Știi și câștigi sănătate: Noi servicii medicale gratuite pentru copiii din mediul rural

30 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Asociația Merci Charity a achiziționat, cu sprijinul UniCredit Bank, echipamente medicale care permit extinderea paletei de servicii de prevenție orală și în specialitățile oftalmologie și diabet și boli de nutriție, oferite gratuit, în regim mobil, copiilor din mediul rural.

 

Mii de copiii din mediul rural au fost consultați și li s-au tratat dințișorii de către medicii voluntari înscriși în programul Asociației Merci Charity, care deține două cabinete stomatologice mobile și derulează acțiuni de prevenție pentru sănătate orală la sate, cu sprijinul echipelor de medici dentiști specializați în pedodonție.

În activitățile derulate pe teren împreună cu „Zâna Merciuliță”, echipa asociației a observat însă că, pe lângă accesul dificil al familiilor din mediul rural la servicii de asistență dentară pentru copii (numai 13% dintre cabinetele stomatologice funcționează în rural), există dificultăți și în a ajunge cu copilul la control oftalmologic sau la o consultație de diabet și boli de nutriție.

„85% din procesul de învățare al unui copil este determinat de abilitatea lui de a vedea. Pentru părinți e important de știut că orice copil trebuie să aibă cel puțin un consult oftalmologic până la vârsta de 3 ani și jumătate. Astfel se face screeningul pentru ambliopie sau ochi leneș și rămâne suficient timp pentru a se face tratamentul necesar. Recuperarea vederii ochiului ambliop este posibilă numai până la vârsta de 6-7 ani. În cadrul consultației oftalmologice, am depistat copii care aveau nevoie de corecție optică”, a declarat Mihai Bostan, medic rezident la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, participant în acțiunile de screening oftalmologic din luna septembrie.

 

Cele două cabinete stomatologice mobile au fost echipate cu aparatură pentru screening oftalmologic și diabet și boli nutriție, extinzând astfel paleta de servicii medicale de profilaxie oferite în regim mobil. Echiparea a fost posibilă cu sprijinul financiar al UniCredit Bank și a fost utilizată în acțiuni de prevenție acordate în cele două cabinete mobile pentru 132 de copii din comunități rurale din județele Prahova, Galați, Cluj, Botoșani și Vaslui, cu sprijinul a 55 de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale și alti voluntari.

Asociația derulează acțiuni medicale de prevenție, deoarece și-a propus să reducă șansele unui copil de a deveni parte dintr-o statistică cu impact negativ. Copiii au nevoie de vizite regulate la stomatolog pentru a identifica probleme de sănătate devreme, când sunt de obicei mai ușor de tratat. Servicii medicale precum screening-uri, controale dentare și vaccinări sunt esențiale pentru a-i menține sănătoși. Dar, din mai multe motive, mulți oameni nu primesc îngrijirea preventivă de care au nevoie”, transmit reprezentanții Merci Charity.

Barierele includ costul serviciilor medicale, lipsa unui furnizor de asistență medicală în proximitate,  lipsa de conștientizare cu privire la serviciile preventive recomandate.

În plus, programele de prevenție bine organizate reduc cheltuielile în sănătate. În cazul intervențiilor stomatologice, asociația a observat că prevenția costă de 4 ori mai puțin decât tratamentul stomatologic, concluzie la care au ajuns și alte studii internaționale.

 

Curiozități depre dinți

* Fiecare dentiție este diferită. La fel ca și amprentele, dinții noștri sunt unici la fiecare persoană în parte.

* Unul dintre 2000 de bebeluși se naște cu dinți deja erupți.

* Nu toate persoanele își pierd dinții de lapte. În jurul vârstei de 5-6 ani, dantura permanentă începe să o înlocuiască pe cea de lapte. Uneori însă, nu se întâmplă acest lucru la toți dinții. Este posibil ca dintele permanent să nu erupă, iar cel temporar să ramană pe arcadă și să funcționeze la fel ca unul permanent.

* Caninii sunt cei mai lungi dinți și au durata de viață cea mai mare.

