O noua gradina terapeutica infiintata in cadrul unui spital de psihiatrie

8 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Se intampla la Arad, in cadrul spitalului Capalnas, unde 1.500 de metri patrati de teren au fost cultivati cu flori si plante decorative.

 

gradina terapeutica (2)Se pare ca initiativa autoritatilor locale din Arad si a personalului medical de la Spitalul de Psihiatrie Morcea, de a infiinta prima gradina terapeutica din Romania, a dat rezultatele scontate, iar modelul a fost implementat si la nivelul unei alte unitati medicale din judet, cu acelasi profil. De aceasta data este vorba de Spitalul de Psihiatrie Capalnas, care, incepand din aceasta saptamana, dispune la randul sau de o gradina terapeutica, proprie, folosita pentru tratamentul bolnavilor internati aici. Investitia a costat 100.000 de lei, gradina inaugurata la jumatatea acestei saptamani, intinzandu-se pe o suprafata de 1.500 de metri patrati si cuprinzand peste 3.000 de flori si plante, de ingrijirea carora se vor ocupa pacientii si personalul spitalului, in cadrul programului de terapie. La nivelul celor doua spitale aradene dotate cu gradini terapeutice se aplica asa-numita „terapie horticola”, acestea fiind singurele unitati medicale de profil din tara in care se practica un astfel de tratament, pentru pacientii cu afectiuni psihice.

 

gradina terapeutica (1)La spitalul din Capalnas sunt internati 70 de bolnavi iar medicii de aici, ca si cei de la Spitalul Morcea, spun ca  ca studiile realizate de cercetatori demonstreaza faptul ca plantele creeaza un mediu benefic bolnavilor, reducand tensiunea arteriala si musculara, stresul si creand o stare psihica buna. La fel si  initiatoarea si coordonatoarea proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicsanu, considera ca florile si activitatile de ingrijire a lor au un impact emoţional pozitiv asupra celor internati. „Sunt efecte terapeutice clare, incepand de la culoarea florilor, continuand cu forma si apoi cu mirosul. Am ales culori vii, tocmai pentru a avea un efect de calm asupra bolnavilor. Forma aranjamentelor florale, in special cea rotunda, este un alt aspect care duce la relaxarea celor internati. Cel de-al treilea aspect, mirosul, va avea un rezultat concret primavara, cand natura isi reintra in drepturi. Pentru a avea rezultate imediate, am cautat sa plantam in primul rand flori care rezista anotimpului rece”, a explicat Marcela Nicsanu.

 


Adaugati un comentariu


 

*