Peste 2.400 de copii și părinți au beneficiat de asistență stomatologică mobilă gratuiă prin programul „În stare de bine”

12 martie 2020 | 0 comentarii |

Prin programul derulat de Merci Charity Boutique și Kaufland România au fost acordate consultații și tratamente stomatologice gratuite și s-au desfășurat diverse activități educative privind igiena orală.

 

Timp de 8 luni, în perioada iulie 2019 – februarie 2020, asociația Merci Charity Boutique a derulat un proiect de asistență stomatologică mobilă finanțat printr-un grant nerambursabil oferit de Kaufland Romania, în cadrul programului anual „În stare de bine”.

Piesa principală în cadrul proiectului a fost cabinetul stomatologic mobil al asociației, – primul de acest gen din România – care a făcut mai multe deplăsări pe parcursul celor 8 luni în județele Tulcea, Mureș, Ilfov și în municipiul București, pentru a acorda gratuit consultații și tratamente stomatologice copiilor, dar și pentru a-i informa pe părinții și aparținătorii acestora despre dreptul la asistență stomatologică pe care îl are fiecare copil.

Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului, voluntarii asociației au susținut sesiuni de educație sanitară a copiilor și părinților lor în ceea ce privește sănătatea orală.

 

Astfel, pe parcursul proiectului, 670 de copii din județele menționate și de la trei școli din Capitală au beneficiat gratuit de intervenții stomatologice non-invazive în cadrul cabinetului mobil. Totodată, un număr de 971 de copii au învățat la școală, de la voluntarii organizației, cum se efectuează corect periajul dentar și cum se menține o bună igienă orală.

Adăugând și părinții care au fost informați despre dreptul copiilor la asistență stomatologică, numărul total al beneficiarilor acestui proiect depășește 2.400 de persoane. În paralel cu acțiunile derulate în cadrul acestui proiect, asociația Merci Charity Boutique a început și pregătirea medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet mobil, pentru a răspândi acest concept și pentru a-i face pe aceștia să privească mediul rural ca pe o zonă la care pot avea acces într-un mod mai eficient decât prin infrastructura clasică a unui cabinet stomatologic fix.

La sesiunea de training din cadrul programului au participat 15 medici stomatologi din 8 orașe, care și-au manifestat interesul de a lucra într-un astfel de cabinet.

 

La încheierea proiectului, făcând un raport între suma investită și numărul de beneficiari ale fiecăreia din cele 4 componente, a reieșit faptul că, pentru fiecare euro investit au fost oferite servicii de asistență stomatologică în valoare de cel puțin doi euro, fie că a fost vorba de consultații gratuite, educație sanitară, acțiuni de informare a părinților sau sesiuni de training pentru cei 15 medici care doresc să lucreze în cabinete stomatologice mobile.

La finalul proiectului, dr. Asma Battah, medic voluntar și trainer cu peste 250 de ore de voluntariat în cabinetul mobil al asociației, a declarat că este „mândră să fiu parte din această echipă și că am avut oportunitatea sa împărtășesc din experiența mea la prima ediție a trainingului de pregătire a medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet stomatologic mobil”.

Procedurile stomatologice efectuate gratuit în cabinetul stomatologic al asociației Merci Charity Boutique au fost înregistrate, în urmă cu un an, în „Aplicația cabinetelor și unităților medicale mobile” (ACUMM), aplicație digitală dezvoltată pentru gestionarea pacienților cabinetului stomatologic mobil, monitorizarea accesului la servicii de tratament stomatologic în zonele rurale, identificarea afecțiunilor dentare cel mai des întâlnite și valoarea intervenților acordate copiilor, cu sprijinul Fundației Vodafone România.

 


Adaugati un comentariu


 

*