Registrul Național al Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate, în dezbatere publică

5 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății intenționează să înființeze o platformă electronică ce va funcționa ca bază de date, conținând toate informațiile referitoare la profesioniștii din sistem.

 

Un proiect legislativ ce vizează înființarea Registrului Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate a fost lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății, scopul urmărit fiind eficientizarea activității în ceea ce privește politicile de resurse umane. Registrul se dorește a fi o bancă de date la nivel național, care să conțină informații despre specialiștii din sistemul sanitar, necesare în managementul resurselor umane.

Acesta va fi susținut pe o platformă electronică special dedicată, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății și având regimul juridic al unei bănci de date, iar exploatarea se va face respectându-se prevederile legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal.

Proiectul de lege mai prevede că registrul va fi compus din mai multe secțiuni, fiecare dedicată unei profesii.

Astfel platforma electronică ar urma să conțină datele medicilor, dentiștilor, farmaciștilor, asistenților medicali, asistenților medicali generaliști, moașelor, tehnicienilor dentari, dieteticienilor, fizioterapeuților, biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul medical.

 

După dobândirea calităţii de membru al organismului profesional sau după depunerea solicitărilor de prestare cu caracter temporar ori ocazional a serviciilor pe teritoriul României, organismele profesionale reprezentative ale fiecărei categorii vor avea obligația de a înregistra în registru datele acestor profesioniști. Totodată, acestora le va reveni și sarcina de a transfera în registrul naţional toate informaţiile cuprinse în registrul unic de la nivelul fiecărui organism profesional, pe care le actualizează.

Principalele informații care vor fi înregistrate în registru se vor referi la datele de identitate ale profesioniștilor din Sănătate, informaţii privitoare la formarea profesională, informaţii cu privire la locul de muncă, informaţii privind autorizarea exercitării profesiei. Totodată se va mai specifica dacă persoana prestează activitatea cu titlul permanent, temporar sau ocazional, dacă este supusă unor restricţii sau interdicţii cu privire la desfăşurarea activităţilor profesionale, precum informaţii privind statutul acesteia –  dacă este activă sau nu.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*