Casa de Pensii invita buzoienii la tratament
Pentru anul in curs, aprape 60.000 de locuri sunt, deocamdata, la dispozitia asiguratilor sistemului public de pensii, in bazele de tratament aflate in proprietatea Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.
Peste doar cateva zile, primii beneficiari ai sistemului public de asigurari sociale – pensionari, asigurati si persoane carora le este reglementat dreptul la bilete de tratament balnear in baza unor legi speciale, pot pleca in statiunea pentru care au optat, daca au formulat cereri in acest scop si daca acestea le-au fost aprobate de casa de pensii la care sunt arondati. Durata unui sejur este de 16 zile, iar prima serie de beneficiari poate pleca in 16 februarie.
Casa Judeteana de Pensii Buzau anunta, printr-un comunicat de presa, ca in Monitotul Oficial din 3 februarie 2015 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 54/2015, privind acordarea prestatiilor sub forma dfe bilete de tratament balnear pentru anul 2015, prin sistemul organizat si administrat de CNPAS. Potrivit actului normativ mentionat, Casa Nationala de Pensii Publice asigura pentru acest an, prin casele judetene din subordine, 59.641 de locuri la tratament balnear, in unitatile proprii destinate acestui scop.
Pensionarii si ceilalti potentiali beneficiari ai biletelor de tratment vor avea posibilitatea sa opteze si pentru alte statiuni, respectiv pentru unitati de cazare din sistemul privat. Acest lucru va fi posibil numai dupa ce Casa Nationala de Pensii va contracta cu agentii economici dispusi sa colaboreze in acest scop, locurile puse la dispozitie, in limta plafonului disponibil. „Numarul de bilete publicat in HG va fi suplimentat, ulterior, cu locurile la tratament balnear ce vor fi contractate cu alti operatori economici interesati, numar ce se va stabili dupa atribuirea contrcatelor si cu incadrarea in plafonul sumelor prevazute in bugetul asigurarilor sociale, cu acesta destinatie. Numarul maxim de bilete atribuite gratuit unor categorii de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale va fi stabilit in cota de maxim 15 la suta din totalul numarului de bilete atribuite pentru anul in curs”, a explicat Carmen Androne, directorul CJP Buzau. Aceasta atrage atentia ca, potrivit normativelor legale in vigoare, persoana indreptatita sa mearga la tratament balnear prin sistemul public de asigurari sociale are dreptul, pe parcursul unui an calendaristic, la un singur bilet.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar sau asigurat al sistemului public de pensii, cu conditia sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare eliberarii biletului, este asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale care reglementeaza dreptul la tratament balnear prin sistemul public de pensii.
„Solicitantii trebuie sa dovedeasca existenta unei afectiuni medicale care sa necesite tratament balnear, in conformitate cu prevederile legale. Pensionarii platesc pentru un bilet de tratament jumatate din cuantumul veniturilor, dar se tine cont daca in ultimii doi ani a mai beneficiat de un astfel de bilet, de categoria de pensie si de cuantumul acesteia. Actele necesare pentru obtinerea unui bilet de tratament balnear de catre pensionari sunt: cerere de acordare a biletului de tratament balnear; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie”, a mai precizat directorul CJP Buzau.
Si salariatii pot solicita bilete de tratament balnear. Salariatul va suporta jumatate din pretul biletului, daca nivelul castigului venitului brut obtinut este mai mic decat salariul mediu brut pe economie, iar daca venitul obtinut in anul anterior este mai mai mare, va suporta costul integral al biletului.
In cazul acestora se tine cont daca au mai beneficiat de un astfel de bilet in ultimii doi ani si de nivelul castigului salarial brut, care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.
Pentru obtinerea unui bilet de tratament, intr-o statiune balneara, se aplica aceleasi criterii ca si in anii precedenti. Aprobarea solicitarii nu depinde de data depunerii cererii si numarul inregistrarii, ci de conditiile prevazute in criteriile de acordare (afisate la avizier) si pe site-ul oficial al institutiei. De aceea, buzoienii sunt rugati sa nu se inghesuie cu solicitari in urmatoarele zile, decat daca doresc sa plece in statiune luna urmatoare.
Cererile tip din partea solicitantilor pot fi depuse, pe tot parcursul anului, dar nu mai tarziu de 30 de zile anterior inceperii sejului, la sediul CJP Buzau la ghiseele corespunzatoare, cat si prin posta, fax sau e-mail. Pentru anul acesta, CJP Buzau are deja inregistrate peste 2.400 de cereri.
In anul 2014, buzoienii au avut la dispozitie 6.628 de bilete de tratament, iar numarului solicitantilor a fost de peste 8.000. Cel mai mare grad de valorificare s-a inregistrat in cazul bazelor de tratament aflate in proprietatea Ministerului Muncii (99%), in timp ce per total, pana la sfarsitul anului au fost utilizate doar 5.620 dintre bilete (85%), pentru ca majoritatea solicitantilor au ocolit perioadele de extrasezon, desi statiunile erau pregatite sa ofere conditii foarte bune pentru recuperarea sanatatii in toate anotimpurile.
Statiunile preferate de buzoieni sunt, an de an, Covasna, Techirghiol, Mangalia, Olanesti, Tusnad, Vatra Dornei, Herculane, Slanic Moldova si Monteoru.
Ce bine! In Bucuresti merge mai greu cu biletele de tratament.