Producătorii de imunoglobulină, în vizorul Consiliului Concurenței
Consiliul suspectează companiile producătoare de comportament anticoncurențial și a demarat o anchetă la nivel european, solicitând sprijinul structurilor similare din Uniunea Europeană.
Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că a demarat o anchetă în cazul crizei de imunoglobulină din România, suspectând că aceasta ar fi rezultatul unei acțiuni întreprinse voit, de un cartel al producătorilor din industria farmaceurtică, cu scopul e a face presiuni asupra autorităților din România pentru eliminarea taxei clawback.
Într-un comunicat al instituției se arată că există suspiciunea că acești producători s-ar fi înțeles între ei pentru a limita și întrerupe aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței românești, apelând astfel la un comportament anticoncurențial. „Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial, ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.
Dacă suspiciunile se adeveresc, mult mai grav decât comportamentul anticoncurențial este faptul că s-a pus în pericol, cu bună știință, viața pacienților din România, privându-i de un tratament vital, criza fiind alimentată și de incompetența autorităților române în soluționarea unei astfel de situații.
Companiile vizate de investigația Consiliului Concurenței sunt membre ale Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA), care reprezintă interesele industriei. Mai precis, așa cum informează Consiliul, este vorba de Biotest Pharma Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Austria, Octapharma Franţa, Octapharma Suedia, Octapharma Limited Marea Britanie, CSL Behring Germania, Kedrion Italia, Baxter Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing Belgia și Baxter Austria.
Fiind vorba de o investigație care se extinde dincolo de granițele țării, Consiliul Concurenței a apelat la sprijinul autorităților similare din întreaga Uniune Europeană. Astfel, până la acest moment, au fost au fost efectuate, simultan, inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia, cu sprijinul autorităților de concurență din cele două țări. Acestea au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora,
Inspecţiile inopinate ale inspectorilor de concurență reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, dar efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, se menționează în comunicatul CC.
Ulterior izbucnirii crizei, deși autoritățile române au anunțat că au decis scutirea temporară la plata taxei clawback pentru producătorii de imunoglobulină, aceștia nu s-au grăbit să reia aprovizionarea la flux normal cu acest medicament. Astfel, în situația în care criza de imunoglobuline se acutizase, iar un pacient deja decedase în spital din cauza lipsei tratamentului, Ministerul Sănătății a dispus activarea mecanismului european de protecție civilă pentru refacerea stocurilor necesare. Ulterior, mai multe țări au răspuns apelului făcut de România și au trimis dozele necesare de imunoglobulină.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a salutat decizia Consiliului Concurenței de a declanșa această investigație, precizând că, în ciuda măsurii scutirii de la plata taxei clawback, companiile producătoare nu au reluat aprovizionarea pieței din România, chiar dacă sugeraseră în nenumărate rânduri autorităților că această taxă constituie principalul impediment.
„Am fost informată şi eu de preşedintele Consiliului Concurenţei, domnul Bogdan Chiriţoiu, de declanşarea acestei investigaţii. Ştiţi foarte bine că Hotărârea de Guvern privind scutirea taxei de clawback pentru derivatele din plasmă şi sânge a fost dată în decembrie 2017, iar în 5 martie, Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru imunoglobulină, pentru că în acest timp nu s-a întâmplat nimic, piaţa din România nu a fost aprovizionată cu imunoglobuline, având la un moment dat chiar stoc zero. Este posibil ca acest tip de comportament să genereze declanşarea acestei investigaţii. Noi considerăm că este de bun augur, aştept şi eu cu mare nerăbdare rezultatele”, a declarat Sorina Pintea.