Noi măsuri speciale impuse în cartierul Poștă, după plasarea în carantină

Între timp, numărul persoanelor infectate cu Covid-19 la nivelul județului Buzău a ajuns la 43, dar nu s-a mai confirmat niciun caz din focar.

 

După ce a fost luată decizia plasării în carantină a cartierului Poștă din Buzău, autoritățile locale au luat o serie de măsuri, atât pentru a limita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, cât și pentru a asigura aprovizionarea celor aproximativ 2.000 de locuitori cu cele necesar, inclusiv medicamente, primirea pensiilor și a altor drepturi financiare care sunt distribuite prin intermediul factorilor poștali. Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care s-au stabilit regulile care trebuie instituite și respectate în zonă, pe parcursul celor 14 zile de carantină.

În primul rând, toate persoanele aflate în spații publice din zona de carantină sunt obligate să poarte măști de protecție sau variante alternative, fiind interzise totodată vizitele și reuniunile de familie. Localnicii din zonă nu mai pot merge la muncă în perioada carantinei, urmând ca pentru această perioadă să beneficieze de concediu medical, astfel că nu vor suferi nici un fel de sancțiuni din partea angajatorilor.

Deplasările la magazinele din cartier, în vederea aprovizionării, trebuie să fie limitate la maxim, iar pentru orice fel de urgență medicală, localnicii trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau să sune la 112, neavând voie să meargă singuri la un cabinet medical sau la spital.

 

Persoanele care au domiciliul sau reședința în zona carantinată și au afecțiuni cronice trebuie să solicite medicului de familie prescripție medicală on-line către cea mai apropiată farmacie din zona limitrofă, în timp ce localnicii care au domiciliul sau reședința în zona carantinată, care pot dovedi că au programare pentru anumite servicii medicale care nu suferă amânare, trebuie să se  adreseze în prealabil la Direcției de Sănătate Publică la numerele de telefon 0771.478.426, 0771.478.512 sau 0771.478.585, zilnic între orele 8.00 – 22.00, în vederea luării tuturor măsurilor necesare.

Totodată, reprezentanții autorităților au discutat cu administratorii magazinelor din cartier, cu privire la necesitatea aprovizionării permanente cu produse de bază.

A fost rezolvată și probleme primirii pensiilor, alocațiilor și altor drepturi bănești de către beneficiarii din zonă, acestea urmând să fie distribuite de factorii poștali, care vor fi special echipați și vor respecta un set de reguli speciale de protecție sanitară.

 

Și la nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri de prevenire și limitare a răspândirii virusului, ce includ distribuirea a 10.000 de măști de protecție locuitorilor din zonă, instalarea unor lavoare mobile cu apă și săpun și a unor dispensere și covorașe cu dezinfectant în zonele de acces în magazine. De asemenea, străzile, trotuarele, parcările și scările de bloc din zona carantinată sunt dezinfectate zilnic. Totodată, a fost înființată o linie telefonică dedicată cetățenilor din cartier – 0720.955.955 – la care cei care vor avea nevoie de medicamente sau alimente pot suna (întrucât în cartier nu există nicio farmacie și doar patru magazine), iar o echipă de la Direcția de Asistență Socială îi va ajuta să și le procure contra-cost, sau în cazurile în care există probleme sociale, se va găsi o soluție de a fi ajutate. De asemenea, traseul autobuzului 3 a fost modificat, astfel încât să fie ocolită zona carantinată.

 

Între timp, în focarul respectiv nu au fost confirmate cazuri noi de infectare, însă numărul buzoienilor cu Covid-19 a urcat la 43, în ultimele 24 de ore fiind confirmate două cazuri noi. Primul caz nou este o femeie de 68 de ani, care s-a prezentat în data de 2 mai la UPU cu tuse și febră. A fost internată în spațiul special amenajat și testată pentru Covid-19, iar în așteptarea rezultatului a fost transferată la Secția de Pneumoftiziologie. După confirmare, a fost transferată la spitalul Victor Babeș din București, iar ancheta epidemiologică a identificat doi contacți ai acesteia, care au fost testați.

Celălalt caz este al unei tinere de 31 de ani, aflată în carantină împreună cu soțul, după ce s-au întors din Anglia, pe 26 aprilie. Ambii soți au început să prezinte simptome ușoare pe 2 mai și au fost aduși cu ambulanța la spitalul județean, unde au fost testați. În cazul tinerei, care este și însărcinată, rezultatul a fost pozitiv și a fost transferată la spitalul din Râmnicu Sărat, în timp ce în cazul soțului încă se așteaptă rezultatul testului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*