Fumatul „la mana a treia”, la fel de nociv ca fumatul pasiv

10 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Specialistii prezenti zilele acestea la Sibiu pentru a participa la Congresul National al Societatii Romane de Pneumologie avertizeaza ca si fumul de tigara impregnat in pereti, podele sau in haine creste riscul aparitiei cancerului pulmonar.

 

fumat- cancer pulmonar Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro anunta zilele trecute, in aceasta perioada este in plina desfasurare Congresul National al Societatii Romane de Pneumologie, manifestare la care participa peste 400 de specialisti romani si straini. Inca din prima zi a manifestarii de la Sibiu, acolo unde au loc lucrarile congresului, specialistii in pneumologie au transmis un avertisment adresat in mod special fumatorilor, dar si celor care traiesc in anturajul acestora sau petrec mult timp in spatii in care se fumeaza. Acest semnal de alarama se refera la asa-numitul „fumat la mana a treia” o alta forma prin care plamanii nefumatorilor pot fi afectati de fumul de tigara, chiar daca acestia nu il inhaleaza direct, cum se intampla in cazul fumatorilor pasivi. Fumatul la mana a treia nu este acelasi lucru cu fumatul pasiv, ci se refera la fumul care ramane impregnat in pereti, podele si haine, care s-a dovedit ca este, de asemenea, nociv pentru sanatatea plamanilor. Este deja dovedit faptul ca fumatul pasiv creste cu 30-50 la suta riscul de cancer pulmonar, in cazul celor care inhaleaza fumul de tigara provenit de la fumatori, acest risc depinzand de spatiul in care se produce, numarul de fumatori, numarul de tigari fumate si in masura foarte mica, de ventilatie.

 

dr. Florin Mihaltan

dr. Florin Mihaltan

In ultima vreme, cercetatorii acorda tot mai multa atentie si fumatului la mana a treia si efectelor pe care fumul de tigara impregnat in ziduri, podele sau haine il are asupra sanatatii plamanilor. Subiectul a fost abordat, asa cum am mentionat, si la Congresul de la Sibiu. Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, medicul Florin Mihaltan a precizat ca aceasta forma de „fumat” cauzeaza foarte multe limfoame si leucemii in randul copiilor. Astfel, o persoana care isi petrece mult timp intr-o incapere sau intr-un mediu in care s-a fumat foarte mult este expusa riscului de a face cancer pulmonar, chiar daca nu inhaleaza fumul, ca fumator pasiv. Este vorba de baruri, cluburi sau birouri in care se fumeaza frecvent precum si de locuintele fumatorilor care obisnuiesc sa fumeze in casa. O buna aerisire si o igienizare frecventa ar putea reduce acest risc, la care sunt expusi in special copiii, insa cea mai sanatoasa solutie ar fi interzicerea sau evitarea fumatului in incinte.

 

fumat pasivO alta tema de discutie abordata in cadrul Congresului de la Sibiu a fost transmiterea pe cale genetica a riscului aparitiei cancerului pulmonar. Specialistii  avertizeaza ca nepotii pot plati cu sanatatea lor viciile bunicilor, fiind mult mai expusi riscului de a face cancer pulmonar, chiar daca nu sunt fumatori. „Un lucru si mai interesant este ca efectul fumatului se transmite si la a doua generatie. Deci, bunicul dumneavoastra a fumat, mama nu a fumat, dumneavoastra nu fumati, dar impactul fumatului bunicului se transmite si la dumneavoastra, prin modificarile epigenetice. Prin urmare, lucrurile sunt extrem de complicate si extrem de grave sub aspectul fumatului”, a avertizat presedintele Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar a Societatii Romane de Pneumologie, medicul Dorin Vancea.

Romania, alaturi de alte tari din Estul Europei, ocupa unul din primele locuri privind numarul de bolnavi de cancer bronhopulmonar, conform doctorului Dorin Vancea. El a precizat ca la noi, incidenta cancerului pulmonar este de 40  la suta la mia de locuitori.

 


Adaugati un comentariu


 

*