Sorina Pintea, mulțumită de bugetul pe investiții alocat Sănătății
Ministrul Sănătății a declarat că, pentru anul în curs, sectorul de investiții beneficiază de cel mai mare buget alocat până acum.

Sorina Pintea
Proiectul bugetului de stat pe anul 2019 intră azi în dezbaterea Parlamentului, intenția autorităților fiind ca acesta să fie adoptat „pe repede înainte”, până la sfârșitul săptămânii în curs.
Noul proiect al Legii bugetului, publicat vineri noapte pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede un deficit al bugetului de stat de circa 36,157 miliarde lei, cu 1,3 miliarde lei mai mare faţă de cel din varianta anterioară, de 34,857 miliarde lei.
Comisiile de specialitate au trecut deja la analizarea documentului legislativ după ce, azi la ora 12.00, a expirat termenul pentru depunerea amendamentelor. Miercuri se va dezbate proiectul în plenul celor două camere reunite, iar vineri ar trebui să fie dat votul final.
Pentru sectorul Sănătății, proiectul de buget prevede o majorare cu 3,7 miliarde de lei a sumei alocate, în comparație cu anul trecut, rezultând o sumă totală de 9,485 de miliarde de lei, din care cea mai mare sumă va merge către salarii și programele naționale, iar 1,18 miliarde lei vor merge către sectorul de investiții. Ministrul Sorina Pintea se declară mulțumită de bugetul alocat investițiilor, în condițiile în care este vorba de cea mai mare sumă de care a beneficiat până acum acest sector. „Bugetul pentru investiţii al Ministerului Sănătăţii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodată şi, prin comparaţie, v-aş propune nişte cifre: în 2017 am avut 170 de milioane de lei, 2018 – 193 de milioane de lei, 2019 – un miliard o sută de mii de lei. Creşterea pe investiţii este de aproximativ 84%”, a subliniat aceasta.
În ceea ce privește restul sumei alocate bugetului Ministerului Sănătății, Pintea spune că aceasta va merge către salariile personalului medical, care au ajuns la nivelul anului 2022, odată cu majorarea operată la 1 martie 2018, precum și pentru finanțarea programelor naționale curative și de prevenție.
Astfel, în acest an va fi suplimentat bugetul alocat programului pentru diabetul juvenil și diabetul de tip I, program de care vor beneficia în 2019 circa 41.000 de pacienți. Ministrul a explicat că, în prezent, copii care suferă de diabet beneficiază, prin intermediul acestui program, de montarea unui sistem de senzori care le monitorizează glicemia, fără a mai fi nevoie să suporte înțepăturile zilnice pentru testarea clasică a acestui indicator, iar programul urmează a fi extins și pentru toți pacienții cu diabet de tip I.
De asemenea, ministrul a menţionat existenţa unui program pentru finanţarea markerilor moleculari, utilizați pentru diagnostic, prognostic și terapie individualizată în afecțiuni oncologice. „Pentru ca medicii să poată prescrie tratamentul inovativ au nevoie de aceste testări, care în acest moment se fac de către firmele farma pentru anumite categorii de pacienţii. Vorbim de cei care sunt deja bolnavi, care au nevoie de aceste testări pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai bun. Pe de altă parte, în acest program vorbim de nişte teste de screening tot pentru această patologie”, a subliniat Pintea.
Ministrul a vorbit și despre intenția introducerii, din acest an, a unor noi programe naționale de sănătate, unul dintre acestea fiind adresat femeilor însărcinate. Acestea vor putea face un test complet pentru depistarea eventualelor anomalii genetice ale copiilor pe care urmează să îi aducă pe lume. Este vorba de testul Panorama, care costă aproximativ 2.500 de lei, pe care nu orice femeie însărcinată și-l poate permite. Prin intermediul programului național, testul va putea fi făcut gratuit, începând cu săptămâna a noua de sarcină. Sorina Pintea spune că acesta are o acuratețe de 99%. „Testul depistează anomalii precum sindromul Down, boli rare şi alte aspecte care duc la multe drame familiale și având și rolul de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame în ceea ce priveşte sănătatea copilului”, a mai explicat ministrul.
De asemenea, Sorina Pintea a vorbit și despre „programul de vitamina D”, adus pentru prima dată în discuție de Liviu Dragnea, într-un discurs nu foarte inspirat. „Specialiştii spun că este posibil ca aproximativ 65% din populaţia României să aibă carenţe de vitamina D, care trebuie corectate. În cadrul acestui program este vorba de testarea acestei carenţe şi apoi susţinerea medicaţiei pentru persoanele care au această carenţă. Apoi este vorba de finanţarea spitalelor care vor face acest tip de analiză cu echipamentul necesar”, a mai explicat Sorina Pintea.