Sistemul de transfuzii intră în reorganizare

Ministrul Sorina Pintea a anunțat azi că vor fi aduse și unele modificări ale Legii transfuziilor, pentru a se putea face investiții în toate centrele din țară, dar a evitat să dea vreo explicație privind eventuala „privatizare” care a generat nenumărate controverse în spațiul public, în ultima perioadă.

 

Sorina Pintea

La o lună și câteva zile după ce fundația Vodafone și asociația React au anunțat finalizarea cu succes a programului prin care, timp de cinci ani, au fost renovate și dotate toate centrele județene de transfuzii din țară, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat azi, cu ocazia unei vizite în județul Suceava, că și ministerul pe care îl conduce urmează să facă investiți importante în acest sector. Ministrul a menționat că se urmărește modernizarea întregii rețele de transfuzii și va fi necesară și o reorganizare a sistemului, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, a fost lansat în dezbatere publică și un proiect privind modificarea Legii transfuziilor.

Noi, încă de anul trecut am discutat despre necesitatea de a avea centre regionale pentru plasmă şi transfuzii, astfel încât să putem colecta şi plasma atât de necesară imunoglobulinelor. Deci, este un program investiţional şi pe centrele de transfuzii. Mai mult decât atât, am propus nişte modificări la Legea transfuziilor, o reorganizare a sistemului de transfuzii, şi ieri ar fi trebuit să apară pe transparenţă decizională, dar în mod cert modernizăm transfuziile”, este anunțul făcut în această după-amiază de Sorina Pintea. Aceasta a adăugat că în proiectul de investiții pe acest sector intră și construirea unui nou sediu pentru centrul de transfuzii din București, în acest sens fiind deja obținut un teren de la Primăria Capitalei.

 

Pe site-ul oficial al MS nu fusese publicat proiectul de act normativ, așa că nu poate fi comentat decât pe baza unor zvonuri pe care ministrul le-a respins săptămâna trecută, dar la Suceava, Sorina Pintea a evitat să dea vreo explicație cu privire la controversatul parteneriat public-privat care ar putea crea dificultăți în sistem, așa cum s-a vehiculat intens în spațiul public, în ultima perioadă.

Pintea a precizat însă că la nivelul centrelor locale de transfuzii există și o anunută lipsă de organizare, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele crizei de sânge, în ciudea deselor campanii de donare desfășurate în ultima vreme. „Unele campanii pentru donare de sânge nu sunt eficiente din cauza programului de lucru mult prea scurt al centrelor de recoltare. Acolo unde aşteptăm să vină cineva să ne organizeze, cu siguranţă sunt probleme. Repet, am mai spus-o, avem nevoie de modernizarea centrelor de transfuzii, de aceea am şi făcut acest plan investiţional, dar e foarte dificil să faci într-un an sau doi ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani. Pe lângă modernizarea centrelor și dotarea loc va fi nevoie și de o reorganizare a sistemului de transfuzii, pentru că și aici sunt unele probleme” , a mai adăugat ministrul.

 

Sorina Pintea a avertizat și în privința nevoii mai mari de sânge care va apărea în perioada următoare, în condițiile în care este de așteptat să scadă numărul donatorilor, întrucât  este sezonul concediilor. În aceste condiții, ministrul spune că este nevoie de mai multe campanii pentru stimularea donatorilor, precum și de utilizarea unităților mobile de recoltare.

La nivelul Centrului de Transfuzii Buzău, activitatea se axează pe astfel de acțiuni, biologul Adrian Crăciun, directorul centrului, declarând că se bazează pe partenerii deja consacrați. Recent, a avut loc o campanie de donare la catedrala din Nehoiu, în paralel cu o altă activitate similară, în care parteneri ai centrului au fost donatorii de la societățile buzoiene Romcarbon și Living Jumbo.

De asemenea, în urmă cu o săptămână, la centrul buzoian de transfuzii s-au prezentat în număr mare elevii Școlii Militare de Aviație de la Boboc, care au donat împreună cu alte cadre din unitate.

Anterior, biologul Adrian Crăciun spune că unitatea mobilă din cadrul centrului de transfuzii s-a deplasat și în mai multe localități din județ, acolo unde mai multe persoane și-au exprimat disponibilitatea de a dona, la îndemnul primarilor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*