Știi și câștigi sănătate: De Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei „Fapte, nu frică!”

28 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ziua mondială de luptă împotriva rabiei (World Rabies Day), o boală care face victime atât în rândul oamenilor cât și al animalelor, este marcată în fiecare an, în întreaga lume, în ziua de 28 septembrie, ca urmare a deciziai Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei (Global Alliance for Rabies Control – GARC). În fiecare an, această alianță se reuneşte pentru a alege tema acestei zile, luând în considerare evenimentele semnificative, reperele majore şi nevoile primare pentru finalizarea procesul de eliminare a rabiei. Sub sloganul „Rabia: Fapte, nu Frică!”, evenimentul este marcat anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, în contextul pandemiei de COVID-19. Specialiștii subliniază că temerile, concepțiile greșite și dezinformarea despre boală și prevenirea acesteia datează de sute de ani și, din acest motiv, tema din acest an se axează pe fapte și pe informare corectă despre rabie, nu pe răspândirea fricii despre boală, bazată pe dezinformare și mituri.

Faptele sunt esențiale pentru creșterea gradului de conștientizare a bolii, prevenirea cazurilor de rabie, vaccinarea populației de animale și educarea oamenilor despre pericolele rabiei și despre modul de prevenire a acesteia. Fără fapte, nu am avea date pentru factorii de decizie care să îi informeze cu privire la natura gravă a bolii. Nu am fi în măsură să pledăm pentru eliminarea acesteia, iar povara bolii va rămâne necunoscută, rezultând în fiecare an zeci de mii de oameni și animale care mor din cauza rabiei. Să folosim fapte pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a-i educa pe alții cu privire la rabie – o boală de 99% fatală, dar 100% prevenită”, potrivit rabiesalliance.org.

 

Dr. Bogdan Micu

Alianța Mondială pentru Controlul Rabiei susține că „frică” este un cuvânt cu trei semnificații în tema din acest an. În primul rând, se referă la frica generală cauzată de rabie, frica pe care o trăiesc oamenii atunci când întâlnesc animale rabice și frica cu care trăiesc oamenii în comunitățile afectate de rabie. A doua semnificație se referă la simptomul fricii pe care oamenii îl pot experimenta atunci când sunt infectați cu rabie. A treia semnificație este atribuită fricii cauzate de „știri false” sau mituri despre rabie – care îi face pe oameni să se teamă de vaccinare, să se teamă să își sterilizeze sau să se vaccineze animalele și să creadă în tratamente ineficiente pentru boală.

Cuvântul „rabie” provine din latinescul rabiere = a fi violent. Rabia sau turbarea este şi în zilele noastre o maladie incurabilă, după ce se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos, cu evoluţie rapidă şi, invariabil, duce la deces, dacă nu se administrează vaccinul antirabic cât mai repede după expunerea la un animal potențial bolnav și înaintea apariţiei simptomelor severe. Primele simptome apar odată cu instalarea bolii şi, de obicei, organismul nu mai răspunde la tratament.

Bolnavul de rabie are spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, stări de anxietate, halucinații, delir şi devine foarte violent, în cele mai multe cazuri fiind necesară contenția (legarea de pat) pacientului pentru a nu-i răni pe cei din jurul său şi nici pe el. „Transmiterea bolii se face prin muşcătura animalului bolnav domestic – câine, pisică – sau săbatic – vulpe, mistreţ, lupi, coioţi etc. sau prin manipularea animalului bolnav decedat, dar şi de la liliecii hematofagi din peşteră, pe cale respiratorie. Virusul se poate transmite şi accidental în laboratoare“, explică dr. Bogdan Micu, șef Secţie Boli Infecţioase, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

 

Dr. Florin Sangiu

După o expunere posibilă la virusul rabic, se impune curăţarea rănii cu apă și săpun şi vaccinarea, acestea fiind cele mai eficiente metode de a stopa răspândirea infecţiei. „Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia primelor simptome, care pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an de la momentul infecţiei”, mai spune medicul infecționist, care avertizează populația să se adreseze medicului imediat imediat după mușcătura unui animal (mai ales necunoscut) sau dacă există suspiciunea de a fi intrat în contact cu un animal bolnav.

Rabia animală se manifestă prin modificări ale comportamentului obișnuit al animalului. Dacă este un animal domestic, acesta devine agresiv în mod anormal și fără motiv, iar animalul sălbatic bolnav se îndreaptă spre om, în loc să se îndepărteze. Astfel de modificări comportamentale trebuie să atragă atenția, mai ales când sunt însoțite de tulburări ale mersului și de hipersalivație. Prevenirea rabiei animale constă în vaccinarea tuturor animalelor domestice, iar cea a vulpilor devine posibilă cu ajutorul unui vaccin oral (cocoloașe de mâncare cu vaccin răspândite în aria de activitate a acestor animale). Această prevenire este întărită prin controlul sanitar veterinar la frontiere, prin izolarea animalelor mușcate și prin strângerea animalelor vagabonde”, explică la rândul său medicul veterinar Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, care subliniază că vaccinarea contra rabiei constituie singurul mijloc de a preveni în mod eficient boala, atât la animale cât și la oameni. Medicul veterinar buzoian menționează totodată că în cop preventiv, în perioada 1 octombrie 2021-28 februarie 2022, medicii veterinari de liberă practică, împuterniciți de direcțiile județene, desfășoară o campanie de vaccinarea antirabică.

 

În 2006, un grup de cercetători și profesioniști au format Alianța Mondială pentru Controlul Rabiei. Aceștia au creat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei și au invitat parteneri să adere la această inițiativă. Evenimentele derulate cu ocazia celebrării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Rabiei au contribuit la educarea a 150 de milioane de persoane și la vaccinarea a 4,6 milioane de animale în întreaga lume.

Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei de a stabili această zi a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală. Cu un obiectiv inițial de a implica 55.000 de persoane (o persoană pentru fiecare deces cauzat de rabie), la campania inaugurală din septembrie 2007 au participat aproximativ 400.000 de persoane din 74 de țări. Scopul acestei mobilizări a fost de a crește nivelul de conștientizare și resursele pentru a sprijini controlul rabiei animale și preveni rabia umană. Răspunsul fără precedent a fost un pas important pentru controlul și prevenirea rabiei și a ilustrat recunoașterea pe scară largă a nevoii de acțiune pentru această boală, ușor de prevenit, prin vaccinare.

 

Chiar dacă impactul major al rabiei apare în regiuni ale lumii unde există multe dificultăți, rabia nu trebuie neglijată nici de restul țărilor, riscul de rabie umană și mai ales de rabie animală menținându-se încă în Europa și în alte țări dezvoltate din lume. Pentru o colaborare eficientă a fost realizată coaliţia „United Against Rabies”, care a lansat Planul strategic global (Global Strategic Plan) prin care se urmărește ca, la nivel internaţional, naţional şi local să existe o colaborare pentru a elimina rabia, ţinând cont de faptul că este o boală care nu cunoaşte graniţe.

De aceea, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei este susținută printr-o campanie de informare și conștientizare despre rabie, susţinută de expertizele realizate de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Alianţa Globală pentru Controlul Rabiei. În campanie sunt implicați factorii decizionali din sectoarele sănătății umane și animale de la nivel internațional, național, regional și local, profesioniști (medici umani, medici veterinari, biologi, chimiști etc.), organizații studențești, corporații și organizații non-profit.

Se estimează că, anual, rabia provoacă 59.000 de decese în peste 150 de ţări, 95% dintre acestea fiind înregistrate în Africa şi Asia. Rabia afectează populaţia în mod disproporţionat, cele mai expuse fiind persoanele sărace din mediul rural, aproximativ o jumătate din cazuri afectând copii sub 15 ani.

 

Pentru realizarea obiectivului de eradicare a rabiei în următorii 10 ani este necesară o creştere a gradului de conştientizare la nivel global, care se va realiza prin campania „End Rabies Now”, se menționează pe site-ul dedicat campaniei. Dacă anul trecut, cea mai mare iniţiativă globală împotriva rabiei, susţinută prin marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva rabiei, a stabilit ca obiectiv pentru anul 2030, planul pentru eliminare a deceselor umane provocate de rabia transmisă prin muşcătura de câine (câinii reprezentând sursa de virus în 99% dintre decesele umane, potrivit OMS), anul acesta, campania se concetrează pe aprecierea muncii celor care se evidențiază prin faptele lor, în eforturile pentru eliminarea rabiei.

Vaccinarea reprezintă un suport major inclus de Alianţa Mondială pentru Controlul Rabiei, în portofoliul său. Alianţa a susţinut financiar prevenirea a 181.000 de decese umane care ar fi putut fi provocate de rabie, asigurând realizarea procesului de vaccinare. De asemenea, este foarte important să se acționeze direct asupra sursei, prin vaccinarea câinilor, astfel putându-se împiedica transmiterea bolii și ajungând la eradicarea acesteia.

În prezent, vaccinurile eficiente în combaterea rabiei sunt printre cele mai importante instrumente care pot fi utilizate pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Deși rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor de animale şi vaccinarea acestor animale, peste 59.000 de oameni mor din cauza bolii în lume, în fiecare an. Datorită programelor de vaccinare, boala este din ce în ce mai rară în ţările dezvoltate, însă persistă în statele în curs de dezvoltare. Ţările care s-au angajat în programe de eliminare a rabiei au înregistrat reduceri semnificative, apropiindu-se de eradicarea bolii.

 

Ziua Mondială a Rabiei este una dintre cele mai importante oportunităţi de conştientizare la nivel mondial a pericolului de îmbolnăvire cu rabie. „Împreună, să răspândim fapte despre rabie și să luptăm împotriva știrilor false și a fricii!”, se menționează pe site-ul dedicat acestei zile. Pregătirea pentru marcarea zilei începe la nivel mondial în cursul lunii aprilie, când tema anuală este aleasă şi anunţată, împreună cu câteva resurse utile pentru cei interesaţi să participe la campanie. „Fiecare câine vaccinat este un soldat în lupta împotriva rabiei, așa că să evidențiem acele persoane și organizații locale care lucrează din greu pentru a vaccina cât mai mulți câini pot – chiar și cu capacitate și resurse limitate!”, este îndemnul campaniei. Oricine – persoane fizice, organizaţii, grupuri veterinare, guverne – poate participa şi poate deveni activ într-o multitudine de moduri diferite pentru a răspândi mesajul zilei.

Rabia, cunoscută și sub denumirea de turbare, este o boală infecţioasă provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găseşte în saliva animalelor infectate şi care atacă sistemul nervos. Virusul rabic, intens circulant în populaţia de vulpi, este transmis animalelor sălbatice (căprior, bursuc, dihor, jder, liliac, şobolan) şi celor domestice. Se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură). Numărul sporit şi diversitatea animalelor afectate denotă amploarea periculoasă a procesului epizootic la rabie şi sugerează oportunitatea intensificării măsurilor de combatere a acesteia.

De la campania inaugurală din 2007, evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Rabiei au avut loc în 135 de țări, au educat 150 de milioane de persoane și au dus la vaccinarea a 4,6 milioane de câini.

 

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*