De Ziua Inimii „Folosește-ți inima pentru conectare” și „Măsoară-ți tensiunea arterială!”

29 septembrie 2021 | 0 comentarii |

În fiecare an, pe 29 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Inimii (World Heart Day). Anul acesta putem cu toții să fim Eroii Inimii făcându-ne nouă înșine și celor dragi promisiunea că vom avea grijă de inimile noastre. În contextul în care lumea se luptă cu COVID-19, oamenii au devenit mai conștienți ca niciodată de importanța sănătății proprii și a celor dragi. Cei 520 de milioane de oameni care trăiesc cu boli cardiovasculare (BCV), COVID-19 au fost mai expuși riscului de a dezvolta forme severe ale virusului. Mulți s-au temut să meargă la controale de rutină și chiar la spital, s-au izolat de prieteni și familie.

Prin sloganul „Folosește-ți inima pentru conectare” lansat pentru Ziua Mondială a Inimii 2021, Federația Mondială a Inimii transmite că „Sănătatea digitală poate ajuta la redresarea echilibrului”. Criza asistenței medicale pe care o trăim cu toții a evidențiat nevoia urgentă de a găsi modalități diferite și inovatoare de a conecta oamenii la sănătatea inimii, în special în zonele cu resurse mai mici și în comunități. Exploatarea puterii sănătății digitale pentru a îmbunătăți conștientizarea, prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare la nivel global este obiectivul Zilei Inimii 2021. Folosind puterea digitalului putem conecta fiecare inimă, de oriunde, pentru a învăța despre BVC, utilizând cunoștințele, compasiunea și influența proprie pentru a ne asigura că noi, cei dragi și comunitățile din care facem parte avem cele mai bune șanse pentru a avea o inimă sănătoasă.

 

Federația Mondială a Inimii a instituit, în anul 2000, Ziua Mondială a Inimii, cu scopul de a contribui la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare – principala cauză de deces la nivel global – şi de a determina o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. Boala cardiovasculară (BCV) rămâne cel mai mare ucigaș din lume, rezultând 18,6 milioane de decese pe an. De la fumat, diabet, hipertensiune arterială și obezitate, până la poluarea aerului și afecțiuni mai puțin frecvente, cum ar fi boala Chagas și amiloidoza cardiacă, sunt cauze ale mortalității prin boli cardiovascculare, iar numărul lor este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se estimează că 23 de milioane de oameni pot muri an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Alături de sloganul „Folosește-ți inima pentru conectare”, lansat pentru Ziua Mondială a Inimii 2021 de Federația Mondială a Inimii, Societatea Română de Cardiologie (SRC) atrage atenția, prin sloganul Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!, asupra importanței valorilor tensiunii arteriale în declanșarea bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale. În săptămâna în care este marcată Ziua Mondială a Inimii, medicii cardiologi reamintesc românilor importanța măsurării tensiunii arteriale și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic, pentru a menține sub control valorile tensionale și a putea evita astfel instalarea urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale: infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală, sau a altora ce afectează major calitatea vieții, precum demența.

 

Hipertensiunea arterială (HTA) este, în continuare, cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume și în România, atrag atenția medicii cardiologi, care subliniază că este o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, dar este ușor de diagnosticat, iar menținerea sub control a valorilor tensionale printr-un stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral.

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% în rândul populației adulte, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) și în mediul rural. Din păcate, peste 20% dintre pacienții hipertensivi nu știu că au această afecțiune, adică 1 din 5 hipertensivi nici nu știu că au valori tensionale crescute. Evident că, având hipertensiune, pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să știe și să ia măsuri, potrivit studiului SEPHAR III, 2016.

Având în vedere frecvența mare a hipertensiunii arteriale în rândul românilor, medicii recomandă ca și aceia care nu se cunosc cu HTA, mai ales dacă au peste 40 ani, să își măsoare periodic tensiunea arterială (acasă, la medic sau farmacist, acolo unde găsesc disponibilitate). Dacă aceasta este peste 140/90 mmHg ar trebui să se adreseze medicului de familie pentru sfat calificat cu privire la intensificarea măsurilor de stil de viață și, dacă este cazul, tratament medicamentos.

 

Dr Bogdan Alexandru Popescu

Medicii cardiologi din România subliniază importanța măsurării regulate a tensiunii arteriale și acasă, cu un tensiometru pentru braț calibrat corect, notarea valorilor înregistrate într-un jurnal și păstrarea legăturii cu medicul, singurul care poate interveni asupra tratamentului antihipertensiv. Tratamentul antihipertensiv trebuie respectat întocmai cum a fost prescris. Altfel, riscăm să pierdem controlul valorilor tensionale, iar pacientul este expus urmărilor hipertensiunii arteriale.

Cu toții ne dorim o Românie mai sănătoasă iar aceasta începe cu români mai bine informați, mai preocupați de propria sănătate și de a celor din jur. Hipertensiunea arterială nu mai este o boală doar a vârstnicului, apare tot mai frecvent în jurul vârstei de 40-45 de ani, iar numărul de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în 2016 față de 2001” amintește prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie. Acesta subliniază că „măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medical, auto-măsurarea acasă folosind tensiometre validate, de braț, conform recomandărilor ghidurilor europene, este primul și cel mai simplu pas pentru diagnosticarea la timp a afecțiunii și instituirea conduitei și a tratamentului medicamentos antihipertensiv corect. Astfel, putem avea șansa să menținem sub control valorile tensionale, iar pacientul să aibă o viață mai bună și mai lungă!

