Spirometrii gratuite, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC

18 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este considerată a treia cauză de deces la nivel mondial.

 

Miercuri, 20 noiembrie, la nivel global este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC, eveniment care are loc anual în a treia zi de miercuri din luna noiembrie. Cu această ocazie, Societatea Română de Pneumologie, care organizează în fiecare an campania „Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, va organiza joi o conferință, în cadrul căreia, cel mai probabil, va fi anunțat programul ediției din acest an a campaniei, în timp ce Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu a anunțat o altă activitate specifică, organizată în același context.

Este vorba de o campanie de testări gratuite pentru depistarea bolii, care se va desfășura în cadrul complexului comercial, Shopping City Sibiu, o zonă destul de aglomerată în această perioadă, astfel că inițiatorii mizează pe un număr mare de sibieni care vor dori să se testeze.

Între orele 10.00 și 14.00, o echipă formată din medici și asistenți medicali din cadrul spitalului de pneumoftiziologie se va afla în zona special amenajata din incinta complexului comercial, pentru a efectua testările gratuite și a-i consilia pe cei care vor fi depistați cu probleme la nivelul plămânilor.

 

Cristian Roman

Acțiunea se afla la cea de-a doua ediție, iar personalul spitalului va beneficia și de această dată de sprijinul asociației Pneumologia.

Managerul unității medicale, Cristian Roman, spune că se impune organizarea unor astfel de activități, în contextul în care circa o treime din pacienții care ajung la spitalul de pneumoftiziologie din Sibiu au insuficiență respiratorie cauzată de BPOC. De altfel, ținând cont de acest fapt, în cursul lunii august, la nivelul spitalului a fost înființat un compartiment special de recuperare respiratorie, care are rolul să amelioreze simptomele acestor pacienţi şi să ajute la creşterea calităţii vieţii.

Nu în ultimul rând, managerul spitalului spune că acțiunea are și un rol educativ-preventiv, de informare și conștientizare a populației, personalul medical dorind să atragă astfel atenția asupra riscurilor pentru sănătate pe care le reprezintă fumatul, viciu care constituie și principala cauză a BPOC.

 

Testările gratuite vor consta în efectuarea de spirometrii, cu ajutorul aparatului special destinat  acestui test. „Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv ce măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar, rezultatele fiind interpretate pe loc. Este un test simplu, nedureros, care se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru” a explicat managerul unității sanitare din Sibiu. Acesta a adăugat că spirometria este cea mai utilă investigaţie pentru diagnosticarea BPOC, permiţând în același timp şi aprecierea severităţii afectării pulmonare. În cazul în care vor exista pacienți care vor fi descoperiți cu probleme pulmonare în cadrul campaniei programate miercuri, aceștia vor fi îndrumați să își facă investigații suplimentare.

BPOC este o boală inflamatorie cronică, ce determină limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, dacă e netratată, boala se agravează şi poate duce la insuficienţă respiratorie acută, afectare cardiacă şi deces. Se estimează că circa un milion de români suferă de BPOC, în timp ce la nivel mondial boala afectează circa 300 de milioane de persoane, fiind a treia cauză de mortalitate.

Cristian Roman a mai precizat că, de la începutul anului, în ambulatoriul de specialitate al spitalului au fost consultaţi aproape 4.500 de pacienţi cu BPOC, peste 3.000 dintre aceştia fiind din mediul urban.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*