10.000 de doze de vaccin gripal vor fi redistribuite în teritoriu

23 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

UPDATE, ora 18.00: S-a ajuns deja la 34 de victime ale gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Aceeași sursă informează că din cele 34 de decese confirmate, 23 au avut virus gripal A, subtip (H1)pdm09, şase – tip A, subtip H3 şi cinci – tip A, nesubtipat.

 

Între timp, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 29 și ne apropiem de finalul unei noi săptămâni epidemice.

 

Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, astăzi, că numărul deceselor provocate de gripă de la debutul acestui sezon a ajuns la 29, ultima victimă fiind un bărbat de 62 de ani din județul Bihor care, la fel ca și majoritatea celorlalte persoane decedate, suferea de afecțiuni cronice și nu fusese vaccinat antigripal.

Mâine este de așteptat ca Ministerul Sănătății să anunțe că am trecut prin a doua săptămână epidemică, după analiza datelor furnizate de INSP, iar dacă circulația virusului va fi la fel de intensă și săptămâna viitoare, urmează să fie declarată epidemie de gripă. Practic, numărul deceselor crește în prezent de la o oră la alta și nici previziunile meteo nu sunt prea favorabile pentru perioada următoare, astfel că este de așteptat să apară numeroase noi cazuri de îmbolnăviri și, din păcate, noi decese.

Totul, în contextul în care stocul de vaccin gripal distribuit în țară pentru acest sezon este pe sfârșite, semn că peste 1,2 milioane de persoane din categoriile de risc s-au imunizat. Fără îndoială că mai există și la acest moment persoane nevaccinate din grupele de risc, iar în cazul în care unii dintre ei ar dori să se imunizeze, ar putea să fie nevoiți să își procure vaccinul din farmacii, întrucât dozele administrate gratuit sunt pe sfârșite, iar mulți medici de familie deja le-au epuizat.

 

În urmă cu o săptămână, Sorina Pintea anunța că stocurile de vaccin gripal ar putea fi suplimentate. Ieri a revenut cu o nouă declarație în acest sens, precizând că se va face o redistribuire în teritoriu, de 10.000 de doze.

Decizia a fost luată după ce, în cursul săptămânii trecute, mai multe direcții de sănătate publică din țară au solicitat suplimentarea stocurilor de vaccin gripal, întrucât stocurile pe care le-au avut sunt epuizate, dar mai există cerere din partea medicilor și a populației la risc. „Săptămâna trecută, de la direcţiile de sănătate publică ne-au venit solicitări pentru a suplimenta aceste doze de vaccin gripal. În acest moment, la Ministerul Sănătăţii se analizează această situaţie şi pot să vă spun că vom redistribui în teritoriu cantităţi suplimentare, aproximativ 10.000 de fiole, săptămâna aceasta, spre final”, a precizat ministrul Sănătății.

 

Dr. Carmen Scantei

Printre direcțiile de sănătate publică ce au solicitat suplimentarea stocurilor de vaccin gripal se numără și DSP Buzău, care a cerut ministerului încă 2.700 de doze, în condițiile în care cele 20.640 de doze primite pentru acest sezon au fost insuficiente, în județ existând aproximativ 30.000 de persoane în categoriile cu risc.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău, a precizat că încă există cerere din partea medicilor de familie din județ, dar se așteaptă un răspuns de la minister la solicitarea adresată în acest sens. În ceea ce privește situația epidemiologică, dr. Scântei a precizat că nu există focare de gripă în județ, iar numărul virozelor nu a crescut îngrijorător de mult.

„În toate unitățile școlare se efectuează triajul epidemiologic, iar în prezent așteptăm rezultatele triajului făcut azi în schimbul doi, pentru a centraliza datele înregistrate la nivelul județului și a le transmite apoi la INSP. Din datele pe care le deținem până la acest moment, nu avem focare de gripă în județ, iar cazurile de gripă clinică nu au ridicat probleme deosebite. Am avut cele două cazuri confirmate, ceea ce indică totodată că avem circulație a virusului gripal în județ, așa că atunci când mai apar cazuri noi diagnosticate clinic, nu mai trimitem probe pentru analize la București. În continuare se mențin restricțiile impuse la nivelul unităților sanitare în ceea ce privește programul de vizitare a pacienților și se pune accent pe respectarea măsurilor de igienă de către personalul din aceste unități”, a declarat în această după-amiază dr. Carmen Scântei.

 

Dr. Gindrovel Dumitra

În același context, medicul de familie Gindrovel Dumitra, președintele Grupului Național de Vaccinologie, a declarat în cadrul unei conferințe organizate de Colegiul Medicilor din România că modalitatea de achiziţie de către Ministerul Sănătăţii a vaccinului gripal trebuie schimbată. Medic de familie într-o comună din județul Dolj, cu o populație majoritar de etnie romă, acesta spune că pentru orice persoană aflată în categoriile de risc ar trebuie prescris automat și vaccinul gripal în luna octombrie, atunci când pacientul vine la cabinetul medicului de familie în vederea eliberării rețetei pentru boala cronică de care suferă, astfel nemaifiind nevoie să fie făcută o estimare la nivel național. „Sistemul, în acest moment, are o problemă, pentru că vaccinul gripal este distribuit pe bază de achiziţie publică a Ministerului Sănătăţii, care face un necesar de vaccin gripal în vară, în iunie, când cererea este alta, când nu este perceput riscul în rândul populaţiei, aşa cum este acum. Acum, toată lumea doreşte să fie vaccinată, atât cei din grupele de risc, cât şi ceilalţi. Am primit solicitarea Ministerului Sănătăţii, am cerut încă 100 de doze de vaccin, dar am specificat că trebuie să le primesc până la 1 februarie, pentru că, dacă le primesc mai târziu, e posibil să nu mai am aceeaşi solicitare din partea pacienţilor. Sistemul de distribuţie a vaccinului gripal, din punctul meu de vedere, are o problemă. Această achiziţie în cadrul ministerului trebuie să se schimbe, pentru că nu se poate realiza o previziune care să fie unitară – anul trecut am avut un alt tip de circulaţie virală, anul acesta este un alt tip şi de manifestare epidemică. Propunerea noastră este ca pentru orice persoană la risc, în luna octombrie, când vine în cabinet pentru reţeta de boală cronică, să prescriu şi vaccinul gripal şi în acel moment nu mai trebuie făcută nicio solicitare la nivel naţional, cam cât am avea nevoie”, a declarat acesta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*