A început campania de vaccinare antigripală la Buzău

23 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Primele doze de vaccin au ajuns la Direcția de Sănătate Publică, fiind destinate imunizării personalului medical din secțiile cu risc. La nivel național au fost distribuite 50.000 de doze. 

 

Începând cu această săptămână, la Buzău demarează campania de vaccinare antigripală. Spre deosebire de anii anteriori, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a primit din timp prima tranșă de vaccin de la Ministerul Sănătății (MS), la fel ca și celelalte județe, către care Ministerul Sănătății a dostribuit 50.000 de doze.

Medicul Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău, a confirmat că zilele trecute au fost primite primele 800 de doze de vaccin gripal, din cele 30.000 pe care instituția le-a solicitat pentru imunizarea gratuită a persoanelor aflate în categoriile de risc. Acestea au fost deja distribuite unităților medicale din județ și sunt destinate vaccinării personalului medical din secțiile cu risc crescut de contagiune. Astfel, de astăzi se poate spune că a debutat campania de vaccinare antigripală la nivelul județului, iar în prima categorie de persoane din grupele vulnerabile ce vor fi imunizate intră cadrele medicale, care constituie categoria cea mai expusă riscului de a contracta virusul gripal, din cauza contactului direct cu bolnavii.

Dr. Carmen Scântei a precizat că cele 800 de doze primite deja de către DSP Buzău „sunt destinate doar vaccinării personalului medical, urmând ca de luna viitoare să se treacă și la imunizarea celorlalte categorii din grupele de risc. Din partea ministerului s-au primit asigurări că la Buzău vor mai fi trimise 4 tranșe a câte 8.900 de doze, ultima urmând să ajungă cel târziu în data de 10 decembrie”.

 

Dr. Carmen Scantei

Coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău a mai precizat că, și în acest sezon, la nivelul județului au fost catagrafiate aproximativ 30.000 de persoane care se încadrează în grupele de risc și în cazul cărora se recomandă vaccinarea antigripală. „Pe lângă personalul medical, în categoriile de risc sunt incluse persoanele cu vârste peste 65 de ani, copiii, pacienții cu afecțiuni cronice, gravidele, persoanele instituționalizate în unități de asistență socială, precum și personalul din cadrul acestor unități”, a explicat medicul.

Aceasta spune că, și anul acesta, campania de vaccinare antigripală se derulează prin intermediul cabinetelor medicilor de familie și al unităților medicale cu paturi, iar persoanele din categoriile de risc beneficiază, gratuit, de această procedură de imunizare, considerată cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă.

 

Ministerul Sănătății a dat azi asigurări, printr-un comunicat remis presei, că în acest sezon nu se vor mai repeta problemele din anii precedenți, legate de aprovizionarea la timp cu dozele de vaccin necesare, 50.000 de doze fiind deja trimise în teritoriu, pentru imunizarea personalului medical.

Ministrul Sorina Pintea a ținut să menționeze că, că anul acesta, campania de vaccinare antigripală a început mai devreme, iar stocul asigurat de autorități este suficient pentru a asigura imunizarea unui număr mai mare de persoane din categoriile de risc. „În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare door-to-door, pentru vaccinarea antirujeolă, au dus la creșterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a subliniat ministrul.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.500.000 de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire, transmite MS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*