Achiziții de aparatură medicală pentru summit-ul UE de la Sibiu

21 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost dotat cu aparatură de aproape 2,5 milioane de lei pentru putea face față eventualelor urgențe medicale pe durata reuniunii la nivel european.

 

Anul viitor, Sibiul va găzdui, în data de 9 mai, primul summit al Uniunii Europene de după Brexit, în contextul în care România va deține la acea vreme președinția consiliului uniunii. Summit-ul, la care vor participa șefi de state și numeroși oficiali europeni, va constitui unul dintre cele mai importante evenimente pe care România le găzduiește de la aderarea la Uniunea Europeană. Ministrul Sorina Pintea recnoștea, la începutul lunii trecute că, riscăm „să ne facem de râs” la cel mai înalt nivel, întrucât Sibiul nu este pregătit pentru a face față din punct de vedere al asigurării asistenței medicale, unui eveniment de o astfel de anvergură. În cadrul unei vizite efectuate atunci la Sibiu, ministrul a vizat în special Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, cel mai mare spital public din județ, ale cărui secții nu dispun de condițiile și de dotările necesare pentru a face față evenimentului de anul viitor și nici nu există timpul fizic necesar pentru o construcție nouă, așa cum ar fi de dorit.

 

Ulterior vizitei făcute la Sibiu, Ministerul Sănătății, împreună cu Consiliul Județean au alocat o sumă importantă principalei unități medicale din județ, în vederea dotării cu aparatură, pentru a dispune astfel de dotările necesare pentru asigurarea asistenței medicale participanților de la reuniunea de anul viitor.

Astfel, de la Ministerul Sănătății au venit 2,1 milioane de lei, iar Consiliul Județean a contribuit de la bugetul local cu încă 350.000 de lei. Suma disponibilă este însă departe de cee care ar fi necesară, estimarea medicilor sibieni depășind 17,7 milioane de lei, sumă pe care unitatea medicală a și solicitat-o de la minister.

Din banii avuți la dispoziție, SCJU Sibiu a achiziționat, pe parcursul acestei luni, 28 de echipamente și dispozitive medicale de ultimă generație, în valoare totală de 2.476.024 de lei, adică de banii avuți la dispoziție. Cu toate acestea, medicii spitalului spun ca ar mai fi nevoie de aparatură în valoare de încă 15 milioane de lei pentru a exista certitudinea că vor putea face faţă problemelor medicale care ar putea apărea în timpul summit-ului.

 

dav

Printre cele mai importante achiziții se numără un turn de laparoscopie, în valoare de 778.218 lei, pentru chirurgie laparoscopică şi pentru chirurgie deschisă, un amplificator mobil de imagine în valoare de 474.810 lei, recomandat în radiologia intervenţională pentru examinări fluoroscopice efectuate în timpul procedurilor chirurgicale ortopedice, o masă chirurgicală mobilă, un aparat electrochirurgical complet de ultimă generație, patru paturi de terapie intensivă, cărora li se adaugă o serie de alte aparate medicale noi.

„Sibiul va fi, în anul 2019, un punct de interes al întregii Europe, numeroşi oficiali ai statelor membre ale Uniunii Europene fiind aşteptaţi la summitul UE. Prin urmare, aceasta înseamnă un efort organizatoric semnificativ pentru autorităţile naţionale şi locale şi implicit pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care va trebui să asigure servicii medicale de înaltă calitate, în caz de necesitate. Plecând de la aceste premise, am solicitat sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru dotarea cu tehnica necesară astfel încât să putem oferi servicii prompte şi de calitate. Necesităţile spitalului au fost estimate împreună cu medicii şi am solicitat circa 17,7 milioane de lei cu TVA inclus. Ministerul Sănătăţii ne-a atribuit suma de 2,1 milioane de lei, iar Consiliul Judeţean Sibiu a cofinanţat cu peste 350.000 lei. Am demarat rapid procedurile de achiziţie, astfel că, în momentul de faţă, aparatele cu specificaţiile aprobate de minister sunt trimise deja pe secţiile beneficiare. Aceste dotări reprezintă un important pas înainte dar, întrucât această aparatură reprezintă doar o parte din necesarul solicitat, vom continua, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, demersurile către autorităţi pentru continuarea procesului de dotare”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Cornel Benchea, pentru „oradesibiu”. Medicii sibieni speră însă că Ministerul Sănătății și autoritățile locale vor mai face un efort financiar la începutul anului viitor, astfel încât să „nu ne facem de râs” în fața Europei.

 


Adaugati un comentariu


 

*