Medicii și asistentele, primii donatori de plasmă pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 aflați în stare critică

În această dimineață a început, la Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucureşti, procedura de recoltare a plasmei de la pacienții care s-au vindecat de această boală, iar primii care s-ai oferit să doneze au fost trei medici și asistente din cadrul unor spitale din Capitală.

 

După ce, zilele trecute, a fost aprobată metodologia pentru colectarea de plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19, în vederea administrări unui tratament pentru cei care suferă încă de această boală și se află în stare critică, în această dimineață, la Centrul de Transfuzii Sanguine au avut loc primele proceduri de recoltare în cadrul acestui program. Primii donatori au fost trei medici și asistente medicale de la spitalele Victor Babeș, Dimitrie Gerota și Colentina, care s-au infectat cu noul coronavirus după ce au intrat în contact cu pacienți contaminați și s-au vindecat între timp, dezvoltând astfel anticorpi.

Directorul centrului, dr. Doina Goșa, a precizat că a fost pentru prima dată când s-a utilizat aparatul de plasmafereză cu care unitatea a fost dotată în acest scop, la fel ca și alte centre din țară, iar de la fiecare donator se recoltează circa 600 ml de plasmă. „Aplicăm şi cealaltă procedură, să luăm sânge, în cazul în care donatorii nu au vene potrivite pentru plasmafereză, și atunci fac o donare obişnuită şi noi scoatem plasma, dar obținem o cantitate mai mică, de 200 de mililitri”, a mai adăugat aceasta.

 

Donarea se face în mod voluntar și nu este deloc surprinzător faptul că primii donatori care s-au oferit să vină în ajutorul pacienților cu Covid-19 aflați în stare gravă au fost medicii și asistentele care au trecut ei înșiși prin experiența acestei boli. Aceștia sunt convinși că exemplul lor va fi urmat și de alți colegi care s-au infectat după ce au venit în contact cu pacienți contaminați și s-au vindecat între timp, făcând totodată un apel și către ceilalți pacienți care au învins boala să meargă să doneze, fie în București, fie la centrele de transfuzii din țară.

Doina Goșa a explicat că numărul de pacienți de la care se recoltează plasmă într-o zi este relativ redus, pentru că timpul necesar unei proceduri de plasmafereză este mai îndelungat decât în cazul donării obișnuite de sânge și, de aceea, recoltarea de plasmă se face cu programare. Din aceeași cauză, medicul spune că nu se poate recolta plasmă de la mai multe persoane într-o zi, așa cum se întâmplă în cazul donatorilor de sânge.

 

Plasma recoltată în centrele de transfuzii din țară va ajunge la centrele de tratare a pacienților cu Covid-19, care au fost dotate cu aparate speciale pentru acest tip de terapie, ce presupune administrarea de plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi, către pacienții aflați în stare gravă. România are, la acest moment, 18 aparate de plasmafereză în țară, din care deocamdată sunt funcționale trei, la București, Timișoara și Iași, iar în perioada următoare vor putea fi folosite și celelate 15, printre care și cel de la Centrul de Transfuzii Buzău.

Conform metodologiei și protocoalelor, tratamentul cu plasmă se administrează doar pacienților în stare critică, cu vârsta de peste 18 ani, care își dau consimțământul în acest sens. Condiția este ca aceștia să se afle într-o secție ATI dintr-un spital desemnat pentru tratamentul pacienților infectați cu Covid-19, să prezinte o progresie rapidă a unei pneumonii severe sau a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat și să fie ventilați mecanic de cel puțin 10 zile sau să se afle în pragul intubației și ventilației mecanice.

În SUA, Italia, Germania, Franţa, Spania, Coreea de Sud şi alte 33 de ţări se administrează deja plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, celor aflaţi în stare gravă din aceeaşi cauză, cu rezultatele foarte bune.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*