Stare de alertă pe aeroportul Otopeni, din cauza unui pasager suspect de febră tifoidă

19 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Acesta a fost preluat de urgență de o ambulanță și transportat la spitalul Victor Babeș, iar autoritățile au comunicat ulterior ca pacientul este negativat și nu a existat riscul de transmitere a bolii la ceilalți pasageri care au călătorit în aceeași aeronavă.

 

Un pasager de naționalitate română, care s-a întors aseară acasă, după o călătorie în Guineea, a stârnit panică printre pasagerii aeronavei Turkish Airlines cu care a aterizat pe aeroportul Otopeni. Bărbatul a început să se simtă rău cu puțin timp înainte ca aeronava să aterizeze, iar soția acestuia a sunat la 112, reclamând că acesta prezenta simptome specifice febrei tifoide. Având în vedere că persoana în cauza se întorcea dintr-o zonă în care această boala poate fi contractată, autoritățile au intrat în alertă. În primul rând, după aterizare, aeronava în care se aflau 194 de pasageri a fost izolată la sol, iar conform procedurilor specifice pentru astfel de situații, pasagerii au rămas în avion până la sosirea echipajelor de intervenție, fiind necesar ca specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ilfov să facă mai întâi verificări, pentru a se asigura că nu există niciun fel de risc de contaminare.

Coordonarea tuturor operațiunilor a revenit Departamentului pentru Situații de Urgență, la aeroport deplasându-se personal ministrul Sănătății, Sorina Pintea, împreună cu Raed Arafat și cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ion Iordănescu.

Totodată, la aeroport a sosit o ambulanță cu toate dotările necesare pentru astfel de cazuri, iar pacientul a fost evacuat din aeronavă și transportat la spitalul Victor Babeș din Capitală după ce, în prealabil, primise îngrijiri de la un medic aflat la bordul avionului.

 

Între timp, acesta a fost examinat și de o echipă medicală din cadrul aeroportului, dar și de specialiștii trimiși de la Direcția de Sănătate Publică Ilfov, aceștia stabilind că pacientul nu prezintă nici un pericol de contaminare. S-a mai stabilit că, de fapt, aceste suferise de febră tifoidă în urmă cu o lună, iar de această dată acuza doar o stare de slăbiciune, fără a exista indicii că boala ar fi recidivat. Având confirmarea specialiștilor că bărbatul nu prezenta niciun pericol pentru ceilalți pasageri, autoritățile au aprobat, la ora 21.50, debarcarea celor aflați la bord, în condițiile în care aeronava aterizase pe Otopeni la ora 19.45.

„Nu se consideră că ar pune probleme pentru restul pacienţilor, dar, preventiv, lista pasagerilor este la noi. Dacă este orice situaţie, imediat sunt contactaţi toţi, dacă se consideră necesar, dar nu credem că vom ajunge acolo. Pacientul a plecat la spitalul Victor Babeş pentru investigaţii și normal că Ministerul Sănătăţii va urmări situaţia şi diagnosticul care va fi pus acolo”, a declarat, aseară, Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

La scurt timp după ce pacientul a ajuns la spital și a fost examinat de medicii de aici, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat prin care a anunțat că suspiciunea de febră tifoidă nu se confirmă, prin urmare, neexistând riscul transmiterii acestei afecțiuni către persoanele care au intrat în contact cu pacientul.

De altfel, medicii de la Victor Babeș, specializați în boli tropicale, au menționat faptul că febra tifoidă se transmite doar pe cale digestivă, nu și pe cale aeriană, astfel că ceilalți pasageri care au călătorit în aceeași aeronavă nu trebuie să-și facă griji. Totodată, medicii spun că au recoltat probe biologice de la pacient, care vor fi trimise pentru analize către Institutul Cantacuzino, pentru a avea o nouă certitudine în privința diagnosticului.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a precizat că „am vrut sa mă asigur ca sunt respectate cu strictețe toate procedurile care se impun în astfel de situații și pot să spun acum că, împreună cu reprezentanții aeroportului, lucrurile s-au desfășurat foarte corect. Nu a fost o situație gravă, dar am certitudinea că, dacă lucrurile vor sta altfel, ne vom descurca”.

Reamintim că numărul medicilor români specializați în boli tropicale este foarte mic, iar în acest sens, Ministerul Sănătății intenționează să înființeze două centre speciale de pregătire, la București și Constanța.

 

Dr. Stefan Lazar

În această dimineață, medicul Ștefan Lazăr, de la spitalul Victor Babeș a revenit cu noutăți despre cazul pacientului preluat aseară de pe aeroportul Otopeni, precizând că „pacientul a fost examinat aseară și s-au luat analize. În momentul de faţă, ne este greu să afirmăm existenţa acestei boli. Din punct de vedere clinic şi biologic, nu s-ar susţine acest diagnostic. Din păcate, nu avem documente medicale foarte coerente. Avem un singur buletin de analize, din urmă cu câteva luni, care este total neconcludent legat de această boală. Asta este procedura, am trimis la Institutul Cantacuzino sau, în sfârşit, urmează acum să trimitem analizele pentru confirmare sau infirmare a acestei afecţiuni. Pacientul a plecat de acolo fiind consultat în prealabil acum, la începutul lunii septembrie, de către un medic care i-a dat dreptul de zbor. Din punctul acesta de vedere, şi ei l-au considerat a nu fi cu potenţial de risc. Nu are o stare generală extraordinar de bună, dar cel puţin în momentul de faţă nu pot afirma că starea de sănătate a dumnealui este într-un pericol mare. Este izolat pacientul, cum facem cu toţi pacienţii de acest fel. Până în momentul de faţă, nu avem niciun element sugestiv pentru această boală. Nu avem nici măcar certitudinea, din ce documente ni s-au prezentat în legătură cu existenţa acestei boli. Pacientul ne-a relatat că este bolnav cam de patru luni şi jumătate, că n-ar fi avut la momentul respectiv, nici măcar atunci, febră, că şi-ar fi făcut nişte analize şi că a primit un tratament injectabil care a fost administrat la domiciliu, nu în spital. Deci, nu a fost internat pentru această afecţiune. Probabil, nici medicii de acolo nu au avut certitudinea acestui diagnostic. Dacă era vorba despre aşa ceva, l-ar fi izolat”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*