Procedura medicala in premiera nationala la Spitalul Judetean Sibiu
Medicii din cadrul sectiei ATI a unitatii medicale au realizat o metoda de epurare extrarenala a sangelui, in cazul unui pacient cu o afectiune hematologica grava.
Subiectele discutate la nivel teoretic in cadrul unui simpozion pe teme medicale ce a avut loc in cursul lunii trecute la Sibiu au fost puse in practica la doar cateva zile de la incheierea manifestarii stiintifice, de catre medicii de le Spitalul Judetean din localitate. Acestia au realizat totodata o noua premiera nationala, aplicand o metoda de tratament ce nu a mai fost folosita pana in acest moment in vreun siptal din Romania. Este vorba despre o procedura de epurare extrarenala a sangelui, denumita „dubla filtrare plasmafereza”, realizata de medicii din cadrul sectieie ATI a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, sub coordonarea medicul Mihai Sava. Despre metoda aplicata in premiera, medicul a spus ca se foloseste in cazul pacientilor cu boli severe hematologice si autoimune, explicand si care este diferenta intre plasmafereza clasica si dubla filtrare plasmafereza aplicata zilele trecute de echipa medicala pe care o coordoneaza. „Plasmafereza este o tehnica transfuzionala care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sange sau de la un bolnav. La bolnav, plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic ce permite micsorarea concentratiei in sange a elementelor toxice -proteine, lipide, anticorpi si complexe imune circulante. Aceasta tehnica este utilizata in tratamentul unor boli neurologice, in hipervascozitate sangvina sau al bolilor autoimune, precum si in hipercolesterolemia familiala. Fata de plasmafereza clasica, noutatea adusa de aceasta metoda pe care am realizat-o in premiera nationala la Sibiu este ca se folosesc doua filtre in prelevarea plasmei, este o tehnica mult mai eficienta si mult mai bine tolerata de organism, datorita faptului ca nu se indeparteaza plasma in totalitate, ci doar autoanticorpii”, a explicat dr. Mihai Sava.
Pacientul care a beneficiat in premiera de aceasta metoda de tratament este un barbat de 42 de ani, care sufera de o afectiune hematologica severa. Interventia a decurs foarte bine, pacientul aflandu-se in continuare internat sub tratament si supraveghere in sectia de Hematologie a spitalului din Sibiu.
Ulterior aplicarii cu succes a acestei proceduri, medicii sibieni au mai bifat o premiera, de aceasta data la nevel local. Concret, la jumatatea saptamanii trecute, acestia au inceput o noua procedura inovativa numita „plasmafiltrare cuplata cu absorbtie”. Este vorba de o noua tehnica de purificare a sangelui, recomandata in cazul pacientilor cu insuficienta hepatica. Pana acum, aceasta procedura se realiza doar la Institulul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara. Incepand de saptamana trecuta, spitalul din Sibiu este cea de-a treia unitate sanitara in cadrul careia medicii aplica procedura respectiva.
Plasmafiltrarea cuplata cu absorbtie a fost realizata in doua sedinte, in cazul unui pacient de 60 de ani, cu hepatita colestatica. Si in acest caz, ambele interventii au decurs foarte bine, pacientul fiind in prezent internat in cadrul Sectiei Clinice Boli Infectioase a SCJU Sibiu, sub tratament si supraveghere medicala de specialitate.
Cum spuneam, cu doar cateva zile inainte, cele doua proceduri fusesera discutate pe larg, la nivel teoretic, in cadrul unui simpozion desfasurat pe 21 si 22 noiembrie la Sibiu. Referindu-se la cele doua premiere realizate la spitalul sibian, medicul Mihai Sava a mai declarat ca Sectia Clinica ATI si intregul Spital Judetean de Urgenta, in colaborare stransa si sub egida ULBS, a reusit sa realizeze tehnici terapeutice noi si sa se alinieze astfel cu spitalele reprezentative romanesti si europene. Multe din realizarile ultimului an s-au facut cu ajutorul fondurilor obtinute prin Programul national de sanatate pentru Anestezie-Terapie Intensiva, finantat de Ministerul Sanatatii. Speram ca acest program care a fost demarat si implementat cu multe eforturi din partea ministrului secretar de stat prof.dr. Dorel Sandesc, sa se mentina si in anii urmatori”.