Campanie gratuita de testare a sanatatii plamanilor

2 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 octombrie si pana la sfarsitul acestui an, cei interesati sa beneficieze de spirometriile gratuite care se vor efectua in 19 orase importante din tara, se pot programa telefonic.

 

Spirometrie2Odata cu inceputul acestei luni, Societatea Romana de Pneumologie a demarat o campanie nationala care se va desfasura pana la sfarsitul anului,  in cadrul careia romanii isi vor putea verifica, gratuit, sanatatea plamanilor. Scopul principal urmarit prin desfasurarea acestei campanii este prevenirea aparitiei de noi cazuri de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), o afectiune grava a plamanilor, de care sufera in prezent aproximativ un milion de romani, si despre care se estimeaza ca va deveni in scurt timp a treia principala cauza de deces pe plan mondial. Ca si cum nu ar fi suficient ca Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste prevalenta cazurilor de tuberculoza, o alta afectiune pulmonara, BPOC-ul, este mult subdiagnosticat la noi in tara, dupa cum afirma specialistii. Campania deamarata ieri urmareste tocmai diagnosticarea la timp ca cazurilor de pacienti cu BPOC, astfel incat acestia sa poata beneficia de tratament in faza incipienta a bolii, si prevenind astfel cronicizarea acesteia. Spirometria este investigatia cea mai potrivita pentru a identifica BPOC, se face simplu si rapid iar rezultatele se dau pe loc, iar pana la sfarsitul anului cei care tin sa se testeze pot faceaceasta investigatie gratuit, cu conditia de a se programa in prealabil si de a fi dispusi sa se deplaseze pana la cel mai apropiat centu in cazul in care nu locuiezc in cele 19 orase in care se desfasoara campania.

 

tuberculozaSpirometriile gratuite se efectueaza in aceasta perioada in 19 orase din 17 judete si in municipiul Bucuresti lista completa a oraselor si cabinetelor implicate in campanie putand fi consultata aici. Tot la aceasta adresa pot fi gasite si numerele de telefon ale centrelor respective, detaliu foarte important, intrucat  o conditie obligatorie pe care trebuie sa o respecte pacientii este aceea de a se programa telefonic in prealabil, cei fara programare neputand beneficia de testarea gratuita.

Un studiu facut in 2012, la initiativa Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, pe aproape 10.000 de romani arata ca multi dintre bolnavi nu isi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialisti si analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelasi studiu arata ca barbatii sunt mult mai afectati de BPOC decat femeile, boala lovind in aceeasi masura bogatii si saracii, spre deosebire de tuberculoza, care afecteaza cu precadere persoanele sarace, care traiesc in conditii precare, fiind de altfel si supranumita „boala saracilor”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*