100.000 de măști de protecție de la Consiliul Județean, pentru buzoienii din categoriile cu risc crescut la infecția cu noul virus

16 mai 2020 | 0 comentarii |

Acestea vor fi distribuite, săptămâna viitoare, Primăriilor din județ care, la rândul lor, le vor împărți localnicilor, pentru a se putea proteja împotriva infecției cu noul coronavirus.  

 

În prima zi de relaxare a măsurilor care au fost valabile în starea de urgență, buzoienii, la fel ca majoritatea românilor, s-au bucurat de vremea frumoasă și au ieșit, în număr destul de mare, pe străzi, în parcuri, la piață, chiar și în parcurile de joacă pentru copii, mulți dintre ei fără a se proteja în vreun fel de infecția cu virusul COVID-19.

Specialiștii atrag însă atenția că pentru sănătatea noastră și a celor din jur este necesar să ne protejăm în continuare, astfel încât eforturile din ultimele două luni să nu devină zadarnice.

Pentru a veni în sprijinul buzoienilor și a-i ajuta, în special pe cei care nu-și permit să cumpere sau nu găsesc măști de protecție, Consiliul Județean Buzău a achiziționat încă 100.000 de măști de protecție care, săptămâna viitoare, vor fi distribuite către primării şi vor ajunge, astfel, la locuitorii din toate zonele județului.

Încetarea stării de urgență de urgență nu înseamnă că virusul a dispărut. A fost o perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi, am făcut cu toții eforturi să ne protejăm, dar şi să-i protejăm pe cei dragi. Este foarte important să respectăm în continuare toate măsurile de protecție. Să fim responsabili! Să evităm zonele aglomerate! Să păstrăm distanța socială! Să fim prudenți! Să fim încrezători! Prevenția este cea mai bună armă în lupta acestui virus! Aceste măști vor ajunge la primăriile din județ, săptămâna viitoare. Primarii le vor distribui în primul rând persoanelor vârstnice și celor fără posibilități financiare. Multă sănătate vă doresc! Împreună vom fi bine!”, a transmis președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

 

Primele 3000 de măști au fost deja transportate și distribuite liocuitprilor din Râmnicelu, localitate aflată în carantină și unde zilnic se înregistrează noi cazuri de infecție cu noul coronavirus. „Vom acorda în continuare sprijinul nostru acestei comunități, până când focarul va dispărea şi nu numai. Mulțumesc tuturor autorităților pentru colaborare şi implicare şi tuturor localnicilor pentru înțelegere! Împreună reușim!”, a scris președintele Consiliului JUdețean, Petre Emanoil Neagu, pe pagina sa de socializare.

Prezența coronavirusului este însă în continuare confirmată, prin noi cazuri de infecție. Două noi cazuri de îmbolnăvire au fost anunțate de DSP ieri după-amiază, astfel că numărul buzoienilor infectați cu virusul COVID-19 a ajuns deja la 99. Vestea bună este că 18 dintre pacienții infectați au fost declarați vindecați.

Ultimii buzoieni la care s-a confirmat prezența noului virus sunt doi bărbați în vârstă de 48, respectiv 60 de ani, din Râmnicelu, ambii contacți direcți ai unor persoane deja internate în spitalul râmnicean, unitate-tampon pentru tratarea cazurilor de COVID-19. Ambii  pacienți sunt asimptomatici și primesc îngrijire medicală specifică, iar ancheta epidemiologică desfășurată de specialiștii DSP în focarul de la Râmnicelu continuă, cei mai mulți dintre pacienții confirmați cu noul virus provenind din acest focar.

 

S-a înregistrat, de asemenea, și primul caz grav de COVID-19 în județul Buzău, iar acesta este un bărbat în vârstă de 51 de ani, tot din Râmnicelu, care se afla în tratament la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, dar a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, pe fondul unor comorbidități preexistente. Pentru că era în evidențele medicilor și cu obezitate și diabet, iar radiografiile pulmonare au indicat o situație îngrijorătoare, pacientul a fost transferat la București, pentru a putea beneficia de condiții speciale de tratament și monitorizare, într-o secție de Terapie Intensivă special adaptată tratării pacienților COVID-19.

La nivel național, numărul persoanelor infectate cu noul virus a ajuns la 16.437 de cazuri, din care 190 numai în ultimele 24 de ore. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.370 au fost declarate vindecate și externate, dar 220 de pacienți sunt în acest moment la Terapie Intensivă, iar 1.070 au decedat.

 

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.441 de  persoane,  din care 252 în județul Buzău, iar 14.791 de persoane sunt în izolare la domiciliu (251 sunt în Buzău) și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 294.601 teste, iar la Buzău, 1.905.

În străinătate, 2.887 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus), 22 au fost declarați vindecați, iar 103 au decedat.

Autoritățile atrag atenția că, odată cu instituirea stării de alertă nu înseamnă că am scăpat de virus și este necesar ca în continuare să se respecte măsurile de protecție și distanțare socială. Totodată, măsurile de carantinare instituite în perioada stării de urgență, care nu au fost încă revocate, se mențin și pe durata stării de alertă.

Începând cu 15 mai, românii pot circula în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, fără declarație, dar cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. În afara localității/zonei metropolitane se menține măsura interdicției deplasării, cu anumite excepții.

 


Adaugati un comentariu


 

*