Stocurile de vaccin gripal ar putea fi suplimentate

17 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

În condițiile în carepeste 1.100 de români au fost diagnosticați cu gripă iar 11 dintre ei și-au pierdut viața, Ministerul Sănătății ia în calcul suplimentarea stocurilor de vaccin.

 

Scenariul de anul trecut în ceea ce privește evoluția gripei se repetă și anul acesta. Asistăm la o intensificare a circulației virusului gripal încă din primele zile ale lunii ianuarie, iar de la o zi la alta crește, din păcate, și numărul deceselor.

Ultima informare venită de la Institutul Național de Sănătate Publică anunță înregistrarea celui de-al 11-lea deces din cauza gripei, victima fiind un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Prahova, la care a fost confirmat virusul AH1 și care deși suferea de afecțiuni cronice, nu era vaccinat antigripal.

La fel ca și anul trecut, toate decesele au avut loc după debutul noului an, iar autoritățile vorbesc acum despre o intensificare a circulației virusului gripal, în condițiile în care vaccinul gripal este aproape epuizat și a început să dispară chiar și din farmacii. Deși se înregistrează peste 90.000 de viroze respiratorii și peste 1.150 de cazuri de gripă, nu se consideră că ar fi vorba de o epidemie. În toate unitățile medicale din țară au fost însă instituite însă măsuri de siguranță, s-a limitat programul vizitelor în anumite secții, vizitatorii trebuie să poarte măști, halat și mănuși de protecție, iar în secțiile cu risc, vizitele au fost chiar interzise. Totodată, personalul medical și auxiliar din unitățile medicale a fost instruit să poarte măști faciale și mănuși de protecție și să acorde o atenție sporită măsurilor de igienă. În acest context, ministrul Sorina Pintea a precizat că nu vorbim încă de carantină, dar dacă va fi necesar, va fi instituită, acolo unde va fi cazul.

Măsuri speciale s-au dispus și în școli, grădinițe și creșe, iar popuația este sfătuită să se adreseze medicului de familie atunci când apar simptome care sugerează gripa. Se recomandă, de asemenea, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, utilizarea batistelor de unică folosință, igiena adecvată a mâinilor, triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate (mai ales în școli și instituții de ocrotire a bătrânilor), dar și continuarea vaccinării.

 

Medicii epidemiologi spun că și în această perioadă vaccinarea antigripală este eficientă, făcând un apel în special la persoanele aflate în categoriile de risc să se imunizeze. La acest capitol ar putea însă apărea unele probleme în perioada următoare, dat fiind faptul că în acest sezon, majoritatea persoanelor aflate în grupele de risc au ținut cont de recomandările medicilor și s-au vaccinat la timp împotriva gripei, astfel că stocul asigurat de Ministerul Sănătății la începutul sezonului este pe sfârșite. Întrucât nu au mai fost probleme cu aprovizionarea, la fel ca în anii precedenți, când campania de vaccinare a început chiar și pe la jumătatea lunii noiembrie, în acest sezon, dozele de vaccin au ajuns la timp la DSP-uri și medicii de familie, astfel că imunizarea a putut fi începută chiar înainte de termen. Așa se explică faptul că cele un milion de doze repartizate în teritoriu s-au epuizat încă înainte de finale lui 2018, Ministerul Sănătății suplimentând stocul inițial cu încă 300.000 de doze. Ultimele date indică faptul că numărul persoanelor imunizate depășește 1.200.000, astfel că dozele care mai sunt disponibile pentru imunizarea gratuită a persoanelor din categoriile de risc sunt sub 100.000.

Dacă în cazul persoanelor aflate în categoriile de risc acoperirea vaccinală este satisfăcătoare, procentul de imunizare este foarte mic în cazul populației care nu intră în aceste categorii. Și in cazul acestora este recomandată vaccinarea, mai ales în această perioadă de circulație mai intensă a virusului, însă majoritatea nu țin cont de acest fapt, poate și din cauză că trebuie să își cumpere vaccinul din farmacie.

 

În aceste condiții, Sorina Pintea a anunțat că, în cazul în care va fi nevoie, Ministerul Sănătății va achiziționa o nouă tranșă de vaccin gripal și că nu va fi nicio problemă în acest sens, existând un acord-cadru cu furnizorul, valabil până în luna noiembrie. „Am discutat cu cei de la Asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii şi am solicitat cererile concrete pe care medicii de familie le-au mai făcut sau le vor mai face în continuare DSP-urilor, pentru că la începutul sezonului eu am mai declarat foarte clar că am suplimentat numărul de doze de vaccin antigripal cu 300.000 şi, dacă ar mai exista estimări care să mă facă să suplimentez aceste doze, eu aştept cererile. Ministerul Sănătăţii are un acord-cadru valabil până în luna noiembrie cu furnizorul de vaccin antigripal, deci, teoretic, aştept cererile medicilor de familie, Direcţiilor de Sănătate Publică, dar cu încadrare în acel acord-cadru. Vom verifica să vedem cele 100.000 de doze rămase în stoc dacă mai există, dacă au fost distribuite, ce s-a întâmplat cu ele”, a declarat ministrul.

Numărul dozelor de vaccin gripal a crescut în ultimii ani de la 640.000 de doze achiziționate în 2016 la 1.020.000 de doze în 2017 și 1.300.000 în 2018.

La nivelul județului Buzău au fost distribuite 20.640 de doze de vaccin gripal, din care au fost utilizate 20.619, conform ultimei centralizări făcute la DSP Buzău. „La următoarea centralizare vom vedea ce s-a întâmplat cu cele 21 de doze rămase, iar dacă vor mai exista cereri din partea medicilor de familie, vom comunica la minister și probabil că ni se va mai trimite o tranșă, dacă va fi făcută o nouă achiziție”, a declarat șefa Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP, dr. Carmen Scântei.

 


Adaugati un comentariu


 

*