Reorganizarea sistemului de transfuzii, în dezbaterea experților români și străini

13 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Un proiect de ordonanță în acest sens a fost lansat deja lansat în transparență decizională și constituie tema unui seminar internațional care are loc zilele acestea la București.

 

Timp de două zile, experți români și străini analizează, la București, modul cum ar trebui să se facă „Reorganizarea Sistemului de Transfuzii din România” și încearcă să identifice mijloacele de materializare a acestei necesități stringente a sistemului sanitar românesc, în cadrul unui seminar internațional organizat de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Comisia Europeană. Evenimentul a debutat ieri, în contextul în care ministrul Sorina Pintea anunțase, în cursul lunii mai, că este necesară o reformă a sistemului de transfuzii, la exact un an după ce recunoscuse oficial că centrele de transfuzii din întreaga țară sunt „la pământ.

Între timp, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legii privind organizarea activității de transfuzie sanguina, donarea de sânge și componente sanguină de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, document care reprezintă baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România.

Acest proiect constituie și principalul subiect luat în discuție de experții români și străini care participă la seminarul de la București, Ministerul Sănătății punându-le la dispoziție în acest sens rezultatele auditului realizat de experți internaționali în anul 2017, dar și rezultatele evaluărilor proprii, realizate în urma inspecțiilor realizate în centrele de transfuzii în țară.

 

Sorina Pintea

În deschiderea lucrărilor seminarului, ministrul Sorina Pintea a declarat că evenimentul era absolut necesar, întrucât reforma în sistemul transfuzional trebuie să fie precedată de o analiză amănunțită a situației sale actuale, realizată în colaborare cu experți ai Comisiei Europene, astfel încât să fie identificate toate punctele critice care trebuie să fie vizate de această reformă.

Am considerat că este o condiție esențială pentru reușita acestui demers, să realizăm o analiză amănunțită a sistemului transfuzional de astăzi, care să identifice punctele critice pe diverse paliere, cum ar fi resursele, locațiile sau nivelul de dotare cu echipamente existent astăzi în centrele de transfuzii. Bineînțeles că, pentru reorganizarea și modernizarea sistemului, este nevoie de fonduri și planul final care va fi agreat trebuie finanțat. Avem sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, care ne va ajuta sa accesăm fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui plan” a mai precizat ministrul.

 

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că România va beneficia de sprijin din partea Comisiei Europene și în ceea ce privește proiectarea și construirea celor trei spitale regionale. Până acum, acest sprijin asigurat prin intermediul  Serviciului de Sprijin al Reformei Structurale (SRSS), s-a materializat prin identificarea Expertise France ca furnizor de expertiză, având în vedere experiența sa în furnizarea și coordonarea de asistență tehnică către administrația publică în acest domeniu și Assistance publique – Hôpitaux de Paris, drept consultant al Expertise France, dată fiind experiența sa în proiecte mari de investiții spitalicești.

Cu sprijinul experților străini, în prima fază a proiectului a fost elaborată documentația de licitație pentru proiectare și verificare tehnică, pregătindu-se terenul pentru a doua fază, în care vor fi selectate echipele care vor elabora proiectele tehnice ale spitalelor regionale și verificatorii de proiectare în cadrul unei proceduri publice.

În perioada 2019-2020, SRSS va sprijini eforturile Ministerului Sănătății din România în faza de achiziții prin îmbunătățirea capacității administrative specialiștilor din minister și a viitorilor membri ai comisiei de evaluare în pregătirea și evaluarea cererilor de ofertă pentru proiectarea și verificarea tehnică a proiectului celor 3 spitale regionale și îmbunătățirea capacității comitetului de evaluare de a selecta cele mai bune oferte, prin furnizarea de îndrumări tehnice și consiliere pentru comisia de evaluare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*