Buzoienii nu se inghesuie la tratamente de recuperare

2 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Casa de Pensii Buzau are disponibile, in aceasta perioada, o multime de bilete de tratament, dar buzoienii se pare ca vor sa merga in statiuni numai vara, cand este imposibil sa se satisfaca toate cererile.

 

bilete de tratamentSute de bilete la tratament in statiuni balneoclimaterice de top stau nevalorificate, la Casa de Pensii Buzau, pentru ca cei care pot beneficia de ele, respectiv, asiguratii sistemului public de pensii si pensionarii prefera doar vara sa merga sa se trateze si sa faca recuperare medicala. Aceasta, in ciuda faptului ca statiunile sunt dotate cu baze de tratament situate in incinte inchise, ferite de aerul rece sau de vremea nefavorabila din extrasezon si unde serviciile de crecuperare medicala sunt la fel de benefice ca si vara, cand buzoienii „se bat” pentru un loc.in anumite statiuni.

Pentru a nu returna biletele avute la dispozitie si pentru a nu risca sa primeasca mult mai putine in anul viitor, conducerea Casei de Pensii Buzau reaminteste ca „potrivit criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear, asiguratii sistemului public de pensii si pensionarii se pot adresa si in aceasta perioada pentru a beneficia de un bilet de tratament, cu cereri (formulare tip) pe care le pot transmite prin posta, fax sau e-mail, ori inregistrate la sediul institutiei, Casa Judeteana de Pensii  din Buzau, Aleea Industriilor, Nr. 1, judetul Buzau. Facem aceste precizari pentru ca an de an, casele teritoriale de pensii, inclusiv cea din Buzau, se confrunta cu aceeasi problema, respectiv, in perioada mai-iunie solicitarile depasesc numarul de bilete alocate si solicitantii devin nemultumiti ca nu pot beneficia de un bilet de tratament”, precizeaza Carmen Androne, directorul executiv al institutiei.

 

Carmen Androne, director CJP Buzau

Carmen Androne, director CJP Buzau

Directorul CJP le comunica buzoienilor ca pot beneficia si in extrasezon de un sejur placut si eficient pentru sanatate, pentru ca ar fi pacat sa ramana nevalorificate biletele exitente in statiunile foarte solicitate in perioada de vara si care ofera o gama larga de servicii medicale de calitate in orice perioada.

Aspectele mentionate rezulta si din analiza datelor statistice. Astfel, numarul total de bilete alocate Casei de Pensii Buzau in anul 2014 este de 5.653, iar numarul cererilor inregistrate pana la 25.09.2014 este de 8.065. Gradul de valorificare pana la aceasta data este de 82 la suta, dar gradul de valorificare la seria 15, care a inceput la 25-26 septembrie a fost de doar 75 la suta. Din analiza acestor date a rezultat ca, la aceasta data,  au ramas bilete nevandute in statiuni foarte solicitate in perioada de sezon, cum ar fi Covasna, Techirghiol, Mangalia, Olanesti, Tusnad, Vatra Dornei, Herculane, Slanic Moldova”, explica Androne.

Potrivit aceleiasi surse, potentialii beneficiari ai biletelor de tratament balnear pot solicita un sejur intr-una dintre statiunile cu care Casa Nationala de Pensii are contract, in seriile care debuteaza in datele de 9-10 octombrie; 25-26 octombrie,  9-10 noiembrie si 27,28,29 noiembrie (ultima serie).

CJP Buzau a avut la dispozitia buzoienilor peste 5.000 de bilete de tratament, dar aproximativ 500 dintre ele au ramas nevlorificate.

 

bilete tratamentPot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar sau asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare eliberarii biletului, asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale care reglementeaza dreptul la un bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

Solicitantii trebuie sa dovedeasca existenta unei afectiuni medicale care sa necesite tratament balnear, in conformitate cu prevederile legale. Pensionarii platesc pentru un bilet de tratament jumatate din cuantumul pensiei, pentru aceasta tinandu-se cont daca in ultimii doi ani a mai beneficiat de un astfel de bilet, de categoria de pensie a beneficiarului si de cuantumul pensiei. Actele necesare pentru obtinerea unui bilet de tratament balnear de catre pensionari sunt: cerere de acordare a biletului de tratament balnear; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.

 

tratament balnearSi salariatii pot solicita bilete de tratament balnear, cu suportarea unei contributii individuale. In cazul acestora se tine cont daca au mai beneficiat de un astfel de bilet in ultimii doi ani si care este nivelul castigului salarial brut, care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale. Pentru obtinerea unui bilet, salariatii trebuie sa depuna la CJP Buzau: cerere tip; actul de identitate (copie) biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original); adeverinta de salariat.

Contributia suportata de un salariat in cazul obtinerii unui bilet de tratament balnear este de jumatate din pretul biletului, in situatia in care nivelul castigului salarial brut/soldei brute/venitului brut, care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale este mai mic decat salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Daca nivelul castigului salarial brut este mai mai mare decat salariul mediu brut pe economie va plati costul integral al biletului.

Anul acesta, castigul mediu salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.298 lei.

Biletele de tratament se pot acorda in limita numarului de locuri la tratament balnear finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat, se acorda individual, iar in cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.

 


Adaugati un comentariu


 

*