Biologii, biochimiștii, chimiștii, farmaciștii, fizicienii și psihologii din spitale vor avea salarii mărite de la 1 iulie

27 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea prin care s-au majorat coeficienții de salarizare pentru aceste categorii profesionale care lucrează în sistemul public de sănătate.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea prin care se reglementează majorarea coeficienţilor de salarizare pentru funcţiile de biochimist, biolog, chimist, farmacist şi fizician, precum şi reformularea acestor funcţii corespunzător treptelor profesionale.

Actul normativ modifică anexa a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care s-a aprobat ca „personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog” să beneficieze „începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

Aceste categorii profesionale au protestat aproape doi ani și au făcut numeroase demersuri la Parlament și Guvern, arătând că au fost „discriminate” atunci când s-au acordat majorările salariale personalului medical din sistemul public de sănătate, astfel că și s-a ajuns în situația ca „un asistent medical de laborator clinic subordonat, conform fişei postului, să aibă un salariu mai mare decât un biochimist, care îl coordonează”.

Potrivit inițiatorilor, la adoptarea legii s-a luat în calcul și faptul că „în lupta cu noul coronavirus”, farmaciştii, biologii, biochimiştii şi chimiştii fac parte, alături de medici şi personalul sanitar, din „prima linie”, ei fiind cei care fac testele pentru depistarea coronavirusului, care dau verdictul în această bătălie și acordă consiliere psihologică pacienților infectați.

 

Nemulţumiţi de faptul că ei nu beneficiază de aceeași grilă de salarizare cu personalul medical, deși contribuie la realizarea actului medical, peste 600 de chimiști, biochimiști și biologi s-au adresat, în februarie, printr-o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătăţii Sorina Pinteași celui al Muncii Olguța Vasilescu, cărora le-au cerut reevaluarea și corectarea coeficientul de salarizare din Legea salarizării unitare.

Ulterior au pichetat Guvernul, iar în mai au avut o întîlnire cu ministrul Sănătății și cu cel al Muncii. Reprezentanții  OBBCSSR au solicitat ca profesiile lor să fie incluse în categoria despecialiști medicali”, iar coeficienţii de ierarhizare şi salarizare, a căror modificare, în 2018, a stârnit nemulţumirea acestor categorii profesionale, să fie modificați.

Doleanțele lor s-au concretizat, ulterior, într-un proiect de Ordonanță de Urgență care, deși nu s-a rezolvat așa de urgent cu ar fi vrut beneficiarii, s-au materializat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor (decizională) în şedinţa din 3 aprilie 2020, cu 325 de voturi „pentru” și o abținere, iar astăzi a fost promulgat și publicat în Monitorul Oficial  și va intra în vigoare la data de 1 iulie 2020.

 


Adaugati un comentariu


 

*