Confidentialitatea datelor personale ale pacientilor, reglementata printr-un nou act normativ
Fotografierea sau filmarea pacientilor in alte scopuri decat cele pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului sau evitarea suspectarii unei culpe medicale nu se vor mai putea face decat cu consimtamantul acestora.
Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, la finele saptamanii trecute, un proiect de ordin care face referire la protejarea datelor confidentiale ale pacientilor si prevede noi reglementari in acest sens. Este vorba, in primul rand, de accesul la datele medicale ale pacientilor, dar si despre conditiile in care acestia pot fi filmati sau fotografiati in unitatile sanitare, atat in scopul participarii la studii medicale cat si in alte scopuri.
Conform proiectului legislativ, va fi necesar acordul pacientilor privind comunicarea catre alte persoane a datelor cu caracter confidential privind starea lor de sanatate si, totodata, pacientii isi vor putea exprima acordul pentru a nu fi informati in cazul in care datele despre starea lor de sanatate le-ar putea cauza suferinta, vorbind aici de diagnosticele grave. Pacientii vor putea decide sa nu permita accesul altor persoane la datele cu caracter confidential privind starea lor de sanatate, putand de asemenea sa isi retraga acordul dat altor persoane, in acest sens.
In nota de fundamentare a proiectului se arata ca necesitatea adoptarii unui astfel de act normativ este data de numarul mare de sesizari primite din partea reprezentantilor asociatiilor de pacienti, precum si ale unor pacienti, individual, referitoare la acordul lor privind furnizarea de informatii cu privire la starea de sanatate, evolutia investigatiilor, diagnosticului, pronosticului si a tratamentului.
Pacientii vor putea sa refuze si anumite interventii medicale. In acest sens este necesar acordul lor scris, prin care isi asuma raspunderea pentru aceasta decizie, nu inainte ca personalul medical sa le explice care sunt consecintele refuzului lor.
In situatia in care este necesara efectuarea unei interventii medicale asupra unui pacient care nu isi poate exprima vointa, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioara a vointei, daca aceasta este cunoscuta.
In schimb, daca furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului si mai ales daca lipsa acesteia ii pune viata in pericol, iar „reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, unitatile medicale au obligatia efectuarii, in cel mai scurt timp posibil, a demersurilor pentru constituirea unei comisii de arbitraj de specialitate, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare”, care sa ia decizia in acest sens, se mentioneaza in actul normativ.
Documentul se refera si la conditiile in care pacientii internati pot fi fotografiati sau filmati, stabilind ca acest lucru se poate face fara consimtamantul pacientilor, cu exceptia cazurilor in care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului sau a tratamentului sau pentru evitarea suspectarii unei culpe medicale. In cazul in care se doreste fotografierea sau filmarea pacientilor pentru participarea la cercetari stiintifice sau in scop dicactic, pentru invatamantul medical, va fi obligatoriu consimtamantul pacientilor.
Un alt articol din proiectul aflat in dezbatere publica prevede ca la internare sau pe parcursul furnizarii serviciilor de sanatate, dupa caz, medicul curant are obligatia sa aduca la cunostinta pacientului faptul ca are dreptul de a cere sa nu fie informat in cazul in care informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta, precum si dreptul de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.
Pentru cazurile in care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru sanatatea femeii gravide, proiectul reglementeaza ca prioritate are salvarea vietii mamei. De asemenea, in asigurarea serviciilor din domeniul sanatatii reproducerii, unitatile sanitare trebuie sa asigure conditiile necesare alegerii, de catre pacienti, a celor mai sigure metode din punct de vedere al eficientei si lipsei de riscuri.
Unitatile sanitare au obligatia de a asigura efectuarea de interventii medicale asupra pacientului numai daca dispun de dotarile necesare si de personal acreditat. In absenta conditiilor necesare, aceste interventii se pot face numai in cazuri de urgenta aparute in situatii extreme.
Totodata, unitatile sanitare pot asigura, la cererea pacientului sau a familiei acestuia, cadrul adecvat in care acesta poate beneficia de sprijinul familiei si al prietenilor, de suport spiritual si material pe tot parcursul ingrijirilor medicale.
La cererea pacientilor internati, spitalele trebuie sa asigure conditiile necesare pentru obtinerea de catre acestia a altor opinii medicale, precum si pentru acordarea de servicii medicale de catre medici acreditati din afara unitatii.