Pandemia a mutat Race for the Cure în mediul virtual

29 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Este vorba de cel mai amplu și mai cunoscut eveniment desfășurat în întreaga lume, având ca scop conștientizarea riscurilor reprezentate de cancerul de sân și sprijinirea femeilor care lupta cu această boală.

 

Incidența tot mai crescută a cazurilor noi de Covid-19 a încurcat planurile organizatorilor evenimentului Race for the Cure, programat să aibă loc anul acesta pe data de 26 septembrie. Acțiunea este dedicată pacientelor care se luptă cu cancerul de sân și cu alte forme de cancer, fiind un eveniment care se desfășoară la nivel internațional. În România, Race for the Cure este organizat de Fundația Renașterea, care a luat decizia ca, de această dată, cursa să se desfășoare în mediul virtual, pe o perioadă de două săptămâni. În mod normal, mii de persoane s-ar fi aliniat la startul unei curse având ca scop strângerea de fonduri în beneficiul pacientelor cu cancer, însă situația epidemiologică i-a determinat pe organizatori să renunțe la ideea desfășurării evenimentului în format fizic, pentru a preveni noi cazuri de infectare.

În schimb, Race for the Cure se desfășoară în mediul virtual timp de două săptămâni, până pe 10 octombrie, atât în România cât și în celelalte state europene. Cei care doresc să participe la această competiție se pot înscrie online pe pagina oficială, fie individual, fie în echipe, după care să participe la propriile curse în țară sau oriunde în lume. Participanții pot alerga în parc sau pe bandă ori se pot plimba prin oraș, apoi pot posta pe rețelele de socializare fotografii sau clipuri din timpul activității, cu haștagurile  #RFTC2021 și #Renasterea2021. Este important ca la acest eveniment să fie cât mai mulți participanți, întrucât pentru fiecare înscriere, o femeie vulnerabilă va beneficia de screening gratuit împotriva cancerului.

 

Startul competiției a fost marcat printr-o conferință de presă în cadrul căreia președintele Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a vorbit despre situația pacienților oncologici în perioada pandemiei și despre greutățile pe care aceștia le întâmpină și în prezent. „Limitarea accesului pacienților oncologici în spitale, de la debutul pandemiei, sau teama lor de a se expune la riscul de infectare cu noul coronavirus, a condus la întârzieri în diagnosticare și includerea lor în tratament. Este firesc ca în primele luni să ne confruntăm cu incertitudini, cu lipsa unei strategii, însă după un an si jumătate de la debutul pandemiei este momentul să prioritizăm crearea de circuite adaptate în spitale și dezvoltarea de sisteme de prioritizare a accesului la investigații medicale. Diagnosticarea rapidă și includerea în tratament sunt prioritare, pentru că întârzieri de ordinul lunilor pot reprezenta diferența între viață și moarte pentru pacienții oncologici”, a declarat aceasta.

La finalul evenimentului va avea loc și o tragere la sorți în cadrul căreia participanții au șansa de a câștiga biciclete, seturi de lenjerie și parfumuri oferite de partenerii care s-au alăturat acestei cauze.

 

Într-un comunicat al fundației Renașterea se arată că 58% din pacientele cu cancer din Romania sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii. „Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani și a patra ca dizabilitate. Anual, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condițiile în care  rata mortalității în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406, ceea ce înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Mai mult, conform calculelor, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață” se arată în document.

Fundația Renașterea menționează totodată că peste 1.800 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală, iar incidența este de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Totodată, rata mortalităţii este de 4 ori mai mare în România decât în celelalte ţări UE, din cauză că acest tip de cancer este depistat în stadii foarte avansate.

 


Adaugati un comentariu


 

*