Proiectul înființării băncii de sânge și plasmă devine certitudine

9 octombrie 2019 | 0 comentarii |

O hotărâre în acest sens urmează a fi adoptată în ședința de guvern de la sfârșitul săptămânii, împreună cu un alt document ce va aviza reorganizarea sistemului de transfuzii.

 

Soluțiile viabile pentru colectarea și procesarea plasmei umane în România au fost dezbătute, ieri, la Palatul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri publice organizată de Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID), în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului. La eveniment au fost prezenți specialiști din domeniu, reprezentanți ai unor companii private, ai pacienților, precum și ai autorităților.

Discuțiile au avut loc în contextul în care în România nu se stochează și nu se prelucrează plasmă umană, necesară pentru producerea unor medicamente destinate pacienților cu imunodeficiență, iar viața acestora a fost pusă în pericol odată cu apariția unei crize a imunoglobulinelor pe piața autohtonă.

La începutul lunii martie, Ministerul Sănătății și-a anunțat intenția înființării unei bănci naționale de sânge, plasmă și celule stem, precum și a unor centre speciale de colectare a plasmei. Toate aceste proiecte ar urma să se deruleze concomitent cu un amplu proces de reorganizare a sistemului de transfuzii din România. Având aceste promisiuni din partea autorităților, reprezentanții ARPID au demarat în luna iulie o campanie pentru promovarea donării de plasmă, astfel încât, la momentul înființării centrelor de colectare și a băncii naționale de sânge, plasmă și celule stem, să existe un număr suficient de donatori. Recent, a fost lansat și un site în acest scop, iar dezbaterea care a avut loc ieri s-a înscris în seria activităților organizate în cadrul acestei campanii.

 

Cu această ocazie, ministrul Sorina Pintea a venit cu noi promisiuni legate de banca de plasmă, de această dată, mult mai concrete, anunțând că proiectul urmează să primească undă verde din partea Guvernului la finele acestei săptămâni. O hotărâre de guvern în acest sens a fost redactată și a trecut prin tot circuitul de avizare, urmând să fie adoptată în ședința de vineri, adică a doua zi după ce moțiunea de cenzură va fi supusă la vot, în Parlament.

Hotărârea de guvern prin care se aprobă studiul de fundamentare prin care România poate construi o bancă de sânge, plasmă, sânge şi produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat, probabil că va fi aprobată în următoarea şedinţă de guvern. Asta înseamnă, practic, că s-a dat undă verde demarării proiectului construcţiei acestei bănci de sânge şi plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât ea să poată fi fracţionată şi să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină şi produse derivate din plasmă necesare pacienţilor. Îmi este greu să vă dau termene, aşa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane de lei, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Naţională de Prognoză”, a anunțat de Sorina Pintea, în cadrul dezbaterii de la Palatul Parlamentului.

 

Sorina Pintea, Diana Paun, Otilia Stanga

Tot în ședința de guvern de vineri urmează a fi adoptată și o ordonanță de urgență ce va permite modificarea Legii transfuziilor, astfel încât să poată fi demarat procesul de reorganizare anunțat anterior. Totodată, au fost demarate demersurile și pentru înființarea primelor două centre de colectare a plasmei, care vor funcționa în regiunile Nord-Vest și Sud-Vest, în timp ce banca de sânge, plasmă și celule stem va fi înființată la București.

Despre aceste centre, consilierul prezidențial dr. Diana Loreta Păun a precizat că reprezintă o soluție pe termen lung pentru asigurarea tratamentului celor aproximativ 8.000 de pacienți din România, diagnosticați cu imunodeficiență. Totodată, aceasta a apreciat implicarea ARPID în apărarea drepturilor acestor pacienți și faptul că asociația este afiliată unor rețele internaționale, ceea ce asigură o mai bună reprezentare a acestor pacienți.

La rândul său, Otilia Stângă, președintele asociației, a precizat că în ultimii cinci ani, consumul de imunoglobulină a crescut anual cu 8-10%, fapt ce se datorează atât creșterii numărului de persoane diagnosticate cu imunodeficiență, cât și creșterii speranței de viață în rândul acestor pacienți, datorită tratamentului aplicat corect și descoperirii unor noi indicații pentru imunoglobulină. La oa actuală, stocul de imunoglobulină existent în România este suficient pentrru a asigura tratamentul tuturor pacienților care au nevoie și pentru a preîntâmpina apariția unei noi crize, după cum a dat asigurări Adrian Ionel, directorul Unifarm.

Participanții la dezbatere, inclusiv ministrul Sorina Pintea, au semnat o declarație comună privind importanța și urgența acestor demersuri. Evenimentul face parte din campania „Pacient, caut donator! De plasmă!”, derulat de ARPID.

 


Adaugati un comentariu


 

*