 

Dr Ana Maria Vintila

Campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți. Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale.

Șef lucrări dr. Ana-Maria Vintilă, președinte al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, amintește că „Hipertensiunea arterială nu doare, nu deranjează și nici nu se simte, în general, ajungând de multe ori să fie ignorată. În același timp, este poate afecțiunea cel mai simplu de depistat, prin simpla măsurare a tensiunii arteriale și o minimă informare asupra valorilor tensionale corecte. Puterea de a schimba în fiecare an cursul a 30.000 de decese ce ar fi putut fi evitate stă în spatele campaniei de informare ’Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpuneEu!’ pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară de 3 ani. Ziua Mondială a Inimii ne dă ocazia să atragem încă o dată atenția, în acest context pandemic dificil, asupra importanței celor 3 pași de prevenție: măsoară tensiunea arterială, respectă întocmai tratamentul prescris, ține legătura cu medicul”.

 

După cel de-al 60-lea Congres Național de Cardiologie, în cadrul căruia, timp de 4 zile, specialiștii au dezbătut cele mai acute probleme în cardiologie și au prezentat nouățile în domeniu, Societatea Română de Cardiologie aduce în atenția românilor, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, mesajul „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, prin acțiuni desfășurate în București, Cluj, Iași și Timișoara, unde clădiri publice vor fi iluminate în roșu și va fi proiectat mesajul de prevenție. În același timp, vor fi amplasate puncte de informare asupra tensiunii arteriale, cu respectarea măsurilor de prevenție în contextul pandemiei Covid-19.

La Timișoara, pe 27 septembrie, Muzeului de Artă a fost iluminat în roșu, iar în aceeași zi, la București, a funcționat punct de informare amplasat în Piața Unirii.

Astăzi, 29 septembrie, la București se vor ilumina în roșu fațadele clădirilor UMF „Carol Davila”, Ateneului Român, Institutului de Urgență în Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Spitalului Universitar de Urgență București, Spitalului Clinic de Urgență București și Spitalului Clinic Colțea. În Piața Universității (zona statuilor), Parcul Kiseleff, Parcul Obor, Parcul Cișmigiu, Parcul Ateneul Român, Parcul Eroii Sanitari vor fi puncte de informare, iar în Cluj, iluminată va fi fațada clădirii Bibliotecii Județene, unde va funcționa și un punct de informare.

Caravana se încheie pe 1 octombrie, la Iași, unde fațada Palatului Culturii va fi iluminată în roșu, iar un punct de informare va funcționa în proximitatea instituției.

 

Hipertensiune arterială în contextul pandemiei de Covid 19

Deși de la începutul pandemiei până în prezent s-au publicat multe studii într-o perioadă scurtă de timp, multe întrebări privind HTA și COVID-19 au rămas încă fără răspunsuri adecvate. Nu există date clare care să arate o legătura directă între prezența HTA, independent de vârstă și de alte comorbidități, și infecția sau evoluția către un prognostic sever al infecției cu virusul Sars-coV 2.

Se cunoaște faptul că pacienții cu evoluție cronică a hipertensiunii arteriale asociază frecvent disfuncție endotelială și leziuni ale organelor țintă, iar cu cât mai mare a fost numărul de comorbidități asociate acestei afecțiuni – diabet zaharat, bronhopneumopatie cronică obstructiva, malignitate – cu atât mai nefavorabil a fost prognosticul.

În acest context, medicii cardiologi subliniază importanța diagnosticării hipertensiunii arteriale ascunse și menținerii sub control a valorilor tensionale prin măsurarea regulată a tensiunii arteriale, informarea medicului curant dacă apar modificări față de valorile țintă și respectarea întocmai a tratamentului antihipertensiv prescris, doar medicul fiind în măsură să  intervină asupra acestuia.

Totodată, Federația Mondială a Inimii subliniază că este important ca inimile să rămână conectate digital, pentru că „inimile deconectate prezintă un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral din cauza lipsei accesului la prevenirea, tratamentul și controlul BCV.  Tehnologia și datele ne vor ajuta să depășim diferența și să o facem rapid. Este vorba de a permite tuturor și oriunde – tineri și bătrâni, bărbați, femei și copii, pacienți, lucrători din domeniul sănătății comunitare, medici să utilizeze instrumente digitale pentru o mai bună prevenire, diagnostic și îngrijire a afecțiunilor legate de inimă”.

Din păcate, jumătate din populația lumii nu are acces la internet…

 

Numeroase studii recunosc deja importanța auto-măsurării tensiunii arteriale atât pentru depistarea precoce a acestei afecțiuni, cât și pentru monitorizarea regulată și menținerea sub control a valorilor tensionale. În același timp dezvoltarea dispozitivelor digitale, a aplicațiilor și posibilitatea evaluării de la distanță de către medic a valorilor înregistrate reprezintă un pas important pentru accesul la servicii medicale și  o mai bună stare de sănătate, cel puțin pentru o categorie a populației.

