Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, o afecțiune gravă, tot mai frecventă

22 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Cei mai mulți dintre români nu au auzit însă de această afecțiune gravă, care afectează cu precădere fumătorii, astfel că Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un nou semnal de alarmă asupra impactului pe care boala îl are asupra pacienților și a societății.

 

Săptămâna aceasta a fost marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC (Boala Pulmonară Obstructivă Cronică), eveniment în contextul căruia specialiștii Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu au efectuat testări gratuite pentru depistarea bolii într-un centru comercial din oraș, iar sâmbătă și duminică, 23-24 noiembrie, bucureștenii sau oricine se află în trecere prin capitală, sunt așteptați între orele 09 și 17, în Piața Unirii – în fața magazinului Unirea (la colțul dinspre Bulevardul Unirii), pentru a beneficia de o spirometrie gratuită, în cadrul Campaniei Tu știi câți ani au plămânii tăi?, organizată de Societatea Română de Pneumologie (SRP) – ediția a XI-a – o inițiativă menită să sprijine depistarea precoce a BPOC și creșterea informării cu privire la această afecțiune.

În același context, Societatea Română de Pneumologie a organizat la București o conferință de presă, a cărei temă principală a constituit-o prezentarea rezultatelor celui mai recent studiu privind incidența BPOC în România, care arată că 8,3% din populația cu vârste de peste 40 de ani suferă de această boală, în creștere față de 2012, când era de 8,13%. Îngrijorător este și faptul că mai puțin de jumătate dintre cei bolnavi sunt diagnosticați la timp, pentru a fi tratați și a putea ține boala sub control. Este primul studiu de acest gen efectuat din 2012, iar rezultatele indică o ușoară creștere a incidenței bolii în ultimii șapte ani.

Cercetarea s-a realizat pe un eșantion reprezentativ de 8.000 de persoane peste 40 de ani, din mediul urban și din mediul rural, incluzând o componentă de screening, prin completarea unui chestionar și o componentă de testare. Testările au constat în efectuarea de spirometrii în cazul subiecților considerați susceptibili de a suferi de BPOC, pe baza răspunsurilor furnizate în chestionar.

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Îngrijorător este faptul că 82% dintre cei incluși în studiu au probleme respiratorii, iar 15% din cei care urmează un tratament pentru aceste probleme o fac pe baza automedicației. 3 din 20 de participanți la studiu care fac tratament pentru probleme respiratorii au declarat că utilizează automedicația și doar 2 din 5 pacienți cu probleme respiratorii sunt văzuți cu regularitate de un medic.

Președintele Societăți române de Pneumologie, dr. Ruxandra Ulmeanu a subliniat că 89% dintre români nu au aflat de existența acestei boli, la fel ca și 85% dintre fumători, care reprezintă categoria cea mai expusă riscului de a dezvolta BPOC. „Acest aspect este extrem de îngrijorător – ca să poți lupta împotriva unei boli atât de grave trebuie în primul rând să o cunoști. BPOC nu are simptome specifice, iar rezultatul este că în multe cazuri pacienții ajung să fie diagnosticați destul de târziu. Mai ales că deseori simptomele sunt puse pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă. Este esențial ca persoanele din profilul de risc, dacă observă semne care pot indica BPOC, să se prezinte la medic cât mai repede”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, care a menționat că BPOC este o boală perfidă, cu multe fețe, de multe ori depistată în stadii avansate, când capacitatea respiratorie este afectată major. „Necunoașterea, confundarea sau chiar ignorarea simptomelor este o mare problemă pentru depistarea BPOC, iar în acest sens creșterea gradului de informare și conștientizare a  populației la risc și a populației în general este extrem de importantă”, a explicat medicul.

 

BPOC este o boală care atacă bronhiile și plămânii, pentru care încă nu s-a găsit un tratament care să o vindece. Există însă tratamente care pot ține boala sub control, dar pentru aceasta este necesar ca afecțiunea să fie depistată. În lipsa tratamentului, capacitatea respiratorie se reduce progresiv, ceea ce duce la invaliditate și deces prematur. Aceasta, și pentru că boala va afecta și alte organe dând naștere unor afecțiuni asociate precum boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, osteoporoză sau depresie-anxietate.

BPOC apare în cazul persoanelor peste 40 de ani, iar principala cauză este expunerea la factori poluanți. Fumătorii sunt afectați cu preponderență, întrucât și fumul de țigară este un factor poluant, însă boala poate apărea și în cazul celor care inhalează frecvent particule și gaze toxice, fie că lucrează sau locuiesc într-un mediu poluat.

Dr. Ruxandra Ulmeanu a mai precizat că simptomele se manifestă prin  tuse cronică, producţie cronică de spută, „tusea matinală” a fumătorului, şuierat, gâfâit, senzaţie de sufocare apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, toleranţă la efort din ce în ce mai redusă. Mulți dintre pacienți confundă însă aceste simptome cu efectele fumatului și ale înaintării în vârstă, astfel că nu se prezintă la medic, motiv pentru care peste 50% dintre românii cu BPOC nu sunt diagnosticați la acest moment.

Peste 300 de milioane de oameni suferă de BPOC la nivel mondial, iar peste 3 milioane de vieți pierdute anual sunt atribuite BPOC – a treia cauză de mortalitate la nivel global și singura care este în creștere.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*