Crește îngrijorător numărul pacienților buzoieni infectați cu SARS-CoV-2 și al celor internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat

8 mai 2020 | 0 comentarii |

Numai în ultimele 24 de ore s-a confirmat infecția cu noul coronavirus la patru copii și cinci adulți buzoieni, care au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, alături de alți 16 pacienți infectați din Vrancea, astfel că numărul buzoienilor infectați a ajuns la 61, iar cel al pacienților din spitalul râmnicean, la 43.

 

Se confirmă temerea buzoienilor că răspândirea comunitară a infecției cu virusul SARS-CoV-2 va fi greu de stăpânit, județul Buzău ajungând, în mai puțin de o săptămână, la 61 de persoane infectate, după ce timp de două luni s-a situat sub pragul de 20, cu cele mai puține cazuri din țară.

Numai în ultimele 24 de ore au fost confirmate încă șase noi cazuri (54-59) din Râmnicelu, rude ale bărbatului confirmat pozitiv în Focșani. Cazul 60 este soțul tinerei venită din Marea Britanie depistată pozitiv în 26 aprilie, iar cazul 61 este nepotul unei femei de 68 de ani a cărei infecție a fost confirmată zilele trecute.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) informează că cele șase cazuri din comuna Râmnicelu sunt trei copii cu vârste între 7 și 9 ani și trei adulți cu vârste între 23 și 53 de ani, contacți direcți ai cazului 41 (bărbat în vârstă de 30 de ani, confirmat pozitiv în data de 3 mai în Focșani). Cei șase se aflau în izolare la domiciliu din momentul declanșării anchetei epidemologice de către DSP, în urma confirmării infecției în cazul bărbatului testat la Focșani. Toți sunt asimptomatici și au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

 

Confirmat cu coronavirus a fost și un bărbat de 32 de ani, sosit din Marea Britanie, împreună cu soția, în data de 26 aprilie și aflat în carantină într-unul din centrele special amenajate din Buzău.

Inițial, soția sa însărcinată a fost depistată pozitiv și internată la Rm. Sărat, după ce în data de 2 mai, ambii au prezentat simptome ușoare și au fost testați la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde au fost aduși cu ambulanța. Ieri, prezența noului virus a fost confirmată și în cazul bărbatului, în vârstă de 32 de ani, originar din Scoția, astfel că și el a fost transferat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Cel de-al 61 lea pacient este un copil de 10 ani, nepotul unei buzoience de 68 de ani, confirmată cu coronavirus în data de 4 mai și internată la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală, în cazul căreia ancheta epidemiologică a stabilit inițial că au existat doi contacți direcți, care au și fost testați la infecția cu COVID-19. În cazul copilului virusul a fost confirmat, astfel că a fost transferat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică în acest caz este în desfășurare pentru stabilirea tuturor contacților.

 

Este de așteptat ca în următoarele zile să crească numărul de pacienți infectați, dar și mai trist este că autoritățile, atât la nivel central cât și local, acționează haotic în gestionarea acestei situații care a creat deja panică în rândul populației, sporind starea de incertitudine și stress-ul oamenilor care sperau ca odată cu încetarea stării de urgență să se poată bucura de relaxarea restricțiilor impuse de pandemie.

Iar ca și când toate acestea n-ar fi fost de ajuns, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, unde așa cum SănătateaBuzoiană.ro a relatat într-un articol anterior, nu există suficient personal medical specializat, au început să fie aduși pacienți infectați din alte județe. Inițial, 50 de pacienți infectați, din județul Vrancea (30 de la Spitalul Județean Focșani și 20 de la Spitalul Municipal Adjud), ar fi urmat să fie transferați în spitale din județele Buzău și Brăila.

În această dimineață, conducerea Spitalului din Adjud a fost anunțată că printr-un ordin „de sus” s-a decis ca 20 de bolnavi să fie transferați în Brăila. Ulterior, autoritățile au anunțat că pacienții vor merge la Râmnicu Sărat, iar numărul acestora este 16, nu 20.

