Campania de Ziua Mondială a Astmului, amânată din cauza epidemiei de Covid-19

5 mai 2020 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, medicii specialiști din domeniul bolilor respiratorii reamintesc pacienților cu astm și alte afecțiuni din sfera ORL sau pulmonare să își respecte tratamentul și să acorde maximă importanță măsurilor de protecție.

 

Astăzi ar fi trebuit să fie marcată Ziua Mondială a Astmului, printr-o campanie internațională derulată de Global Initiative for Asthma, însă contextul epidemiologic generat de noul coronavirus a determinat inițiatorii să amâne aceasta acțiune, până la o dată la care activitățile se vor putea derula în siguranță.

Cu toate acestea, Asociaţia pentru Educaţie în Boli Respiratorii din România nu putea lăsa să treacă această zi fără a aduce în atenția publică problema astmului în timpul pandemiei de Covid-19. Subiectul este unul de interes major, în condițiile în care circa un milion de români suferă de astm, iar 80% din exacerbările acestei boli sunt provocate de infecții virale, inclusiv de coronavirusuri comune.

În acest sens, prof. dr. Alina Croitoru, președintele asociației, spune că pacienții astmatici trebuie să acorde, în această perioadă, o atenție deosebită igienei și să respecte cu strictețe recomandările medicului curant, întrucât fac parte din categoriile vulnerabile la infectarea cu noul coronavirus. „În situaţia cu care ne confruntăm cu toţii, pacienţii cu boli respiratorii severe sunt mai vulnerabilii în faţa Covid-19, care este o infecţie virală. Pacienţii care suferă de astm trebuie să acorde o atenţie deosebită igienei şi să respecte recomandările medicului curant. Astfel, pentru aceştia se menţine indicaţia de continuare a tratamentului prescris de medicul curant, se recomandă utilizarea măştilor în spaţiul public, realizarea unei igiene stricte la locul unde trăiesc şi muncesc, precum şi evitarea alergenilor”, a precizat medicul pneumolog.

 

Dr. Beatrice Mahler

La rândul său, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, spune că, în cazul pacienților cu astm este foarte importantă și educația în privința gestionării corecte a bolii. „Din perspectiva mea, ca medic pneumolog, educaţia pacientului cu astm este fundamentală pe un management optim al afecţiunii. Pacientul trebuie să-şi înţeleagă afecţiunea și să îi recunoască simptomele, pentru a şti cum să acţioneze. Pacientul şi noi medicii, trebuie să lucrăm ca o echipă, pentru o bună gestionare a acestei afecţiuni. Sănătatea pacienţilor noştri înseamnă tratament, aderenţă la tratament şi educaţie pentru respiraţie”, este mesajul transmis de dr. Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

În cursul anului 2018, institutul pe care aceasta îl conduce a oferit peste 2.900 de servicii medicale pentru pacientul cu astm, aici fiind incluse servicii de diagnostic, tratament şi management al acutizărilor.

 

Astmul este o boală cronică inflamatorie a plămânilor şi a căilor respiratorii, pentru care nu a fost găsită încă o terapie care să o vindece. Cu toate acestea,  astmul poate fi ţinut sub control prin tratament, iar pacientul corect tratat are o viaţă normală, activă, fără restricţii în efectuarea activităţilor obişnuite şi chiar a sportului de performanţă.

La nivel mondial, peste 330 de milioane de oameni suferă de astm, aceasta fiind și cea mai comună boală cronică în rândul copiilor. În cele mai multe cazuri, starea persoanelor astmatice este fluctuantă de la o zi la alta şi uneori de la o oră la alta, iar aceste modificări presupun, în timp, perioade cu şi fără simptome precum tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Despre cauzele astmului, dr. Beatrice Mahler a precizat că sunt o combinație între factori genetici și factori declanșatori precum alergii la polen, blana animalelor, praful din casă, fumul de ţigară, poluarea şi aerul rece sau substanţe chimice la locul de muncă. „Pentru unele persoane există şi alţi factori declanșatori, precum stresul, activitatea fizică sau unele medicamente. Alergenii acţionează la nivelul mucoasei bronşice ca un factor ce declanşează o inflamaţie, cu creşterea numărului de eozinofile – celule ale sistemului imunitar, cu secreţie în exces de mucus şi edem al mucoasei bronşice, care va duce la îngustarea căilor respiratorii şi dificultate importantă în respiraţie”, a adăugat aceasta.

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Cu aceeași ocazie, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică şi Societatea Română de Pneumologie atrag atenţia asupra felului în care  afectează această situaţie excepţională în care ne aflăm, persoanele care suferă de astm.

Este extrem de important ca pacienţii cu astm să evite, în această perioadă, complicaţiile şi să fie foarte responsabili în ceea ce priveşte tratamentul. Îi rog să nu îşi întrerupă terapia. Şi mă refer atât la medicaţia inhalatoare care cuprinde şi corticoizi inhalatori, cât şi la agenţii biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viaţa pacientului. Conceptul de prevenire a complicaţiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă şi ventilaţie asistată”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*