Prima gradina terapeutica din Romania, folosita in tratarea afectiunilor psihice

Este vorba de un proiect inedit al medicilor din cadrul Spitalului de Psihiatrie Mocrea, din Arad, care au atras de partea lor un inginer peisagist si sprijinul financiar al administratiei locale.

 

gradinaUn adevarat paradis verde cu care putine resedinte cu pretentii” se pot mandri, a fost inaugurat zilele trecute in incinta unei unitati medicale din judetul Arad. Interesant este insa ca demersul nu este unul exclusiv estetic sau ecologic, ci are in primul rand un scop terapeutic. Este vorba despre un proiect dezvoltat in premiera in Romania, pe care promotorii sai l-au denumit „gradina terapeutica”, proiect in cadrul caruia se va experimenta o noua metoda de terapie ocupationala, in cazul a 40 de pacienti cu afectiuni psihice. Acesta consta in infiintarea unei gradini pe o suprafata de 1.500 de metri patrati, in incinta Spitalului de Psihiatrie Mocrea, de intretinerea careia sa se ocupe cei 40 de pacienti internati aici, care se bucura de regim deschis, sub supravegherea ingrijitorilor si a psihologilor, care le vor monitoriza evolutia dupa inceperea acestei terapii.

Ideea a apartinut conducerii unitatii sanitare, nascuta din necesitatea ocuparii timpului pacientilor cu ceva special, diferit de activitatile curente, devenite rutina zilnica. In proiect a fost cooptat inginerul peisagist Marcela Nicsanu, iar Consiliul Judetean Arad a alocat 30.000 de lei, suma necesara punerii in practica a proiectului.

 

gradina-terapeutica-pentru-bolnavii-psihicCu acesti bani, s-a trecut la amenajarea gradinii pe cei 1.500 de metri patrati, fiind plantate peste 3.000 de flori, plante aromatice si arbusti, printre care au fost amplasate alei si chiar o mica terasa. „Ideea demararii acestui proiect s-a nascut din necesitatea ocuparii timpului pacientilor nostri, altul decat cel ocupat cu activitatile curente desfasurate impreuna cu asistentii. Impreuna cu cele doua specialiste in psihologie am ajuns la concluzia ca cea mai buna activitate ar fi acest gen de terapie prin plantarea de flori si ingrijirea gradinii. Bolnavii sunt foarte incantati, lucreaza, se implica nu doar ca efort fizic, ci si emotional. Sunt convinsa ca aceasta activitate este benefica pentru ei, rezultatele urmand sa se vada in timp”, a declarat managerul spitalului, Monica Pele, care a mai precizat ca terapia horticola a ajuns astfel  si in Romania, in beneficiul bolnavilor, sprijinind persoanele aflate intr-un proces de redescoperire si recuperare.

 

mocreaAstfel de terapii sunt folosite cu succes in multe tari europene, reprezentantii autoritatilor locale luand in calcul varianta ca ideea sa fie pusa in practica si in cadrul altor unitati medicale din judet, in masura in care spatiul disponibil o va permite.

Spitalul de Psihiatrie de la Mocrea a fost infiintat in 1957, pe fondul unei cresteri a gradului de adresabilitate care depasea deja capacitatile existente la acea vreme la nivel regional. In prezent, aici sunt internati 160 de pacienti cu afectiuni psihice, dintre care 40 beneficiaza de regim deschis, bucurandu-se de oportunitatea de a fi inclusi in acest program.

Specialistii spun ca terapia horticola este un proces care utilizeaza plante si activitati de gradinarit pentru a imbunatati starea pacientului din punct de vedere social, educational si psihologic, respectiv pentru ajustarea fizica a persoanelor ce vor sa-si amelioreze corpul, mintea si sufletul.

 



Comentarii (1)

  1. Sorin Mierlea spune:

    Foarte interesant!

Adaugati un comentariu


 

*