Acreditarea spitalelor s-ar putea prelungi pana in 2016

3 decembrie 2014 | 0 comentarii |

In 2015 ar fi trebuit sa se finalizeze procesul de acreditare, dar la ora actuala, doua treimi dintre unitatile sanitare cu paturi nu au acreditare, iar CoNAS ar fi imposibil sa faca fata unui volum de munca atat de mare.

 

CoNASMinisterul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ prin care se reglementeaza componenta, atributiile si modul de organizare si functionare a Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS).

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, spitalele trebuie sa aiba organizata structura de management al calitatii serviciilor medicale pentru a intra in procesul de evaluare, in vederea acreditarii. In procesul de acreditare, CoNAS va putea utiliza, in conditiile legii, si evaluatori de spitale cetateni romani si straini persoane fizice, certificati de catre comisie, nu doar persoane juridice, asa cum se intampla acum, iar Comisia va organiza pregatirea, calificarea si formarea continua a evaluatorilor de spitale si va confirma prin certificare calitatea acestora.

Proiectul mai prevede ca instruirea, organizarea si coordonarea corpului de evaluatori de spitale se realizeaza de catre Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, cu suportul profesional al CoNAS, prin unitatile de evaluare, analiza si acreditare, conform legislatiei in domeniu.

 

Vasile Cepoi

Vasile Cepoi

Decizia era usor de anticipat, in contextul in care desi au trecut trei ani de cand functioneaza CoNAS, la ora actuala sunt neacreditate doua treimi dintre spitalele de stat si private din Romania, iar termenul limita era 2015.

Presedintele CoNAS, Vasile Cepoi, anunta, in urma cu o saptamana, ca  pregateste un proiect de act normativ care sa corecteze legea actuala, care determina o „atitudine aberanta din partea managerilor de spitale publice si private, panicati ca unitatile vor fi desfiintate”.

Presedintele CoNAS a aratat, in contextul amintit, ca in trei ani s-au acreditat doar 77 de spitale, iar in ultimele trei luni au fost evaluate pentru acreditare 67, urmand ca in 2015 sa fie luate la puricat „pe repede inainte” cele peste 300 de unitati sanitare cu paturi ramase. In acest context, presedintele CoNAS nu exclude prelungirea perioadei de acreditare si in 2016.

In actuala lege scrie ca spitalele vor fi desfiintate daca nu se acrediteaza, dar este o prostie din punct de vedere principial, pentru ca acreditarea este un act voluntar. Cel care hotaraste daca va cumpara servicii de la un spital neacreditat este pacientul sau platitorul, respectiv Casa de Asigurari. Deci, nu poti sa le desfiintezi pentru faptul ca nu s-au acreditat. Am facut deja un proiect de ordonanta de guvern pentru a modifica aceasta prevedere, care determina o atitudine aberanta din partea managerilor de spitale publice si private, care au intrat in panica ca vor fi desfiintati”, a declarat Vasile Cepoi, la conferinta Mediafax Talks About Health Reform.

 

 upu bolnavi Presedintele CoNAS a mentionat ca intentia institutiei pe care o reprezinta nu este aceea de a acredita sau de a desfiinta spitale, ci de a determina o schimbare care sa duca la imbunatatirea serviciilor medicale. „Asa cum s-au petrecut pana acum lucrurile, perceptia este ca cei din spitale se pregatesc pentru acreditare, adica fac un teanc de proceduri si de hartii si cineva vine si bifeaza ca le au. Nu acesta este scopul. Noi ne ocupam de o schimbare de mentalitate, de o alta abordare, de a ne gandi la siguranta pacientului, in primul rand. (…) Acreditarea nu garanteaza calitatea actului medical, garanteaza ca unitatea respectiva poate face un act medical de calitate, dar daca nu-l face, nu raspunde cel care a acreditat. Sunt o serie de lucruri de modificat”, a spus Cepoi.

El a subliniat ca daca spitalele sunt ineficiente, aceasta se intampla si din cauza ineficientei celorlalte esaloane ale sistemului medical.

 

Ministrul Vasile CepoiPentru a corecta aspectele negative, Vasile Cepoi a aratat ca trebuie extinsa influentarea managementului calitatii la nivelul medicinei de familie si in ambulator, sustinand ca daca nu se fac corectii in toate cele trei categorii de servicii medicale, nu vor putea fi facute imbunatatiri reale.

Planul nostru este de constientizare asupra acestei probleme. Lumea trebuie sa inteleaga ca nu ne intereseaza un teanc de hartii, ci identificarea riscurilor la care este expus pacientul in cursul actului medical. Conditia este ca monitorizarea sa nu fie punitiva. (…) Ideea este ca, daca nu vedem care sunt dificultatile, nu le putem preveni. Numai reaua intentie este sanctionabila. Deci, lucram pe indicatori indirecti, fara a expune pe cineva riscului unei sanctiuni. Este vorba de o schimbare de mentalitate de la un aspect strict formal la o activitate reala de imbunatatire a calitatii serviciilor din spitale”, a adaugat Vasile Cepoi, mentionand ca actualele criterii nu sunt proaste si nici nu pot fi schimbate, dar poate fi modificata modalitatea de evaluare.

