O nouă criză de sânge pune în pericol viețile bolnavilor din spitale

24 iulie 2018 | 0 comentarii |

Aflată în vizită la Centrul de Transfuzii din Capitală, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a făcut un apel public la cei care pot dona, să meargă la centrele de transfuzii, pentru că în această perioadă, numărul redus de donatori asigură doar o treime din necesar.

 

Sorina Pintea

Cu ocazia unei vizite efectuate în cursul zilei de zi la Centrul de Transfuzie Sanguina din Capitală, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, la acest moment, toate spitalele din țară se confruntă cu o criză de sânge, care se resimte cu mai mare acuitate în spitalele din București, unde ajung și cazurile cele mai grave din țară și unde nevoia de sânge este continuă.

Numărul donatorilor români este pe tot parcursul anului mai mic decât necesarul spitalelor, însă în perioada verii, numărul donatorilor este și mai redus, astfel că se resimte și criza mai intens. În acest context, Sorina Pintea a făcut un apel către toți cei care pot dona, să se prezinte la centrele de transfuzii, întrucât de gestul lor poate depinde salvarea unei vieți. „În general, în lunile de vară, Bucureştiul, şi nu numai, se confruntă cu o majoră criză de sânge. Este vorba despre perioada concediului, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade. În mod normal, cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 de componente zilnic, iar pentru a asigura necesarul de sânge ar fi nevoie de 300-400 de donatori pe zi. Azi, până la prânz, erau înscrise 140 de persoane, ceea ce este insuficient. Asta înseamnă foarte multe probleme. Prezenţa mea la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti este un semnal de alarmă şi o rugăminte pentru cei care pot să doneze, să o facă”, este apelul făcut azi de ministrul Sănătății.

 

Criza de la nivelul centrului de transfuzii din Capitală este amplificată de faptul că în această perioadă este privat și de serviciile de colectă mobilă prin intermediul cărora unitatea se aprovizionează cu sânge de la centrele din județele învecinate, printre care și Buzăul.  Colecta mobilă este asigurată de doi șoferi, angajați ai centrului, care în această perioadă sunt în concediu, așa că rezervele necesare nu pot fi asigurate decât cu ajutorul donatorilor din București.

Problema a fost adusă în atenția ministrului  Pintea, care a declarat că o posibilă soluție ar fi detașarea unor șoferi de la Ambulanță, însă și aici o parte din personal este în concediu. „Ne gândeam să detaşăm, de exemplu, de la Ambulanţă, pentru că trebuie să fie oameni pregătiţi. Din păcate, şi acolo se merge în concediu. Avem în această perioadă două zone mari de interes din acest punct de vedere – judeţul Constanţa, de fapt Dobrogea, cu afluxul de turişti și  Untold-ul de la Cluj, pentru care am mobilizat echipaje de ambulanţă din jurul Clujului. Vom detaşa şi la Constanţa, de săptămâna viitoare, alte echipaje, deci e un pic greu să redistribuim”, mai spune ministrul.

 

Pe lângă rezolvarea crizei acute de sânge din această perioadă, care reprezintă problema prioritară, Sorina Pintea a subliniat că este nevoie de și de o reorganizare a sistemului de transfuzii care, la acest moment, este considerat o „cenușăreasă” a sistemului medical. Pentru ca această reformă să fie demarată, este nevoie mai întâi de unele modificări legislative, iar ministrul nunțat, cu aceeași ocazie, că un proiect legislativ în acest sens va fi lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare.

„Din punct de vedere legislativ este posibil să fie nevoie de câteva modificări la care lucrăm acum, dar cred că asta nu va ajuta foarte mult dacă nu există dorinţa de a dona. În primul rând este reorganizarea sistemului de transfuzii din România. Nu vorbesc de nevoia de dotare a centrelor de transfuzii, care se cunoaşte că este cenuşăreasa zonei medicale în acest moment. Printr-o legislaţie nouă îl vom reconfigura, reconstrui şi îi vom stabili noi coordonate. Este o reconfigurare care sperăm noi că va ajuta. Săptămâna viitoare va fi postată propunerea de modificare pe transparenţă decizionala si va urma cursul legal”, a mai spus Pintea.

 

Aceasta a explicat că reformarea sistemului de transfuzii va consta, între altele, în înființarea a opt centre regionale, intenție exprimată pentru prima dată la sfârșitul lunii mai, atunci a recunoscut public că centrele de transfuzie de la nivel județean sunt „la pământ”.

„În acest moment există centre de transfuzii judeţene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare, pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei. Reorganizăm tot sistemul de transfuzii. Testările sângelui vor fi în zone pilot, nu putem face peste tot, că nu avem finanţări. Le organizăm, apoi ne orientăm ca să fie dotate. Centrele de transfuzii n-au mai fost în atenţia noastră de foarte multă vreme. Odată reorganizate, le vom şi dota, vor fi şi centre de vaccinare, însă vom vedea. Le vom dota cu aparatura specifică necesară: în primul rând frigidere, centrifuge, aparate pentru analize”, a explicat ministrul Sănătății.

În ceea ce privește fondurile necesare pentru punerea în practică a acestui proiect, ministrul spunea, în urmă cu două luni, că banii vor proveni din împrumutul de 250 de milioane de euro de la Banca Mondială.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*