SJU Buzău a primit prima izoletă pentru pacienții suspecți sau infectați cu noul coronavirus

Aceasta a fost livrată cu câteva zile mai devreme, în condițiile apariției primului focar epidemic pe raza municipiului Buzău.

 

Astăzi a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Buzău (SJU) prima izoletă din dotarea unității medicale. Livrarea s-a făcut mai devreme decât data preconizată, dat fiind contextul epidemic creat în municipiu, în ultimele zile.

Dispozitivul folosit pentru transportul în siguranță al pacienților suspectați sau confirmați cu infecție provocată de noul coronavirus a fost achiziționat de Consiliul Județean, care a alocat în acest sens suma de 25.000 de lei, în urma unei solicitări venite din partea conducerii spitalului.

Unitatea medicală nu avea în dotare un astfel de dispozitiv, iar managerul Claudiu Damian a solicitat sprijin în acest sens din partea Consiliului Județean, spitalul având nevoie de cel puțin o izoletă pentru a evita riscul contaminării și răspândirii noului coronavirus în incinta unității, de la pacienții suspecți sau deja confirmați.

Aveam nevoie de un astfel de mijloc de protecție, pentru că în cazul în care ne vine o urgență, nu putem risca să transportăm pacientul în Blocul Operator sau la ATI fără să luăm măsuri de protecție stricte, întrucât nu știm dacă acesta este sau nu infectat cu noul virus și nici el nu poate fi expus. Chiar dacă i se face testarea, rezultatul vine abia peste câteva ore, iar dacă este o urgență majoră trebuie să se intervină imediat, pentru a putea fi salvat. Se va proceda ca și cum pacientul ar fi infectat, luându-se toate măsurile de protecție a personalului medical, iar acesta va fi izolat și în secție, până la primirea rezultatului testului. Ulterior se va proceda după caz, fie acordându-i-se și terapie pentru SARS-CoV-2, fie doar pentru problema din cauza căreia a ajuns la spital”, a precizat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Consiliul Județean a dat curs solicitării și a comandat un astfel de dispozitiv de la o firmă specializată, livrarea fiind așteptată în jurul datei de 10 mai. Era un termen rezonabil, dată fiind situația calmă din județ, în ceea ce privește evoluția epidemiologică, însă datele problemei s-au schimbat radical, odată cu izbucnirea focarului din cartierul Poștă, care a dus la o creștere alarmantă a numărului de cazuri înregistrat la nivelul județului. După plasarea în carantină, în fiecare zi au fost confirmate cazuri noi, astfel că până la ultima raportare a INSP, Buzăul a ajuns la 48 de cazuri, iar astăzi au venit alte 6 noi rezultate pozitive. În aceste condiții, nevoia de a avea o izoletă la nivelul spitalului județean a devenit una stringentă, așa că au fost făcute demersuri către firma producătoare, iar livrarea a fost făcută mai devreme decât se stabilise inițial, izoleta fiind predată în cursul zilei de azi, personalului medical de la SJU Buzău.

Izoleta ce va deservi Spitalul Județean de Urgență Buzău pentru transportul pacienților suspecți sau infectați cu COVID-19 a ajuns la Buzău. Din păcate, focarul identificat în municipiul Buzău ne determină, poate mai mult ca niciodată, să fim în continuare foarte precauți şi să respectăm toate măsurile de prevenție”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

În perioada următoare, la SJU Buzău mai trebuie să sosească 4 monitoare de funcții vitale și 2 electrocardiografe, achiziționate, de asemenea, de Consiliul Județean.

 

Tot în scop preventiv, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău și Consiliul Județean au fost dotate, zilele trecute, cu termoscanere, achiziționate tot de Consiliul Județean.

În cazul UPU, dispozitivul este extrem de util pentru triajul pacienţilor din sala de aşteptare, cât şi pentru monitorizarea angajaţilor unității medicale. Camerele video performante au fost instalate la intrarea în secţia UPU, în sala de aşteptare, iar monitorul de control, în camera de registratură. Temperatura persoanelor care trec prin raza de acțiune a dispozitivului este măsurată instant, iar senzorul de alarmă se activează în momentul în care detectează o temperatură a corpului mai mare de 37 de grade, caz în care medicii verifică dacă este sau nu caz de alertă.

Un aparat similar a fost montat şi la intrarea în sediul Consiliului Judeţean Buzău, pentru monitorizarea salariaţilor şi a cetăţenilor care merg să îşi rezolve diferite probleme în sediul unității administrative. 

 


Adaugati un comentariu


 

*