Bronhopneumonia obstructiva cronica, boala care castiga tot mai mult teren

11 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Conform celor mai noi statistici, in Romania, circa 10 la suta din populatie sufera de aceasta afectiune, desi aproape 90 la suta dintre romani nu au auzit niciodata de ea.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

La inceputul acestei sapatamani, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a readus in atentie o problema mai veche a sistemului de sanatate romanesc, legata de subdiagnosticarea bronhopneumoniei obstructive cronice (BPOC). Medicul spune ca este una dintre cele mai putin cunoscute boli, desi a ajuns sa afecteze aproximativ 10 la suta din populatia Romaniei.

La Buzau, spre exemplu, in primele 9 luni ale acestui an au fost inregistrate 8.856 cazuri -1,83%, in crestere fata de aceesi perioada a anului trecut cand statisticile arata ca medicii buzoieni aveau in evidenta 8.611 cazuri -1,78%.

Dr. Mihaltan atrage atentia ca la ora actuala, boala este subdiagnosticata si subtratata, 89 la suta din populatia Romaniei neavand habar de existenta acestei afectiuni. Nici macar fumatorii, desi constituie una dintre categoriile cele mai expuse, nu stiu prea multe despre existenta acestei boli, 85 la suta dintre ei neauzind pana acum de BPOC. Odata diagnosaticata, boala trebuie tratata toata viata, medicul precizand ca cele mai expuse categorii sunt fumatorii activi sau pasivi, consumatorii de alcool si cei care petrec mult timp intr-un mediu poluat. Boala afecteaza indeosebi barbatii, iar principalele simptome sunt tusea, sufocarea si oboseala.

Partea buna este ca la acest moment exista mai multe medicamente pentru tratamentul acestei afectiuni, dr. Florin Mihaltan precizand ca trei dintre cele 23 de molecule introduse pe lista de medicamente compensate, saptamana trecuta, de Ministerul Sanatatii, trateaza afectiunile respiratorii.

 

Tuberculoza-TratamentPresedintele Societatii Romane de Pneumologie a mai atras atentia ca BPOC se asociaza cu mai multe afectiuni,  40 la suta dintre cei care au aceasta afectiune prezentand si boli cardiovasculare, 10 la suta avand diabet, 18-22 la suta, depresie sau anxietate, iar 17-42 la suta, hipertensiune.

„La acest moment, 210 milioane de persoane sunt afectate la nivel mondial, iar numarul este in crestere continua, estimandu-se ca in 2020 mortalitatea prin aceasta boala va ajunge pe locul al treilea. Este necesara cresterea accesului la spirometrii, investigatia cea mai potrivita pentru depistarea BPOC”, a declarat profesorul Mihaltan, mentionand ca boala tinde sa devina una a omului tanar, cu un debut insidios si o evolutie progresiva.

Acesta a lansat totodata un apel adresat in special celor aflati in categoriile de risc, pe care i-a indemnat sa mearga sa isi efectueze un test de spirometrie, un test simplu si rapid care masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si respiratiei.

 

spirometrie plamaniChiar in aceasta perioada este in plina desfasurare o campanie nationala de testare a sanatatii plamanilor, care se desfasoara de la 1 octombrie pana la sfarsitul anului, in mai multe orase din tara, oricine putand sa isi faca gratuit o spirometrie, in baza unei programari facute in prealabil la cabinetul caruia doresc sa i se adreseze. Spirometriile gratuite se efectueaza in aceasta perioada in 19 orase din 17 judete si in municipiul Bucuresti.

Lista completa a oraselor si cabinetelor implicate in campanie poate fi consultata aici.

Tot la aceasta adresa pot fi gasite si numerele de telefon ale centrelor respective, detaliu foarte important, intrucat  o conditie obligatorie pe care trebuie sa o respecte pacientii este aceea de a se programa telefonic in prealabil, cei fara programare neputand beneficia de testarea gratuita.

Un studiu facut in 2012, la initiativa Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, pe aproape 10.000 de romani, arata ca multi dintre bolnavi nu isi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialisti si analize gen spirometrie fiind extrem de redus.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*