Campania de depistare a cancerului de sân a ajuns la cea de-a cincea ediție

19 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Rezultatele primelor testări efectuate în acest an sunt la fel de îngrijorătoare ca și în anii precedenți, peste 10% dintre pacientele examinate prezentând suspiciuni de cancer mamar.

 

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România au demarat zilele acestea cea de-a cincea ediție a campaniei de testări gratuite pentru depistare a cancerului de sân „Nu am făcut destul”, campanie adresată femeilor din mediul rural, din zonele care au acces mai greu la servicii medicale.

După ce anul trecut campania s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, anul acesta, este avută în vedere zona Ardealului, fiind vizate localități din județele Alba, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sibiu.

Testările sunt efectuate de către medici și voluntari de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, care fac controale la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul, şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plămâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).

 

O primă acțiune în cadrul campaniei din acest an a avut loc în două sate din Alba, iar rezultatele deja sunt îngrijorătoare. Astfel dintre cele 128 de femei testate, 15 au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân fiind îndrumate către investigații mai amănunțite. „La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, și în această situație, recomandarea medicilor fiind, mamografie sau biopsie, în funcție de caz. De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Acesta a mai precizat că la testările gratuite se pot prezenta și bărbați, având în vedere că acestea vizează și consultații la inimă, plămâni, control dermatologic și măsurarea glicemiei.

 

Anul trecut, în cadrul campaniei din Moldova, medicii au descoperit că o femeie din şapte se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau de ruşine. De asemenea, patru din cinci femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

„Cancerul descoperit în fază incipientă este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist”, a mai declarat Cezar Irimia.

Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.


Adaugati un comentariu


 

*