La orele prânzului, autoritățile centrale au anualt ordinul, ca urmare a stării de tensiune înregistrate în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Focșani, de unde ar fi urmat să fie transferați 30 de  pacienți infectați, între care multe cadre medicale.

 

Nimeni nu a catadicsit să anunțe și conducerea spitalului din Adjud despre această decizie, așa că astăzi, în jurul orei 13.30, două microbuze ale ISU au adus la Rm. Sărat 16 pacienți infectați cu noul coronavirus, de la Spitalul Municipal Adjud.

Conducerea Spitalului Municipal Rm. Sărat a fost anunțată inițial că în cursul zilei de astăzi vor fi transferați aici 30 de pacienți din Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Focșani. Ulterior, autoritățile râmnicene au fost înștiințate că la Râmnic vor ajunge alți pacienți din Vrancea, de la Spitalul Municipal Adjud, ceea ce s-a și întâmplat.

Medicii râmniceni sunt nemulțumiți că pacienții trimiști de la Adjud nu aveau trecute în fișe ultimele rezultate ale testărilor, iar mulți dintre ei, fiind asimptomatici, nu primiseră tratament antiviral. În plus, mulți dintre ei sunt bolnavi cronici, cu comorbidități, nu cazuri „ușoare”, așa cum s-a transmis. Cu toate acestea „cei 16 pacienți au fost consultați și testați, li s-au făcut investigațiile necesare și au fost repartizați în saloane, totodată începându-se administrarea tratamentului specific pentru COVID-19”, a precizat managerul Adrian Danielescu, menționând că unitatea medicală dispune de echipamente de protecţie și chiar în această dimineaţă a fost comanadat un nou lot de medicamente specifice pentru tratarea noului virus, necesare pentru încă o săptămână.

Printre cei 16 bolnavi transferați la Râmnicu Sărat se numără și 3 srilankezi care lucrau la o firmă de confecții din Focșani. În acest moment, la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate-suport pentru tratarea bolnavilor cu coronavirus, sunt 43 de pacienți internați (37 adulți și 6 copii) și doar doi medici infecționiști care-i tratează.

 

Primarul Municipiului Râmnicu Sărat s-a declarat intrigat că autoritățile centrale și reprezentanții acestora în teritoriu s-au dovedit incoerente și incapabile să gestioneze situația. Primarul Sorin Cîrjan spune că așteaptă explicații de la autorități, cu privire la diferența dintre situația care i-a fost comunicată și realitate.

„…Încă de la începutul acestei crize, am manifestat o atitudine responsabilă și echilibrată, înțelegând că rolul nostru, al celor care luăm astăzi decizii la nivel local sau central este acela de a căuta soluții și rezolva probleme, nicidecum de a purta războaie la nivelui declarațiilor. (…) Ceea ce s-a întâmplat astăzi, însă, depășește orice limită și mă determină să afirm public dezaprobarea mea față de decizia de a transfera pacienți de la Spitalul din Adjud. Hotărârea aparține Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, care a decis să transfere pacienți din județul Vrancea către unități spitalicești din Brăila și Râmnicu Sărat. (…) După mai multe ore în care au fost date dispoziții contradictorii (…) 16 pacienți au ajuns la poarta spitalului din municipiu nostru și, conform uzanțelor, au fost preluați de personalul medical. Cel mai grav lucru nu a fost faptul că nu a fost nimic clar în această decizie ci că cei mai mulți pacienți veniți de la Adjud nu sunt „asimptomatici și forme ușoare”, conform precizărilor transmise, ci pacienți cronici și cu comorbidități, care erau internați de una, două sau trei săptămâni și care au fost nevoiți să facă față acestui transport”, a scris primarul Sorin Cîrjan pe pagina sa de socializare.

Primarul și-a exprimat speranța că toți pacienții se vor întoarce acasă cu bine și a dat asigurări că autoritățile șocale și personalul medical din Rm.Sărat vor da în continuare dovadă de maximă implicare și responsabilitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*