* Dintele pe care îl vezi cu ochiul liber reprezintă de fapt doar 2/3 din lungimea totală a acestuia. Restul constituie rădăcina care este implantată în os și este acoperită de gingie.

* Smalțul dinților este cea mai dură și mineralizată substanță a corpului uman, fiind alcătuit în proporție de 96% din minerale. Poate părea greu de crezut, însă acest lucru ajută la sfarâmarea și mestecarea alimentelor.

* Doar 35% dintre persoanele adulte mai au măsele de minte în zilele noastre. Strămoșii noștri foloseau măselele de minte pentru a sparge nuci.

* În vremurile mai îndepărtate, cariile se umpleau cu plumb, plută sau chiar foiță de aur. Acum există variante mult mai eficiente, estetice și biocompatibile, cum ar fi materialul de compozit care arată aproape ca un dinte natural.

* Nu doar oamenii au dinți. Chiar și cele mai mici viețuitoare au dantură: un țânțar are 47 de dinți, iar un melc 25 (poziționați pe limbă).

 

Curiozități despre ochi

* Ochiul uman are peste 2 milioane de elemente funcționale, fiind întrecut doar de creier din punct de vedere al complexității. Fiecare ochi este conectat la creier cu peste 1 milion de fibre nervoase. De fapt, oamenii văd cu creierul, nu cu ochii.

* Lentilele ochiului sunt mai rapide decât orice obiectiv foto profesional. Dacă ochiul uman ar fi un aparat foto digital, acesta ar avea 576 de megapixeli. (un telefon mobil performant are 20-30 megapixeli).

* Culoarea, textura și modelul irisului sunt unice, acesta fiind și motivul pentru care sunt utilizate scanările oculare pentru identificarea unei persoane. Amprenta unui deget are 40 de caracteristici unice, pe când cea a irisului are 256 de astfel de caracteristici.

* Globul ocular are un diametru de circa 16 milimetri la naștere și crește până la 23 de milimetri în 3 ani de viață. Diametrul maxim, de 25 de milimetri, este atins până la instalarea pubertății, când cântărește în jur de 7.5–8 grame.

* Se estimează ca doar 2% din populația lumii are ochi verzi. La polul opus de află ochii căprui, aceasta fiind nuanța cea mai comună a irisului. 8% din populația globului are ochi albaștri.

* Potrivit ultimelor statistici, peste 10,8 milioane de români poartă ochelari, adică mai mult din jumătatea populației.

* Oamenii și câinii sunt singurele specii cu capacitatea de a căuta indicii vizuale în ochii altcuiva. Câinii fac acest lucru doar cu oamenii.

 

Curiozități despre diabet

* Diabetul poate fi depistat printr-un simplu control oftalmologic. Persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome care ar da de gol boala. De aceea, mulți mulți oameni află că suferă de această afecțiune la un control oftalmologic de rutină, care poate depista acele mici vase de sânge sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalării diabetului.

* Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 346 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet.

* După 15 ani de diabet, un procent de 2% dintre bolnavi orbesc și aproximativ 10% dezvoltă boli oftalmologice grave.

* România este pe locul 26 din cele 27 țări membre UE în ceea ce privește îngrijirea bolnavilor de diabet.

* Aproximativ 3,5% din populația României suferea de diabet zaharat în 2010, fiind înregistrați 610.00 pacienți.

* Aproape jumătate de milion de persoane nu știu că suferă de diabet.

* În fiecare an sunt depistate aproximativ 80.000 de cazuri noi.

* 3% din totalul celor afectați de diabet îl reprezintă copiii.

 

​* Merci Charity Boutique este o organizație non-profit fondată în 2012, al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația a înființat primul cabinet stomatologic mobil din România și a contribuit la crearea cadrului legislativ pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România.

Pentru programul de voluntariat pentru medici, asociația a primit ​în 2018 la „Gala Societății Civilepremiul I pentru cel mai bun proiect de voluntariat.

Pentru inovația adusă în sănătate prin crearea de cabinete stomatologice mobile, asociația a fost distinsă cu premiul american „The Anthony Vavasis Innovation Award  in  Mobile  Healthcare”.

 

Sursă foto și informații: Merci Charity

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*