Managementul bolilor pulmonare, tema de dezbatere la RespiraForum

3 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Desfasurat sub egida Societatii Romane de Pneumologie, Forumul National de Management Respirator RespiraForum 2 isi propune sa se transforme intr-o posibila platforma de actiune impotriva epidemiei de boli respiratorii.

 

deschidere-oficiala-CongresMaine se vor desfasura, la Bucuresti, lucrarile celui de-al doilea forum national de management respirator, Respira Forum, manifestare la care sunt asteptati sa participe numerosi specialisti in domeniu, experti romani implicati in managementul acestor boli. Dupa cum au transmis organizatorii – Societatea Romana de Pneumologie – cea de-a doua editie a forumului isi propune sa traseze principalele directii strategice care trebuie implementate pe termen scurt, mediu si lung pentru imbunatatirea managementului bolilor pulmonare. Discutiile se vor axa in principal pe situatia actuala a bolilor respiratorii din Romania si pe masurile urgente necesare pentru reducerea incidentei si prevalentei acestor afectiuni, precum si pentru scaderea mortalitatii prin boli pulmonare. Cu aceeasi ocazie, vor fi prezentate rezultatele preliminare ale studiului RELIEF in Romania si Bulgaria precum si cele mai recente recomandari ale ghidurilor terapeutice pentru sindromul overlap, astm si bronhopneumopatie obstructiva cronica. De asemenea, se va discuta si despre modalitatile de obtinere a controlului in sindroamele obstructive bronsitice, despre rolul reabilitarii pulmonare, dar si despre diagnosticul si stadializarea prin imagistica si bronhoscopie in cancerul bronhopulmonar. Un alt subiect de maxima importanţa pentru specialistii implicati in managementul bolilor respiratorii, abordat la RespiraForum 2 va fi problematica tuberculozei pulmonare in Romania.

 

tuberculozaPrima editie a manifestarii, s-a desfasurat in luna iunie a acestui an si a adus la aceeasi masa de discutii pe unii dintre cei mai importanti profesionisti din lumea medicala romaneasca. Printre prioritatile si obiectivele strategice stabilite de cei 15 experţi in patologia respiratorie si lideri de opinie in domeniu s-au numarat realizarea unui parteneriat pluridisciplinar si crearea unor colaborari intre specialisti, asociatii de pacienti, institutii guvernamentale si societatea civila. Forumul din vara a fost urmat de o serie de conferinte pluridisciplinare organizate in perioada noiembrie – decembrie, in principalele centre universitare din Romania, scopul manifestarilor regionale fiind intarirea colaborarii intre profesionistii implicati in managementul bolilor pulmonare, pentru imbunatatirea calitatii sistemului de ingrijire a persoanelor diagnosticate cu boli respiratorii.

 

Tuberculoza-TratamentConform Anuarului Regional al Comisiei Europene Eurostat 2014, bolile respiratorii reprezinta a treia cauza de mortalitate in Uniunea Europeana, fiind responsabile pentru un numar  un numar de 373.000 de decese in 2010. In ceea ce priveşte Romania, statisticile Comisiei Europene arata ca in perioada 2008 2010 in tara noastra au fost inregistrate aproximativ 95 de decese la 100.000 de locuitori, adica peste media europeana de 85 de decese la 100.000 de locuitori.

La nivelul judetului Buzau, conform celor mai recente date ale DSP, nu a fost inregistrat pana la acest moment niciun caz de gripa insa au fost consemnate peste 2.300 de cazuri de pacienti cu afectiuni respiratorii. Cei mai multi dintre acestia, 1.844 mai precis, sufera de viroze, 7 dintre cei afectati fiind internati. In acelasi timp, 552 de buzoieni sufera de pneumnonii, in cazul a 23 dintre ei fiind necesara internarea. Dintre pacientii cu afectiuni respiratorii inregistrati la acest moment, marea majoritate sunt copii. Astfel, virozele au afectat 235 de copii cu varste sub un an, 370 de copii cu varste cuprinse intre doi si patru ani si 698 de copii intre cinci si 14 ani. In ceea ce priveste pneumoniile, acestea au afectat 61 de copii sub un an, 128 de copii cu varsta intre doi si patru ani si 135 de copii intre 5 si 14 ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*