Banicioiu vrea mai multi sefi pe langa el

 Un secretar de stat in plus si noi directii in Ministerul Sanatatii, adica infiintarea de noi posturi de conducere sunt primele masuri concrete pe care le ia ministrul social-democrat.

 

Ministerul sanatatii 2 jpg

Reforma Sanatatii, care de ani buni nu se concretizeaza decat in dezbateri publice fara nicio finalitate, este din nou amanta. Asa cum declara inca de la preluarea mandatului, ministrul Nicolae Banicioiu considera ca multe dintre deciziile predecesorului sau, Eugen Nicolaescu, trebuie reanalizate, modificate, readaptate. A inceput cu organigrama ministerului, care va fi modificata prin crearea de noi structuri in care sa-si gaseasca loc „oamenii nostri”.

Asa ca, pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii a fost lansat in dezbatere publica un nou proiect pentru modificarea hotararii de guvern care stabileste organizarea si functionarea institutiei. Conform documentului, celor trei secretari de stat care isi desfasoara in acest moment activitatea la Minsiterul Sanatatii, li s-ar putea adauga un al patrulea, acesta fiind numarul de secretari de stat de care ministrul Banicioiu ar avea nevoie pentru „o mai buna coordonare si reprezentare a tuturor structurilor organizatorice, precum si pentru relationarea permanenta si eficienta cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, dupa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului.

 

 

bolnavi ambulatoriuAcelasi proiect aflat in dezbatere publica propune si infiintarea unei Directii Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica,  structura care ar urma sa abordeze politicile de sanatate in domeniul asistentei medicale primare, ambulatorii de specialitate si spitalicesti, corelandu-le cu politica sanitara in domeniul preventiei, mediului de viata si de munca, promovarii sanatatii, medicinei ocupationale si medicinei scolare.

Problemele din domeniul resurselor umane specifice sectorului sanitar, respectiv organizarea rezidentiatului, promovarea in grad profesional pentru medici farmacisti si alte categorii de personal sanitar, ar urma sa intre in atributiile Directiei generale resurse umane, juridic si contencios, structura care, de asemenea, este propusa spre infiintare in proiectul postat pe site-ul ministerului.

 

medicamente

De elaborarea si implementarea politicii medicamentelor si dispozitivelor medicale, in ceea ce priveste preturile, rambursarea, mecanismele de intrare pe piata, mecanismele de reglare a pietei de medicamente, utilizarea eficienta a fondurilor, se va ocupa Directia Politica a Medicamentului si  Dispozitivelor Medicale din cadrul ministerului. Relatiile publice la nivelul ministerului, institutiilor, organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale, cat si al relatiile din domeniul afacerilor europene si relatiile internationale vor intra in atributia Directiei Relatii cu Presa, Afaceri Europene si Relatii Internationale.

Si, ca sa nu para ca MS acapareaza totul intr-o singura mana, acelasi proiect de modificare a hotararii de guvern prevede ca atributiile ministerului in evaluarea tehnologiilor in Sanatate sa fie transferate Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, ministerul nedispunand de logistica necesara in acest sens.

Ba mai mult, se arunca „praf” in ochii necunoscatorilor, in proiectul de act normativ existand precizarea ca incadrarea in structura organizatorica propusa se va face in limita numarului de posturi aprobate pentru Ministerul Sanatatii, mai precis 278.

 


Adaugati un comentariu


 

*