Leprozeria de la Tichilesti se transforma in centru de ingrijiri paliative

10 februarie 2015 | 0 comentarii |

Decizia a fost luata dupa observatiile facute de reprezentanta Bancii Mondiale, care a precizat ca in niciun stat civilizat, persoanele bolnave de lepra nu mai sunt institutionalizate pe viata.

 

leprozerie tichilestiUltima leprozerie din Uniunea Europeana, cea de la Tichilesti, judetul Tulcea, ar putea suferi transformari radicale in viitorul apropiat. Dintr-o colonie de leprosi”, asa cum a fost gandita la momentul infiintarii, aceasta va fi transformata intr-un centru de asistenta sociala sau de ingrijiri paliative.

Decizia apartine autoritatilor de sanatate publica tulcene, care au decis ca a sosit momentul ca spitalului cu regim special de la Tichilesti sa i se dea o noua orientare, in ton cu realitatile moderne. Ascunsa intre dealuri, izolata de comunitatile in care traiesc „oamenii sanatosi” leprozeria de le Tichilesti mai adaposteste in prezent 15 pacienti, care dispun de toate utilitatile, pentru a duce un trai obisnuit, fara a avea nevoie sa intre in legatura cu lumea de afara. Pana nu de mult, pacientii erau retinuti in colonie, mai mult din considerente estetice, dat fiind ca bola de care sufera este extrem de mutilanta, insa in prezent, orice pacient poate parasi oricand spitalul, cu bilet de voie. Dat fiind ca si-au trait cea mai mare parte din viata aici, unii fiind chiar nascuti in leprozerie, dar si temandu-se de reactia pe care oamenii ar avea-o la vederea chipurilor  si trupurilor lor marcate de boala, pacientii prefera sa ramana in spital.

 

1Autoritatile locale spera sa poata schimba statutul si destinatia leprozeriei printr-o investitie din bani europeni, in acest scop accesand o finantare destinata zonei Delta Dunarii. Sugestia realizarii acestei schimbari a fost facuta in toamna anului trecut de catre Cristina Petcu, reprezentantul Bancii Mondiale, care a precizat cu ocazia prezentarii strategiei in domeniul Sanatatii ca in niciun stat civilizat din lume nu mai sunt institutionalizate permanent persoane bolnave de lepra. Boala se trateaza cu antibiotic si mult mai grava decat ea este tuberculoza”.

Referitor la acest proiect, Laurentia Militaru, directorul DSP Tulcea, a precizat la randul sau ca „inca de la inceputul anului trecut am elaborat o strategie de dezvoltare a asistentei medicale din judet, pentru urmatorii cinci ani, iar printre problemele abordate se afla si cea a Centrului din Tichilesti, cunoscut drept ultima leprozerie din Europa. Incercam sa-i dam o orientare catre  asistenta medico-sociala, care sa fie adaptata noilor realitati”.

 

tichilestiCauzata de o micobacterie care se transmite prin tractul respirator, lepra este o boala infectioasa stigmatizanta, cunoscuta inca din antichitate, dar care a disparut spontan din tarile occidentale, in paralel cu cresterea nivelului de trai si de igiena. Daca este lasata netratata, boala ataca la inceput pielea si, in cele din urma, nervii, putand provoca paralizie si mutilarea membrelor si lezarea ochilor pana la orbire.  Evolutia extrem de lenta, cu o perioada de incubare de un deceniu sau mai mult, face din lepra o maladie inca dificil de controlat, in douazeci de tari sarace din zone ale Asiei de Sud si Africii, unde inca exista in stadiu endemic.

Anual, in lume sunt descoperite peste 200.000 de cazuri noi, in special in tarile sarace, cu sisteme de sanatate slabe. Specialistii spun ca efectele bolii ar putea fi prevenite prin screening si tratament adecvat din fazele incipiente ale bolii. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul de noi cazuri descoperite a fost sub 300.000 in 2005, iar de atunci s-a stabilizat intre 200.000 si 300.000 pe an, ajungand la 215.000 in 2013, dintre care 10 la suta sunt copii.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*