Pacienții cronici au la dispoziție un ghid de protecție împotriva noului coronavirus

27 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Acesta a fost realizat de prof. univ. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, și poate fi accesat gratuit on-line.

 

Prof. dr. Doina Azoicai

Este deja cunoscut faptul că pacienții cu afecțiuni cronice constituie una dintre cele mai vulnerabile categorii în fața infecției cu noul coronavirus, de aceea este foarte important ca aceștia să respecte toate recomandările preventive dar și restricțiile de circulație impuse în această perioadă.

Pentru că sfaturi în acest sens vin din mai multe surse și din partea unor persoane mai mult sau mai puțin calificate, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Societatea Română de Epidemiologie au realizat un instrument util și ușor de accesat pentru toți pacienții care suferă de boli cronice și care doresc să se informeze în privința măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus.

Este vorba de un ghid denumit „Recomandări de protecţie pentru pacienţii cronici în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV 2”, realizat de preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Doina Azoicăi.Pacienţii cronici au nevoie de cea mai mare protecţie în această perioadă şi de informaţii din surse avizate și sigure, pentru a şti exact ce pot face şi ce nu. Specialiştii şi asociaţiile de pacienţi trebuie să conlucreze pentru a oferi cele mai bune informaţii şi suport pentru pacienţi. Acest ghid se doreşte un ghid simplu şi util pentru pacienţi”, a declarat medicul, cu prilejul lansării ghidului, sbliniind că suntem obligaţi să fim responsabili atât pentru siguranţa şi viaţa noastră cât şi a celor din jurul nostru și trebuie să demonstrăm, mai mult decât oricând, atitudine pozitivă, solidaritate şi spirit civic și nu în ultimul rând respect entru medici.

 

Ghidul este disponibil oricărui pacient dar și aparținătorilor, putând fi accesat gratuit on-line de pe site-ul COPAC, unde este disponibil atât în format PDF cât și ISSUU.

Referindu-se la această inițiativă, Radu Gănescu, președintele COPAC, a declarat la rândul său că ghidul conține informaţii permanent puse în legătură permanentă cu recomandările oficiale, cu mesajele corecte şi verificate care sunt promovate de mass-media sau alte modalităţi de aducere la zi a datelor, prin faptul că fenomenele sunt imprevizibile şi posibil schimbătoare. „Ne dorim ca în această perioadă să strângem cât mai mult colaborarea cu pacienţii pe care îi reprezentăm şi să îi ajutăm să treacă mai uşor peste această perioadă dificilă. Informaţiile prezentate în ghid sunt extrem de utile. De asemenea, aş vrea să subliniez ca toţi cei care au nevoie de ajutor în privinţa tratamentului în această perioadă ne pot scrie şi vom căuta soluţii pentru ei”, a declarat el.

Din păcate, majoritatea celor 631 de pacienți care au decedat până la acest moment în urma infecției cu noul coronavirus sufereau și de afecțiuni cronice, în mod special de boli cardiovasculare, diabet și obezitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*