Medicamentul „Favipiravir” ar putea fi eliberat și în ambulatoriu, prin farmaciile spitalelor
Tot astăzi, Guvernul a suplimentat bugetului Sănătății cu peste 386 milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru achiziţia medicamentelor necesare tratării pacienţilor internaţi în spitale cu COVID-19, din care peste 70 de milioane pentru pacienții aflați la Terapie Intensivă.
Medicamentul FAVIPIRAVIR, folosit în tratamentul pacienților diagnosticați cu forme ușoare și medii de COVID-19, ar putea fi eliberat în curând în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, anunță Ministerul Sănătății, care transmite că analizează această posibilitate. Medicamentul se va elibera doar în baza unei prescripții medicale, conform recomandărilor specialiștilor Comisiei de specialitate Boli Infecțioase.
„După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de Boli Infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie”, a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în MS.
Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a realizat deja o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România pentru acest medicament, în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă.
Potrivit Ministerului Sănătății, în India, țara de proveniență, FAVIPIRAVIR are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare, obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și conditionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare.
Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul FAVIPIRAVIR este recomandat a fi administrat în formele ușoare și medii de infecție cu noul corornavirus în prima săptămână de boală.
Într-o adresă către Ministerul Sănătății, Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital și ambulatoriu la recomadarea medicilor, numai cu prescrispție medicală. Din datele preliminare disponibile rezultă că FAVIPIRAVIR prezintă un risc de teratogenicitate și risc de afectare hepatică.
ANMDMR a inițiat și aprobat distribuirea de către distribuitorul local din România a unei „Comunicări directe către profesioniștii din domeniul sănătății” cu scopul de a informa medicii prescriptori din spitale, precum și pacienții cu privire la riscurile utilizării medicamentului. „Comunicarea” este disponibilă la linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/comunicari-directe-catre-profesionistii-din-domeniul-sanatatii/.
Tot astăzi, Guvernul României a aprobat suplimantarea bugetului Sănătății cu peste 386 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru achiziţia medicamentelor necesare tratării pacienţilor COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din România. Din această sumă, 70.340.000 de lei sunt destinați programului Ministerului Sănătăţii AP-ATI, destinat îngrijirii şi tratării pacienţilor critici, în conformitate cu legislaţia aferentă modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de astăzi, că a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu suma de suma de 386.660.000 lei, din Fondul de rezervă, pentru a se putea completa stocurile de medicamente necesare tratamentului pacienților COVID și „pentru prima oară” s-au comandat și anticorpi monoclonali, în cadrul unei comenzi dăcute de Comisia Europeană, la care a aderat și România.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat că aceste fonduri „ne vor da posibilitatea de a achiziţiona cantităţile suficiente, până la sfârşitul anului, de tocilizumab, remdesivir şi anticorpi monoclonali. Necesarul a fost stabilit de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii. De asemenea, suplimentăm şi finanţarea programului de monitorizare, tratament şi îngrijire a pacienţilor critici din secţiile ATI ”.