Aplicațiile pentru sănătate de pe dispozitivele tip smartphone pot sprijini o adoptare mai riguroasă a unui stil de viață echilibrat, esențial alături de tratamentul antihipertensiv în gestionarea afecțiunii. Studiul HERB Digital Hypertension 1 (HERB-DH1) a investigat eficacitatea abordării digitale la pacienți cu hipertensiune esențială, care nu erau sub tratament antihipertensiv.

Schimbarea mediei TA sistolice de la momentul inițial la 12 săptămâni a fost semnificativ mai mare în grupul care a beneficiat de abordare terapeutică digitală. În comparație cu grupul de control, pacienții din grupul cu terapie monitorizată digital au prezentat reduceri semnificativ mai mari față de valoarea inițială a tensiunii arteriale sistolice la domiciliu dimineața, la domiciliu seara, dar și cea măsurată la birou.

 

Impactul regimului igieno-dietetic echilibrat în controlul HTA

Un stil de viață echilibrat este parte integrantă a tratamentului antihipertensiv, alături de cel medicamentos, pentru un bun control al valorilor tensionale. Între măsurile igieno-dietetice importante este și reducerea consumului de sare care este foarte mare în România. În mod normal, avem nevoie de un consum zilnic de sare de 3,5-5 g. În țara noastră, în mod frecvent, o persoană consumă zilnic peste 20 g de sare. Restricția de sare nu este greu de realizat, iar efectul scăderii tensiunii prin reducerea aportului de sodiu este dovedit. În plus, aportul crescut de sare poate sta la baza rezistenței hipertensiunii la tratament.

Înlocuirea sării cu o alternativă cu conținut scăzut de sodiu scade riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială ridicată sau accident vascular cerebral anterior, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat anul acesta la Congresul Societății Europene de Cardiologie. În timpul unei monitorizări medii de 4,74 ani, din cele 600 de sate din China incluse în studiu, mai mult de 3.000 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, peste 4.000 au murit și peste 5.000 au avut un eveniment cardiovascular major. Riscul de accident vascular cerebral a fost redus în cazul consumului unui substitut de sare comparativ cu sarea obișnuită: 29,14 față de 33,65 la 1000 pacienți-ani. Având însă în vedere faptul că sarea cu conținut redus de sodiu conține si clorura de potasiu, iar aportul excesiv de potasiu poate avea efecte negative la anumite categorii de pacienți, este recomandabil ca aceștia să utilizeze aceste substituente de sare doar cu acordul medicului curant și sub supravegherea acestuia, după efectuarea unui set de analize care să includă dozarea nivelului de potasiu în sânge.

 

Controlul valorilor tensionale / țintele pentru pacienții sub tratament antihipertensiv

Sursă grafice: SRC (Click pentru a mari)

Majoritatea pacienților sub 70 de ani au ținta tensională pentru TA sistolică între 120 și 130 mmHg, în timp ce pacientul peste 70 de ani are o țintă tensională între 130 și 140. mmHg. Aceste valori de ghid sunt însă recomandate dacă pacientul tolereaza țintele, judecată clinică fiind cea care primează în fiecare caz. În ceea ce privește tensiunea diastolică, aceasta ar trebui să se situeze între 70 și 80 mmHg, indiferent de vârsta pacientului.

Controlul valorilor tensionale se menține optim printr-un regim de viață echilibrat și un tratament antihipertensiv stabilit de către medic potrivit profilului fiecărui pacient, în condițiile respectării întocmai a acestui tratament de către pacient și monitorizării regulate a valorilor tensionale, așa cum a recomandat medicul.

Potrivit unui studiu prezentat anul acesta asupra impactului tratamentului antihipertensiv la vârstnici pentru menținerea sub control a valorilor tensionale și prevenția urmărilor severe ale acestei afecțiuni (studiul STEP), un tratament intensiv al tensiunii arteriale la pacienții vârstnici hipertensivi scade incidența evenimentelor cardiovasculare, comparativ cu terapia standard, fără a induce efecte adverse semnificative. Studiul STEP a fost realizat pentru a oferi noi dovezi cu privire la beneficiile scăderii tensiunii arteriale la pacienții vârstnici cu hipertensiune arterială. Mai exact, a examinat dacă tratamentul intensiv care vizează o tensiune arterială sistolică (TAS) sub 130 mmHg ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare comparativ cu o țintă TAS sub 150 mmHg. Astfel, un tratament antihipertensiv intensiv a fost asociat cu un risc relativ de 34% mai mic de accident vascular cerebral și cu un risc relativ cu 32% mai mic de sindrom coronarian acut.

Haideți să sărbătorim Ziua Mondială a Inimii mergând să ne facem un control cardiologic și promițându-ne să mâncăm sănătos, facem mișcare și trăim fericiți! Și nu uitați: «O persoană inteligentă rezolvă o problemă, o persoană înțeleaptă o evită!» – Albert Einstein”, este mesajul transmis de medicii cardiologi.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*