Spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare își recapătă statutul de „maximă siguranță”

3 septembrie 2019 | 0 comentarii |

În urmă cu 13 ani, 162 de pacienți aflați sub incidența Codului Penal, internați în spitalul doljan, au fost transferați la secția exterioară Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din județul Buzău.

 

Turneul prin țară al ministrului Sorina Pintea a continuat și în această săptămână, de această dată destinația aleasă fiind județul Dolj, unde ministrul a vizitat Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova și Spitalul de Psihiatrie Cronici de la Poiana Mare. În urmă cu mai mulți ani, spitalul de la Poiana Mare avea și statutul de spital de psihiatrie pentru măsuri de maximă siguranță, pe care însă și l-a pierdut în urma unei decizii a guvernului Boc de a face reformă în Sănătate închizând spitale, dar și din cauză că în anul 2004, la spitalul de la Poiana Mare decedaseră, în decurs de doar trei săptămâni, 18 pacienți.

La începutul lui 2006, soluția găsită de guvernanții de atunci a fost desființarea secțiilor în care erau internați pacienții psihici cu probleme penale. Astfel, 162 de pacienți care comiseseră infracțiuniau fost transferați la secția exterioară de la Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, din județul Buzău.

Sedați, însoțiți de jandarmi și escortați de mașini de poliție, cei 162 de pacienți considerați periculoși au fost transferați cu autocarele de la Poiana Mare la Ojasca, unde au ajuns după un drum extrem de istovitor și stresant, atât pentru ei, cât și pentru cei care i-au însoțit, la acea vreme polițiștii și jandarmii spunând că a fost vorba de o misiune îndeplinită în premieră.

Inutil de precizat că guvernanții de atunci au „rezolvat” problema de la Poiana Mare supraaglomerând secția de la Ojasca prin transferul celor 162 de pacienți ce necesitau condiții speciale, dar și faptul că, în urma acestei decizii, numărul județelor arondate spitalului Săpoca aproape s-a dublat.

 

Angajații de la Poiana Mare au fost atunci extrem de nemulțumiți de decizia luată de guvernanți, pentru că unii dintre ei și-au pierdut locul de muncă, astfel că în ziua transferului celor 162 de pacienți, aceștia au generat un adevărat scandal la poarta spitalului.

Lucrurile s-au calmat ulterior, iar spitalul doljan a continuat să funcționeze fără bolnavi aflați sub incidența Codului Penal, în timp ce la spitalul buzoian a fost nevoie de investiții considerabile pentru a crește capacitatea de îngrijire și supraveghere a acestor pacienți. Sorina Pintea chiar a apreciat modul în care sunt sunt acum îngrijiți pacienții de la Ojasca, chiar dacă izita a avut loc în contextul tragediei din secția Săpoca a spitalului, în urma căreia șase oameni și-au pierdut viața și alți șapte au fost răniți de un pacient care a avut un puseu acut de furie etilică.

Cu ocazia vizitei la spitalul Poiana Mare, după ce a stat de vorbă cu personalul medical, ministrul Pintea a anunțat că spitalul Poiana Mare își va recăpăta statutul de unitate medicală de maximă siguranță.

Recunoaște însă că „pentru asta este nevoie de investiții în infrastructură și suplimentarea personalului medical. Vom aloca imediat două milioane de lei pentru repararea acoperișurilor a patru pavilioane pentru care există deja licitații organizate și așteptăm devizul estimativ pentru Corpul E, care va fi pavilion pentru cazurile de maximă siguranță, în vederea reabilitării complete. Corpul E are 32 de locuri în care vor putea fi primiți pacienții pe Cod Penal”, a declarat ministrul, adăugând că a constat ca sunt respectate condițiile de siguranță ale pacienților și ale personalului medical. În România, la acest moment există doar 4 spitale cu acest statut, cel mai mare dintre ele fiind cel de la Săpoca.

 

Vizita la SJU Craiova a fost motivată, spune ministrul, și de numeroasele nereguli semnalate aici în ultima vreme, fapt pentru care spitalul a făcut în mai multe rânduri obiectul unor verificări ale Corpului de Control al ministrului. „Lipsa de comunicare dintre partea medicală și cea administrativă, lipsa de disciplină și de organizare, proceduri greoaie fac ca această unitate sanitară să țină prima pagina a ziarelor. Au fost cazuri care nu fac cinste acestei zone” a declarat Sorina Pintea la SJU Craiova. Aceasta s-a declarat nemulțumită și de modul în care au fost gestionați cei 20 de milioane de lei pe care ministerul i-a alocat pentru achiziția de aparatură medicală, după ce a constatat că doar 10% din această sumă a fost folosită până acum, precizând că a găsit la acest spital „o nepricepere şi o indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd”.

Pintea a spus că, din cauză că achizițiile nu sunt făcute le timp, în spital nu funcționează niciunul din cele trei aparate computer tomograf și nu există citostatice care sunt disponibile chiar și în spitale mai mici. „Termenele de livrare sunt 5 zile în loc de 72 de ore, sunt sincope în aprovizionare, fără ca nimeni să răspundă” susține Sorina Pintea, care crede că „trebuie (făcută – n.r.) și o analiză a resursei umane și a modului în care sunt scoase posturile la concurs”. În acest sens, a fost luată decizia ca șeful Corpului de Control din cadrul ministerului să realizeze împreună cu o echipă o analiză a modului în care trebuie reorganizată unitatea, în vederea eficientizării activității, iar vizita ministerială va fi repetată în luna noiembrie.

Ministrul a precizat însă că există și vești bune în legătură cu spitalul craiovean, unde în luna octombrie se va pune în funcțiune aparatura medicală din secția de radioterapie achiziționată prin programul finanțat de Banca Mondială, avertizând însă conducerea unității medicale că va reveni, în control, peste o lună de zile.

 


Adaugati un comentariu


 

*