A fost pus in functiune cel mai performant aparat de radioterapie din Romania

Acesta se afla la Sibiu, in incintinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, care si-a pus un spatiu la dispozitie pentru infiintarea unei sectii specializate de catre o clinica privata.

 

radioterapiePacientii cu afectiuni oncologice din zona Sibiului dar si din celelalte regiuni ale tarii, pot beneficia din aceasta saptamana de tratament radioterapic la cele mai inalte standarde, in cadrul unei sectii de radioterapie deschise zilele trecute in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Nu este vorba insa doar de deschiderea unei noi sectii de radioterapie, desi acesta ar putea fi considerat un eveniment important, avand in vedere lipsa acuta de medici specializati in acest domeniu si de lipsa aparaturii, ci de punerea in functiune a celui mai performant aparat de radioterapie existent la acest moment in Romania, doar doua alte astfel de aparate similare existand in prezent in Europa de Est. Sectia de radioterapie in cadrul careia pacientii vor beneficia de tratament performant apartine clinicii private Polisano, care a incheiat in acest sens un parteneriat cu SCJU Sibiu, fiindu-i pus la dispozitie un spatiu propice in incinta unitatii medicale, clinica facand investitiile necesare pentru achizitionarera aparatului si amenajarea sectiei.

 

Radioterapie-SiteIntreaga investitie s-a ridicat la 3,8 milioane de euro, 80 la suta din suma reprezentand costurile necesare achizitionarii aparaturii constand in acceleratorul liniar de particule Tomptherapy si computerul tomograf pentru planning. Echipa care va lucra in sectia de radioterapie nou infiintata este formata din doi medici radioterapeuti, doi fizicieni, sase asistente medicale si un registrator medical, iar pacientii asigurati pot beneficia de tratament gratuit. In cadrul centrului se vor putea efectua 30 de sedinte gratuite  pe zi pentru pacientii asigurati, sectia adresandu-se in egala masura si pacientilor care nu au asigurare si care pot plati tratamentul in regim privat.

Despre noul aparat, medicii spun ca principalul avantaj pe care il reprezinta este acela ca nu iradiaza si tesuturile sanatoase ale bolnavilor. „Acceleratorul se roteste 360 de grade in jurul pacientului, iar organele de risc si tesuturile pe care nu vrem sa le iradiem, pot fi scoase din campul de iradiere. Astfel, putem mari doza in formatiunea tumorala si salva celelalte tesutui”, a explicat medicul Stefan Moga, unul din tre specialistii care vor lucra in cadrul sectiei de radioterapie nou infiintate.

 

Acesta a mai declarat ca, din punct de vedere al tehnologiei folosite, saltul facut de echipa medicala este unul foarte mare, trecandu-se de la lucrul cu un aparat din 1980, la munca cu unul produs in 2014.

De altfel, uzura fizica si morala a aparatelor de radioterapie existente la acest moment in spitalele romanesti este una dintre principalele probleme din acest domeniu, aparatura fiind greu de inlocuit din cauza preturilor ridicate ale noilor tehnologii. Cealalta problema majora este lipsa personalului medical calificat, radioterapia fiind un domeniu nu foarte atractiv pentru medici, poate si din cauza acestei lipse a aparaturii performante.

In ceea ce priverste clinica Polisano, care a inaugurat noua sectie de radioterapie, aceasta este cea mai mare si mai cunoscuta clinica privata din zona Sibiului,  recent devenind cunoscuta si la nivel national, dupa ce numele sau a fost amestecat intr-un scandal ce a capatat si accente dramatice. Recent, medicul Ilie Vonica, cel mai bogat sibian si proprietarul grupului Polisano, s-a sinucis dupa ce un grup de farmacii pe care il detinea a fost amaestcat in scandalul decontarii ilegale de retete pentru pacientii cu afectiuni oncologice, scandal in urma caruia locuinta sa a fost perchezitionata, iar sotia sa a fost arestata.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*