România, la o săptămână de epidemia de gripă

24 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Doar o săptămână ne mai desparte de momentul la care Ministerul sănătății ar putea declara epidemie de gripă în toată țara, iar în condițiile în care numărul de îmbolnăviri și decese crește de la o oră la alta, ministerele Sănătății și Educației au decis să fie liberă pentru elevi și ziua de 25 ianuarie.

 

Ceea ce Santateabuzoiană anticipa ieri, cu privire la declararea celei de-a doua săptămâni cu caracter epidemic s-a confirmat chiar mai devreme decât fusese anunțat. Ministerul Sănătății a transmis aseară că, în condițiile în care numărul cazurilor de infecții respiratorii a continuat să depășească cu 20%  pragul așteptat, iar rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%, România a înregistrat cea de-a doua săptămână epidemică, iar dacă lucrurile vor evolua în același ritm, la jumătatea săptămânii viitoare va fi declarată, oficial, epidemia de gripă la nivel național. Anunțul a fost făcut după centralizarea datelor primite din teritoriu, care confirmă creșterea numărului de îmbolnăviri, concomitent cu cea a numărului de decese datorate gripei.

„Specialiştii au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă” se arată într-un comunicat remis aseară de Ministerul Sănătății.

 

Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a transmis că numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) inregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (79.459) și cu 29,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963). 4.625 cazuri de gripă clinică s-au înregistrat la nivel național, comparativ cu 1.155 în săptămâna precedentă, respectiv 128 de cazuri în aceeași săptămână a anului anterior. De la începutul sezonului su fost confirmate 522 de cazuri de gripă. Tot în această perioadă numărul victimelor gripei a ajuns deja la 34.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății și cel al Educației au luat o primă măsură în încercarea de de a preveni întrucâtva răspândirea virusului, profitând și de contextul creat de marcarea zilei Micii Uniri. Astfel, întrucât data de 24 ianuarie este declarată zi nelucrătoare, iar anul acesta a picat într-o zi de joi, reprezentanții celor două ministere au decis de comun acord să suspende cursurile și vineri, creând astfel o „punte” de patru zile în care elevii nu vor mai merge în colectivități, prevenindu-se astfel răspândirea virusului, în condițiile în care în mai multe școli și grădinițe au fost semnalate cazuri de îmbolnăviri.

Odată cu reluarea cursurilor, săptămâna viitoare, va fi continuat triajul epidemiologic la nivelul tuturor unităților școlare, iar copii care vor prezenta semne de boală vor fi trimiși acasă pentru a se evita contactul cu ceilalți colegi, ceea ce ar favoriza răspândirea virusului în colectivitate.

 

Între timp, Ministerul Sănătății a decis să demareze procedurile de achiziție pentru încă 25.000 de doze de vaccin antigripal, dat fiind faptul că, în toată țara, din cele 1,3 milioane de doze distribuite, mai sunt disponibile doar 24.000 de doze destinate vaccinării gratuite a persoanelor din grupele de risc. Sorina Pintea a precizat că procedurile de achiziție vor fi urgentate, anticipând că pe parcursul săptămânii viitoare acestea vor începe să fie distribuite în teritoriu.

Și la Buzău, dozele de vaccin antigripal s-au epuizat, iar Direcția de Sănătate Publică a solicitat săptămâna trecută de la minister o suplimentare a stocului cu aproximativ 2.700 de fiole.

Pe lângă persoanele din categoriile de risc, vaccinarea antigripală este recomandată și în cazul restului populației, în continuare, oficialii din sănătate precizând că rata de imunizare în rândul persoanelor care nu sunt la risc este una scăzută. Pe fondul discuțiilor legate de iminența unei epidemii de gripă, cerea pentru vaccin antigripal în farmacii a început să crească, existând numeroase cazuri în care stocurile acestora au fost epuizate. În anii anteriori cererea pentru vaccin antigripal în farmacii nu a fost foarte mare, astfel că farmaciștii, nu au achiziționat pentru acest sezon stocuri mari de vaccin, fiind vorba de un produs care se alterează la temperaturi inadecvate și care, în condițiile în care nu a fost vândut până la finalul sezonului rece, trebuie să fie dat la casat. Farmaciile și-au făcut stocurile raportându-se la cererea din anii precedenți, și astfel se explică faptul că multe unități au epuizat în această perioadă vaccinul antigripal.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*