In proiectul de act normativ lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii se mai prevede ca spitalele acreditate pot fi reevaluate, pentru ca toate unitatile sanitare sa fie incadrate la fel.

 

Dr. Felicia Vasile

Dr. Felicia Vasile

Uniunea Europeana ne-a impus inca din 2008 ca pana in 2015 sa avem spitale bine puse la punct, capabile sa trateze bolnavii romani sau aflati in trecere prin Romania, la standarde ridicate de calitate, dar numai 77 de unitati sanitare cu paturi, dintre cele peste 500, au fost acreditate in acest sens pana acum si nici acestea nu sunt, toate, la standarde europene. Acreditarea spitalelor se bazeaza pe trei piloni importanti: sistemul de management al calitatii, organizarea serviciilor de ingrijire si imbunatatirea practicilor medicale.

Practic, acreditarea inseamna, pe langa conditii civilizate de cazare, reguli clare pentru fiecare manevra medicala, de la manevrele unei asistente pana la interventiile chirurgicale si ingrijirea postoperatorie a pacientului.

 „Am cerut ca termenul sa fie extins pana la mijlocul anului 2016, pentru ca spitalele sa aiba suficient timp la dispozitie. Vrei sa intri in sistemul public, trebuie sa indeplinesti anumite conditii. Cert este ca daca nu se acrediteaza, unitatile respective se desfiinteaza, dar intre a lasa populatia descoperita si a ramane cu un spital neacreditat, prefer a doua varianta”, a completat Cepoi.

 

hol UPUProcesul de evaluare si acreditare, care trebuia sa fie unul continuu, nu a functionat pe parcursul anului 2014, din cauza birocratiei. Dupa schimbarea conducerii CoNAS, in doua luni s-a facut cat nu s-a facut intr-un an anterior.

Putine spitale din Romania sunt insa capabile sa indeplineasca standardele de calitate si procedurile impuse de Uniunea Europeana. Cele care nu isi schimba mentalitatea vor fi nevoite sa suporte consecintele. „Nu vor mai incheia contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Deci, nu vor mai primi finantare de la stat. In definitiv, nu certificatul e important, ci schimbarea de mentalitate”, a subliniat Cepoi.

 

Sectia Psihiatrie 3 Sapoca

Sectia Psihiatrie 3 Sapoca

Unul dintre spitalele supuse in aceasta perioada procesului de evaluare este si Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, unitate sanitara cu paturi aflata in subordinea Ministerului Sanatatii si care deserveste opt judete. Aici sunt asteptati, zilele acestea, expertii CoNAS.

Personalul medical a fost bine pregatit, insa nervii sunt intinsi la maximum, pentru ca potrivit managerului Dumitru Popescu, spitalul spera sa obtina o treapta superioara de incadrare. „Ramane sa vedem care va fi rezultatul, stim ca expertii CoNAS verifica in amanunt procedurile, circuitul pacientului, timpul de asteptare al acestuia si conditiile hoteliere. Noi ne-am pus la punct cu documentatia, avem medici tineri si determinati sa invete de la cei cu experienta si sa aplice cele mai noi si mai eficiente proceduri. Consideram avem standarde de calitate in tot spitalul, am imbunatatit si dotarea, am pus un accent deosebit pe gradul de satisfactie al pacientului”, a declarat Popescu pentru Sanatatea Buzoiana.

Anul viitor sunt programate pentru evaluare in vaderea acreditarii Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, Spitalul Orasenesc Nehoiu si Spitalul privat Sfantul Sava.  Spitalul Municipal Ramnicu Sarat si Spitalul de Boli Cronice Smeeni au fost deja acreditate.

 

endoscopie-spital-militarIn momentul de fata, acreditarea se face la solicitarea spitalului, atunci cand managementul unitatii sanitare considera ca indeplineste indicatorii impusi de CONAS, iar verificarea este facuta de o echipa de evaluatori certificati: medici, asistenti medicali, juristi, economisti.

Rezultatele sunt inaintate Comitetului Director al CONAS, care pe baza datelor culese de evaluatori decide daca spitalul primeste sau nu acreditare. Ulterior, acesta e incadrat intr-unul dintre cele trei niveluri: acreditat, acreditat cu incredere ridicata, acreditat cu incredere medie.

Nivelul taxei de acreditare se fundamenteaza de catre CoNAS si se aproba, pentru un ciclu de acreditare, prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor”, se mentioneaza in proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica.

Potrivit legislatiei in vigoare, nivelul taxei de acreditare este propus de catre Ministerul Sanatatii, fara sa fie fundamentat de catre CoNAS, pentru a stabili destinatia acestor fonduri.

 


Adaugati un comentariu


 

*