La Buzău se va colecta plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19
O firmă din domeniul distribuției de medicamente și echipamente medicale oferă gratuit, un echipament de plasmafereză, care va fi instalat la Centrul de Transfuzii, care va fi utilizat exclusiv pentru colectarea plasmei de la pacienți vindecați de SARS-CoV-2, cu care vor putea fi tratați pacienții nou infectați.
O serie de cercetări efectuate în scopul găsirii unui vaccin și al unui tratament pentru infecția cu noul coronavirus se concentrează pe rolul benefic pe care îl are plasma umană colectată de la pacienții care au suferit de această boală și au fost declarați vindecați, devenind astfel și imuni.
În acest scop, în mai multe state s-a început deja recoltarea de plasmă de la acești pacienți și a fost creat un tratament experimental, iar o astfel de procedură se va putea realiza și la Centrul de Transfuzii din Buzău. Acest lucru va fi posibil datorită unei donații a SC Besmax Pharma Distribution SRL, care va pune la dispoziția autorităților locale un aparat nou de recoltare a plasmei umane, procedură denumită plasmafereză (procedeu care constă în prelevarea sângelui prin intermediul unui aparat care separă plasma, celelalte componente ale sângelui fiind reinjectate donatorului).
Este vorba de un model Aurora Plasmapheresis Systems, produs de Fresenius Kabi Germania, care va fi pus la dispoziție cu titlu de sponsorizare pentru o perioada de un an, exclusiv în scopul asigurării accesului pacienților infectați cu noul coronavirus la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament.
Valoarea acestei sponsorizări se ridică la 21.000 de euro, iar în cursul zilei de azi, contractul de sponsorizare a fost semnat de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.
Acesta a precizat că aparatul va fi livrat în zilele următoare, urmând a fi instalat la Centrul de Transfuzii, însă nu va putea să fie dat imediat în folosință, ci doar după aprobarea, de către Ministerul Sănătății, a ghidurilor și protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii pe teritoriul României.
Echipamentul va putea fi folosit exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții vindecați, iar plasma astfel colectată va fi utilizată pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare, precum și pentru tratarea pacienților critici infectați cu noul coronavirus.
Plasmafereza este un procedeu utilizat deja cu succes în tratamentul unor boli neurologice (ex. miastenia), al cazurilor de hipervâscozitate sangvină sau al bolilor autoimune (ex. lupus eritematos diseminat), precum şi în hipercolesterolemia familială, iar oamenii de știință consideră că ar putea fi eficient și în cazul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 (Covid-19).
Președintele Consiliului Județean și-a exprimat speranța că ghidurile și protocoalele de tratament vor fi aprobate cât mai curând de Ministerul Sănătății, pentru ca procedurile de colectare a plasmei prin acest procedeu să poată fi demarate fără întârziere, mulțumind totodată celor care au făcut posibil ca un astfel de tratament să devină accesibil buzoienilor și nu numai lor.
„Atunci când vorbim despre sănătatea populației, implicarea noastră, a tuturor, poate face diferența. Vreau să mulțumesc domnului Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și domnului Florin Hozoc, director general al Besmax Pharma Distribution SRL pentru că au venit în sprijinul buzoienilor în această perioadă dificilă. Sperăm ca Ministerul Sănătății să aprobe cât mai repede aceste ghiduri și protocoale de folosire a tratamentului cu plasmă și în țara noastră. Noi am făcut aceste demersuri pentru a oferi și buzoienilor posibilitatea să beneficieze de un tratament de ultimă generație, care în alte state și-a dovedit deja eficiența”, a declarat Petre Emanoil Neagu, cu ocazia semnării contractului de sponsorizare.