Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor solicită urgentarea parteneriatului cu Ministerul Sănătății

21 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Profesioniștii din domeniu au primit promisiuni în acest sens de la fostul ministrul și îi cer lui Victor Costache să continue demersul.

 

Deși proiectul privind înființarea Registrului unic al profesioniştilor în sănătate a fost lansat în dezbatere publică la începutul acestei luni, chimiștii, biologii și biochimiști din sistemul sanitar atrag atenția că încă nu a fost încheiat un parteneriat între organizația lor profesională și Ministerul Sănătății, pentru a se stabili etapele implementării acestui proiect. În acest sens, Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar (OBBCSSR) a transmis o scrisoare deschisă pe adresa ministrului Victor Costache, prin care îi solicită acestuia să comunice un termen exact la care va fi stabilit acest parteneriat în vederea implementării registrului unic al profesioniștilor din sănătate, care va include date referitoare și la acești specialiști. Ministrului i se cere, practic, să continue un demers inițiat de predecesorul său, Sorina Pintea, care a avut o întâlnire cu organizațiile profesionale în cursul lunii mai, subiectul constituindu-l înființarea acestui registru și pașii care trebuie urmați.

S-a stabilit atunci încheierea de parteneriate între minister și fiecare organizație profesională în parte, în vederea cooperării pentru preluarea și prelucrarea datelor cu caracter personal  ale specialiștilor care vor figura în acest registru. Membrii OBBCSSR susțin că de atunci nu au mai primit nici un semn de la reprezentanții ministerului, deși au transmis numeroase  adrese oficiale pentru a li se comunica stadiul realizării acestui registru și data la care va fi încheiat parteneriatul stabilit.

 

În scrisoarea deschisă adresată ministrului Costache se arată că, până la acest moment ar fi trebuit să fie semnat parteneriatul dintre minister și OBBCSSR, mai ales că lansarea proiectului a avut loc în luna septembrie, iar documentul legislativ a fost pus în dezbatere publică la începutul acestei luni.

Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene, iar reprezentanții biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar spun că acesta nu trebuie realizat „pompieristic”, având în vedere că se operează cu date cu caracter personal ale profesioniștilor din Sănătate.

Registrul are nevoie de timp şi de resurse pentru colectarea şi actualizarea datelor profesionale ale fiecărui membru din sistemul de sănătate, are nevoie de stabilirea unui set comun de date care să fie transmise securizat în platforma – baza de date a Ministerul Sănătăţii, apoi în baza de date a Comisiei Europene –  sistemul informatizat al Pieţei Unice Europene” se arată în documentul trimis pe adresa ministrului Sănătății.

 

OBBCSSR reia astfel demersurile întreprinse până acum fără succes în mandatul Sorinei Pintea, sperând că de data aceasta va primi un răspuns din partea noului ministru, cu un termen concret la care să se poată întâlni și încheia parteneriatul stabilit. „OBBCSSR, organizaţia profesională a biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România nu a semnat încă niciun parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi aşteptăm de la dumneavoastră să ne comunicaţi când va fi semnat acest parteneriat MS – OBBCSSR, ca parte a programului finanţat cu fonduri SEE şi norvegiene” se arată în încheierea scrisorii deschise.

Potrivit documentului legislativ aflat în dezbatere publică, registrul se dorește a fi o bancă de date la nivel național, care să conțină informații despre specialiștii din sistemul sanitar, necesare în managementul resurselor umane. Acesta va fi susținut pe o platformă electronică special dedicată, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății și având regimul juridic al unei bănci de date, iar exploatarea se va face respectându-se prevederile legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Platforma electronică ar urma să conțină datele medicilor, dentiștilor, farmaciștilor, asistenților medicali, asistenților medicali generaliști, moașelor, tehnicienilor dentari, dieteticienilor, fizioterapeuților, biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul medical. Principalele informații care vor fi înregistrate în registru se vor referi la datele de identitate ale profesioniștilor din sistem, date privitoare la formarea profesională, informaţii cu privire la locul de muncă și informaţii privind autorizarea exercitării profesiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*