Noi reglementări igienico-sanitare pentru cabinetele și spațiile comerciale de la parterul blocurilor

19 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ referitor la normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.

 

Ministerul Sănătății dorește reglementări mai clare în privința normelor igienico-sanitare pe care trebuie să le respecte cabinetele medicale, laboratoarele de analize, unitățile comerciale sau cele de prestări servicii, care își desfășoară activitatea la parterul clădirilor de locuințe sau al clădirilor în care se desfășoară și alte activități. În acest scop a fost lansat, în dezbatere publică, un proiect legislativ care se referă la normele igienico-sanitare și de sănătate publică pe care trebuie să le respecte aceste unități, pentru protejarea mediului de viață al populației.

Conform noilor reglementări incluse în documentul legislativ, amenajarea la parterul clădirilor de locuit sau clădirilor în care se desfăşoară şi alte activităţi, a cabinetelor medicale ambulatorii fără paturi, laboratoarelor de analize medicale şi punctelor externe de recoltare a probelor biologice va fi condiționată de asigurarea gestionării deșeurilor periculoase, conform reglementărilor legale deja în vigoare, precum și de respectarea normelor igienico-sanitare.

 

Totodată, respectivele unități nu trebuie să creeze disconfort locatarilor clădirii și nici să îi expună pe aceștia unor riscuri privind sănătatea. Proiectul legislativ stipulează și faptul că la parterul clădirilor pot fi amenajate ori amplasate unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale ambulatorii fără paturi, laboratoare de analize medicale, puncte externe de recoltare, furnizori de servicii de îngrijiri la domiciliu, cabinete de practică pentru servicii publice conexe actului medical şi cabinete medicale veterinare pentru animale de companie, acestea putând funcționa și în anexe ale locuințelor respective, cum ar fi garajele, însă numai cu acceptul asociației de locatari sau de proprietari.

De asemenea, în proiectul de act normativ se menționează că în clădirile de locuit se pot amenaja camere speciale pentru depozitarea deșeurilor solide ori spații care pot servi ca spălătorii sau uscătorii.

 

Noile prevederi legislative propuse de Ministerul Sănătății permit și desfășurarea activităților de birou, chiar și la alte etaje ale imobilelor respective, în acest sens fiind nevoie de acceptul vecinilor direcți. De asemenea, schimbarea destinației unui spațiu de locuit se poate face doar cu respectarea prevederilor legii privind  înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările ulterioare.

Nu în ultimul rând, proiectul legislativ mai prevede că unităţilor sanitare cu servicii de spitalizare de zi, centrelor de sănătate, centrelor de diagnostic, centrelor multifuncţionale, ambulatoriilor de specialitate, creşelor, grădiniţelor și şcolilor li se asigură o zonă de protecţie sanitară faţă de clădirile de locuit din vecinătate, de minim 15 metri sau distanța stabilită prin studii impact asupra stării de sănătate a populaţiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*