Campanie de testare gratuita pentru depistarea astmului

Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, medicul Florin Mihaltan estimeaza ca numarul astmaticilor din Romania tinde spre un milion. Purificatoarele de aer Salin constituie o terapie alternativa extrem de eficienta in prevenirea si tratarea astmului si a afectiunilor respiratorii.

 

astmPastrand o traditie de cativa ani, Societatea Romana de Pneumologie va desfasura, la finele acestei saptamani, o campanie de prevenire denumita „Informeaza-te. Consulta medicul pneumolog sau alergolog. Testeaza-te. Trateaza-te corect”, in cadrul careia persoanele cu probleme respiratorii vor avea posibilitatea sa se testeze gratuit pentru a afla daca sufera de astm.

Campania se va desfasura sambata si duminica, intre orele 9.30 – 16.30 in Parcul Tineretului din Bucuresti, Piata Mihai Viteazul din Cluj si Parcul Romanescu din Craiova, insa si locuitorii din celelalte zone ale tarii, care au probleme respiratorii, au posibilitatea sa isi faca o autoevaluare accesand site-ul www.invingeastmul.ro. Daca rezultatul le confirma temerile ca ar putea avea astm, se pot prezenta fie la corturile ce vor fi amenajate duminica in cele trei orase, fie la un medic specialist, pentru a face o spirometrie, adica o testare pentru astm cu ajutorul unui aparat special.

Anul trecut, cu ocazia unei campanii similare, desfasurata in 48 de centre din tara, au fost testati 12.481 de pacienti dintre care 3.994 au fost diagnosticati cu o boala pulmonara sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare, se arata intr-un comunicat al campaniei amintite.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Referitor la aceasta afectiune, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a declarat ca prevalenta astmului in Romania este intr-o continua crerstere, mai ales in randul copiilor, numarul bolnavilor dublandu-se in ultimii 20 de ani.

Potrivit estimarilor, in intreaga lume exista aproximativ 300 de milioane de cazuri de bolnavi de astm, in Europa, numarul acestora depasind 32 de milioane.

In cazul Romaniei, dr. Mihaltan a precizat ca numarul bolnavilor de astm este cuprins intre 800.000 si un milion, principalele cauze fiind subevaluarea si circulatia alergenilor, favorizata de factorii de mediu. In literatura de specialitate sunt semnalate doua cauze majore, una fiind legata de subevaluarea acestei boli. Multi ani a fost subdiagnosticata pentru ca medicii nu au fost avizati si pentru ca populatia nu a avut nivelul educational ca sa se prezinte, dar partea cea mai importanta este o circulatie mai puternica a alergenilor, pe fondul schimbarilor de vreme, fluctuatiilor de curenti de aer in orasele mari, a furtunilor care antreneaza o circulatie a alergenilor mult mai puternica. Totodata, poluarea, efectul de sera sunt alti factori principali care incurajeaza aparitia astmului”, a declarat medicul.

 

astm_2Acestor factori li se mai adauga si cei din alimentatie, reprezentati de arahide, capsune, fructe de mare sau fructe de padure, care pot favoriza aparitia unei crize de astm. In cazul copiilor, aparitia acestei boli ii poate deruta chiar si pe medici in prima faza, in cazul in care acestia nu sunt avizati, boala manifestandu-se initial ca o viroza sau o infectie, astfel ca medicul este inclinat sa prescrie un antibiotic.

Referindu-se la tratamentul astmului, medicul Florin Mihaltan a precizat ca medicatia costa aproximativ 120 de lei pe luna, jumatate din suma fiind compensata. In opinia sa, compensarile ar trebui sa fie de 75 sau chiar suta la suta, intrucat multi pacienti au probleme financiare care nu le permit sa urmeze tratamentul regulat. „Din ce observ in ultimul timp, gradul de saracie a populatiei si lipsa unor compensari de 75-100 la suta fac ca multi dintre acesti pacienti, mai ales cei care au probleme financiare, ma refer la grupul masiv de pensionari, dar si oameni cu stari sociale precare, sa renunte la tratament si sa vina la spital sa isi forteze internarea tocmai pentru a primi un spray salvator. E un lucru care ar trebuie sa dea de gandit autoritatilor”, a mai declarat Mihaltan.

 

SalinPlusVenind in intampinarea nevoilor medicinei de a utiliza aerul salin ca adjuvant in tratarea afectiunilor respiratorii, inginerul chimist buzoian Constantin Pascu a inventat unul dintre cele mai eficiente aparate care functioneaza pe acest principiu. Este vorba despre putificatorul de aer Salin, care la ora actuala este produs si comercializat sub mai multe forme, respectiv,, ca Salin, Salin1, Salin 2, Salin Plus – care se pot folosi in incaperi mai mici sau mai mari, in functoie de nevoile pacientului sau Salin Pipa (pentru utilizarea in mijloace de transport (autocar, tren si mai ales avion). Aparatele de aer Salin se produc in Buzau, de catre firma TEHNO-BIONIC, iar calitatile sale terapeutice au fost recunoscute in urma a numeroae studii efectuate in tara si in strainatate si prezentate la congrese nationale si internationale de specialitate.

Bolile respiratorii reprezinta, potrivit statisticilor, a treia cauza de mortalitate in Uniunea Europeana, dupa bolile cardio si cerebro-vasculare. Un risc major il reprezinta cancerele bronho-pulmonare, la care Romania se situeaza pe locul al 5-lea ca mortalitate in UE.

Prevalenta astmului bronsic in Romania este de 4-6%, cu tendinta de crestere mai ales in cazul copiilor. „In mediul urban, la grupa de varsta de 7-8 ani prevalenta bolii atinge 7,2%. Intr-o clasa cu 30 de copii, 2-3 au astm. Boala este subdiagnosticata, subtratata, din cauza aceasta cheltuiele in sanatate sunt foarte mari, 50% din bani ducandu-se pe tratamentul exacerbarilor. Un pacient cu astm are in medie 2 exacerbari pe an care necesita spitalizare si 3 exacerbari care ajung in ambulatoriu”, a precizat dr. Catalina Panaitescu, medic de familie, cu prilejul Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2014.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*