Rezultate ingrijoratoare ale campaniei „Nu am facut destul”

15 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Numarul pacientelor suspectate de cancer mamar, depistate cu ocazia controalelor gratuite, a crescut considerabil fata de cele identificate in campania de anul trecut. FABC insista asupra necesitatii implementarii unui program national de screening al cancerului de san.

 

mamografieCancerul de san reprezinta 32% din totalul cancerelor la femei. In tarile occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a inceput sa scada, datorita programelor de screening si a diagnosticarii precoce. In Romania insa, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor in stadii avansate al bolii, iar din acest motiv numarul pacientelor care pierd lupta cu boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este si mai mica in mediul rural, unde accesul la informatie este limitat. De aceea, in urma cu sase ani a fost demarata o campanie de informare, constientizare si depistare precoce a acestei afectiuni, in cadrul careia femeile din mediul rural beneficiaza de examinari medicale gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de san.

In perioada 15 octombrie – 27 noiembrie, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer, cu ajutorul studentilor volntari de la Societatea Studentilor din Medicina, au desfasurat o noua editie a campaniei „Nu am facut destul”.

 

mamografieRezultatele actiunii au fost prezentate de Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, care a precizat cu aceasta ocazie ca au fost examinate gratuit 1.129 de femei din mai multe zone rurale ale tarii, iar la 14% dintre acestea s-a constatat ca exista suspiciuni de cancer de san.

Procentul a crescut considerabil fata de anul trecut, cand 8,5% dintre cele 1.025 de paciente examinate au fost depistate cu astfel de suspiciuni si au fost indemnate sa isi faca investigatii suplimentare. La fel s-a intamplat si in cadrul campaniei din acest an, femeile depistate cu noduli suspecti la nivelul sanilor fiind indrumate catre un medic de specialitate.

Cezar Irimia a mai precizat ca 3% dintre pacientele depistate cu probleme la san au sub 40 de ani, iar 78% din totalul femeilor examinate nu isi facusera niciodata un astfel de control, cu toate ca 6% dintre ele au in familie un istoric de cancer de san. Aceasta, in conditiile in care statiticile arata ca in Romania se inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar mondiala (31%).

 

cancer de sanDin observatiile medicilor, cele mai frecvente modificari ale sanilor sunt legate de prezenta formatiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secretii mamelonare. Pe toata perioada examinarilor s-a constatat o reticenta a femeilor din mediul rural, mai ales varstnice, de a merge la medic pentru a-si verifica sanatatea sanilor si chiar pentru a-si face analizele anuale uzuale.

Din pacate, multe femei se adreseaza medicului in faze avansate ale bolii, atunci cand este poate prea tarziu sa se mai poata face ceva. Medicii oncologi, ginecologi si radiologi atrag atentia ca este important ca femeile sa afle ca, depistat intr-o faza incipienta, cancerul de san poate fi tratat.

 

testari gratuite - Nu am facut destulPe langa examinarile gratuite pentru depistarea eventualelor semne ale cancerului la san, pacientele au beneficiat, cu aceeasi ocazie, si de alte teste menite sa indice prezenta unor afectiuni, studentii la medicina si membrii FABC masurandu-le gratuit valorile glicemiei si ale tensiuinii arteriale.

La fel ca in majoritatea bolilor oncologice, si in cazul cancerului de san, depistarea precoce a bolii este esentiala in succesul terapiei ulterioare, sansele de vindecare crescand cu cat boala este depistata mai din timp. Astfel, in cazul femeilor depistate cu suspiciuni in cadrul acestei campanii, controlul gratuit de care au beneficiat poate fi sansa lor la viata, in situatia in care multe dintre ele nu nu si-au controlat niciodata sanatatea sanilor.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Cezar Irimia a reamintit ca in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 8.900 de femei cu cancer de san, iar 30% dintre acestea pierd lupta cu boala. Presedintele FABC a profitat de ocazie pentru a reitera importanta unui program national de screening pentru cancerul de san, astfel de programe fiind de multa vreme ceva normal in strainatate. „In alte tari, programele nationale de screening sunt o normalitate. Noi credem ca e timpul sa acceptam ca dreptul la sanatate chiar este un drept universal. Un program de screening pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani, realizat in concordanta cu recomandarile europene, ar fi esential”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Cezar Irimia.

In cei sase ani de cand a fost demarata campania de examinare gratuita a femeilor din mediul rural, care au mai greu acces la medic, au fost testate in total 3.166 femei din 16 judete, ocazie cu care au fost depistate 314 cazuri cu suspiciuni.

 

cancer-mamarCancerul mamar reprezinta cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei, cu o incidenta, in Romania, de 7.929 cazuri noi pe an si o mortalitate de 3.101 decese anual.

Prevenirea cancerului mamar incepe cu propriile obiceiuri sanatoase – cum ar fi mentinerea unei stari active, limitarea consumului de alcoolul si o dieta sanatoasa. Exista posibilitatea ca o dieta sanatoasa, la care se adauga exercitiul fizic periodic sa contribuie cu adevarat la prevenirea cancerului mamar.

Cand vine vorba de prevenirea cancerului mamar, riscurile ce nu pot fi controlate, precum varsta si incarcatura genetica, pot fi extrem de importante. Autoexaminarea sanilor este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare aparuta in ceea ce priveste starea de sanatate a sanilor si, mai ales, este cea mai la indemana metoda pentru prevenirea cancerului de san. Autoexaminarea sanilor trebuie facuta dupa perioada de menstruatie, cand sanii nu mai sunt tensionati. Si este bine sa se faca aceasta examinare, pe cat posibil, in aceeasi zi a lunii.

 

cancer de sanEste deosebit de importanta cunoasterea semnelor si simptomelor care sa orienteze femeile si sa le determine sa se prezinte la un examen de specialitate cat mai rapid, in timp util, inainte de extinderea bolii, crescand astfel considerabil sansele de vindecare.

Cele mai frecvente semne si simptome sunt :
• un nodul dur, de forma neregulata, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicita un examen medical al sanului este descoperirea, frecvent accidentala, de catre pacienta a unui nodul mamar. In momentul prezentarii la medic, acesti noduli au in general dimensiuni de peste 2 cm.
• durerea prezenta la nivelul sanilor, desi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
• modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este inrosita, ingrosata, cu pori dilatati (aspect de „coaja de portocala”), aderenta de nodul. Aparitia pe pielea sanului a unei adancituri, care cuteaza pielea din jur ori a unei ulceratii.
• marirea neobisnuita de volum a unui san.
• modificari ale conturului sanilor.
• aparitia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sangerare locala).
• mameloane indreptate in directii asimetrice sau unul dintre ele retractat.
• aparitia unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
• palparea in axila a unor nodului cu volum marit, duri, uneori durerosi.
• in putine cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*